1-2-3 deneme Türk Filmlerine kuşbakışı

Süheyl Eğriboz 003 1-2-3Tepenin üstünde toplanan düşman ordusuna karşı atıyla tek başına saldıran kahraman figürü bir çok filmde kullanılmıştır hadi koskoca kahramanlara figur demiyelim Abdulhey Memati bozulmasınlar ama bu olay birçok filmde yaşanır. William Wallace abimizden tutun, yüzüklerin efendisi filminde de “hayda bre” diyerek atlarını sürer kahramanlarımız ve bu cesareti gören ordu (az sayıdadırlar gerçi) gaza gelir ve saldırmaya başlarlar. Bu konsepte dünya sinemasında karşı duran iki çeşit kahraman vardır aslında. Kızılderililer ve Cüneyt Arkın. Değişik buluşlar ve farklı bir çok taktik ile düşman ordusunu dağıtırlar bunu bazı çevreler kızılderililer zaten Türk diyerek açıklasalarda bizim için sadece bir farklılıkolarak kalmalıdır. Uzun yıllar kahpe olarak anlatılan kızılderililer (John wayne sağolsun) ile 60ların ortasında insan olarak tanışabilme şansı yakalayabildik darısı bizansın başına. Tabi bu tanışma biraz buruk olsada kafa derisini ilk yüzenlerin aslında Hollandalılar olduğu anlatılmasada kızılderilileri sevdik sinemada. Bizim sinemamızda ise Süleyman Turan’ın gamlı baykuşunu bir kenara bırakırsak aklımızda kalan pek bir kızılderili yoktur. Meksikalı eşkiya “Ramon” Erol Taş’ı bir kenara koymak gerekli.

1-2-3

hilal cebeci issizler-vtr ayak fetiş
biz de araya parça girelim!!!!

Holywood’un sınır tanımayan tarih saptırma misyonu bu kadarla sınırlı kalsa iyi. Son Holywood şaheseri bence Truva filmi idi. Babam 70lerden sonra yapılan tarihi filmleri sevmezdi sanırım bende 90lardan sonra yapılanları sevmiyorum. Bu, sanırım tarihi her 10 senede bir yazan holywoodytan kaynaklanıyor birazda. Tora Tora Tora gibi mükemmel bir Pearl Harbour filmi ile “Pearl Harbour” filmi karşılaştırıldığında “Tora,tora tora” filminin inandırıcılığı ağır basar. Ama büyük Holywood Truva’da ipin ucunu kaçırmıştır. Hadi Aşil’i öldürmeyelim Brad Pitt’e bu kadar para verdik sütünden yününden faydalanalım şeklinde bir yaklaşım onu Truva atı içerisinde Truva şehrine kadar sokmuştu. Tarihi sinema setlerinde ne kadar değiştirebiliriz konusunda bir başyapıttır aslında. Türk filmleri bile tüm etkilenmelerine rağmen bu kadar ileri gidememişlerdir. Kol saati ile savaşan Osmanlı askeri ile dalga geçen yurdum insanı Aşil’in Truvaya at içinde girmesi için;” Abi sende çok detaya bakıyorsun, ama güzel film” derler, hatta dedilerde. Aslında o kol saatinide durdurmadan göremezler. Bizim mükemmel 3 fransız filmi sevmeyene kız vermeyen, dahi sinema eleştirmenlerimiz ve sanatçı bütünü yönetmenlerimiz ise arada Fransız sineması birazda İtalyan sinemasından arakladıkları 4-5 kıytırık dantel film ile avrupa sinemasını taklit edip onu yapana alkış tutmaya devam ederler. Düşünsenize 80ler ve 90lar Türk sineması için tamamen böyle geçti. 1-2-3
Benim için sinema fantastik bir şeydir, hayallerimi ekrana yansıtır, ( Aşil’i Truvaya sokanlarda aynı şekilde düşünüyor olsa gerek) ama bazen bu dünyanın önümüze farklı bir şekilde konulmaya calışılması sanırım sinir bozucu. Ben holywood’u tamamen reddeden birisi değilim ama oluşan bir özentiliktende bir o kadar tiksiniyorum. Konu western ise en dandik spaghettiyi en kıyak John wayne filmine değişmem.
Bu kadar filmden konuşmuş iken size bu aralar bir şekilde edinip izlenemeniz için 5-10 film önermek istiyorum. İzleyin eğer bu filmelr üzerine birşeyler karalamak isterseniz kapımız her zaman açık. Yeterki bu filmleri nasıl bulabileceğinizi ve indirebileceğinizi sormayın. Emule diye birşey var …

1- Fakir Gencin Romanı: Cüneyt Arkın ve Filiz Akın’ın bir filmi ama kadro çok iyi Neriman Köksal ve Öztürk Serengil ile bir Türk sinema klasiği.

2- Nightmare on Elm Street Dream Warriors: Krueger abimizin en acımadığı film. Israrla bulun izleyin. Dokken grubunun bence tek güzel şarkısıda film ile aynı ismi taşıyor.

3- Süpermen Dönüyor: Onar Films’ten dvd si çıktı gayet güzel yapılmış. Film başlı başına bir Fantastik Türk sineması klasiği. Tayfun uçarken yılların teknolojinin nerelere geldiğini düşüneceksiniz. Hem düşündüren, hem heyecanlandıran hemde eğlendiren eğitici bir film. Smallville ile Fesupanallah dizisinin esin kaynağı.

4-Before the Rain: Dostlarım İlhan ve Cengiz’in ısrarlarına rağmen yıllarca izlemediğim, ve onlardan 2 sene haber alamadığım zaman bu filmi izleyip onlara 10 sene sonra hak verdiğimi söyleyebilirim. Kıvırcık saçlı bir kız bu filmi sevdiğini söylüyorsa onu ciddiye almayın, çünkü o bu filmi hiç bir zaman anlayamaz.“it’s going to rain. Time doesn’t wait, because the circle is not round.”

5-Herşey çok güzel olacak: Cem Yılmaz ve Mazhar alanson’un yaptıkalrı işleri bırakarak filmler yapmaları gerektiğini anlatan ve benim için son dönemde yapılmış en samimi Türk filmi. Cem yılmaz veya Mazhar Alanson işlerinde doyuma ulaştıkları için değil, bir arada müzik yapamayacakları veya stand up yapamayacakları için devamlı film yapmalılar. Gerçi hokkabazla başladılar devamını bekliyorum.

6-Spirited Away: Miyazaki demek kafi. Bulun izleyin sonra gene izleyeceksiniz zaten.

7- Tim Burton’s Big Fish: Maymunlar cehenneminde bir hata yaptın ama affettik seni Timcim. Ewan Mcgregor 10 puan ile şampiyon.

8-Strange Days: 2 senede bir izlemekte fayda var. Juliette Lewis’e aşık olduğıumuz filmdir. Pj Harvey’den I can hardly wait’i söylerken müzik yapması için dua etmiştim. Gerçi sahnede gördükten sonra vazgeçtim ya herneyse. Arşivinizde dursun tozlanırken tozunu almayın izleyin.

9- Little Big Man: Kızılderililer dedik, Dustin Hoffmandan güzel bir film. 1970 yapımı bu film sinemadaki Kızılderili imgesinin tamamen değiştiğininde bir kanıtı. Carter’a yaklaşımı Teks’in satışlarını düşürmeliydi bence.

10- Köyden İndim Şehre: Hepiniz izlemişsinizdir. Olsun bir daha izlemekten bir zarar gelmez…

1-2-3

Yazan: Utku ULUER

hilal cebeci frikik

One thought on “1-2-3 deneme Türk Filmlerine kuşbakışı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir