CEMIL – Cüneyt ARKIN & Melih GÜLGEN – FINAL

“Biz Cemil ve Adalet filmlerinde bugünün Türkiyesini anlattık. Maalesef kaygı duyularak anlatılan şeyler gerçek oldular.”

Cüneyt ARKIN – Aralık 2006

1 (1)

FİNAL

Sevgili Sinematik Dostları;

30 yıllık bir sinema eserini, akla gelebilecek her detayıyla mercek altına yatırmaya uğraşarak bir konsept halinde hazırlamanın verdiği tatlı bir yorgunlukla final yazısını kaleme alıyorum.

Cemil herşeyin temelinde bir “Halk Adamı” idi. Bizlerde büyük kitlelere hitap eden ve bir süre sonra sistemin içindeki birer yürütme organı haline gelen memur-yazar, memur-eleştirmen ..vb bir çıkmaza girmektense sıradan bir sinema sever gibi beğenilme, satış, pazarlama, isim yapmak gibi bir kaygıyı gütmeden cömertçe gördüğümüz, hissettiğimiz, keşfettiğimiz detayları yalın bir dille eğitim farkı, yaşam tecrübesi gözetmeksizin halktan her bir insanın okuyabileceği şekilde çalışmamızı hazırladık.

Kültür eserlerimizin yazılı tarihle arşivlenmesi hakkındaki eksiklere ışık tuttuğuna inandığımız, ciddiyetleriyle kendi sinemamıza sahip çıktıklarını düşündüğümüz pek çok internet sitesi düzenli olarak çalışmamız hakkında bilgilerimizi sunmamıza karşılık küstahca cevapların ötesinde bir katkıda bulunmadılar.

Internet dünyasının gerçek efendisi bloglar konusunda ise sonsuz bir dayanışmanın örneğini yaşadık. Bu noktada özellikle Midnight – Öteki Sinema Blogu ve Metin Demirhan‘a CEMIL çalışmamızın haberlerinin duyurulması ve görsel desteklerinden ötürü teşekkürlerimi sunuyorum .

Demokrasinin kara bir perde gibi kullanılıp Anayasa’nın dahi temel değerlerini sorgulamak gibi ithal ve güdümlü bir entellektüel anlayışın, Kimyasal ve doğal yollardan elde edilmeyen, biat koşuluyla anlatılan herşeyin insanları uyuşturup odak noktasına inancın yerleştirildiği bir dönemde, yegane mirasımız olan “Muhasır Medeniyetler Seviyesine Ulaşmanın” ekonomik ilişkiler haricinde her türlü sömürünün altına girmeye yol aldığı bir düzende halktan sıradan bir insan gibi davranmayı seçtik.

Paramız, silah gücümüz, medyamız, koyun gibi gördüğümüz insanları sürekli birarada tutup hayvan gibi gütmek istercesine 24 saat denetim altında tuttuğumuz özünde bilgi veya teknolojinin zerresi olmayan sağ veya sol bir ideolojik anlayışımızda yok.

Sadece sizlerin bu satırlarda okuyup ne yazdığını görebileceğiniz kadar sade bir Türkçemiz var.

Çalışmamızın son halkasında sürekli olarak zamanının ötesinde göndermeleri yapan bu özel filmi 30 yılın ardından yepyeni bir kuşağın gözüyle müziklerine katılan yeni bir değerle finale ulaştırmaya karar verdim. Başak Ceber’in vokalleriyle günümüze taşınan müziğin filmden bugüne hiçte yabancı olmayan karelerle videomuzu hazırladım.

2000’li yıllarda toplumun her kesiminde içindeki Cemil’i yaşatan insanlara sevgilerimle;

Yazan: Gökay GELGEC – Yojimbooo

Temmuz ayı boyunca sinematikte Cemile ayırdığımız çalışmanın sonuna geldik.

Gökay’ın bir nakış gibi işlediği Cemil ve Cemil dönüyor filmlerine gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz. Bu ay içerisinde blogumuza aldığımız 3205 hit ve 6870 sayfa görüntülenmesi bizim için çok önemliydi. Sonuçta özel zevklere ve fazla ele alınmayan başlıklara yönelik yaptığımız bu çalışmaları daha fazla kişiye ulaşmaya başladık, bunları sizinle paylaşmak ve paylaştığımız ulaştığımız kişi sayısının artması çok büyük bir haz.

Cemil filmleri Türkiye’nin değişimden geçtiği bir süreçte belkide öncelikle incelenmesi gereken yapıtlardı. Yakın tarihimize belgesel niteliği taşıyan ve kısır döngüyü kendi açısından inceleyen bu filmler aslında temmuz ayında yani seçim ayında direk veya indirekt olarak ülke gündemiyle de paralel hikayelerdi.

Benim kişisel temennim Cemil dosyasının uzun süre internette danışılan bir kaynak olabilmesi. Ben özellikle yaptığı en güzel nakış deseni nedeniyle Gökay’a yeniden teşekkür etmek istiyorum. Kütüphaneme ekleyebileceğim bir başvuru kaynağını çok güzel işledi, bizlerede okumak kaldı.

Yazan: Utku ULUER

CEMIL DÖNÜYOR VİDEO :

4 thoughts on “CEMIL – Cüneyt ARKIN & Melih GÜLGEN – FINAL

  1. Hepinizi yürekten kutluyor ve Cemil’n bitiş yazılarını seyrederken göz yaşlarını tutamayan bir sinemasever gibi ayakta alkışlıyorum. “Sinematik” Türk blog camiasında aslında çok ses getirmesi gereken ve kıymeti mutlaka anlaşılacak bir şey yaptı. Mütevazi olmayı kaldırmayacak kadar güçlü ve gerçekten faydalı dehşet bir işe imza attınız. “Sinematik Yayınları no 1 : Cemil” Pdf’ini hasretle bekliyorum. Bana verdiğiniz ilhamla “öteki sinema” da indeksleyici yapısından sıyrılıp özgün metinler ve çeviriler sunmaya başladı. birbirimize verdiğimiz esin ve güçlendirici dostluk eli daim olsun arkadaşlar.
    muhabbetle…

  2. merhaba internetteki kaliteli sinema blogları ile link değişimi yapmayı düşünüyorum. sitenizin linkimi kendi sayfama ekledim. eğer uygun görürseniz sizinle link değişimi yapalım.
    bu arada sitemin adresi http://www.asinema.net

  3. Fazla söze gerek bırakmamış Midnight (sevgili Murat Şen)… Ellerinize sağlık diyorum. Söz uçar, yazı kalır misali, Cemil filmlerinin ince ince anlatıldığı bu enfes inceleme de artık Türk sinemasının Yazınsal Tarihinde yerini almıştır… Bu tarz çalışmaların artmasını diliyor,Fantastik Sinema blogum adına sevgilerimi gönderiyorum…
    Metin Demirhan

  4. Cemil ve Cemil Dönüyor filmiyle ilgili 18 sayfayı da büyük keyifle okudum. Emeklerinize sağlık, teşekkür ederim. Dileğim bu filmin ışığında günümüz dönemi ve geçmişi sorgulayan yeni Cemil filmlerinin çekilmesi ve yerine ulaşması.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir