Sinema Yazarı ve Karikatürist Metin Demirhan ’ı Kaybettik

Karikatürist – Yazar Metin Demirhan vefat etti

1184899_10152467905979156_1807968827_nSinema yazarı ve tarihçisi, kısa film yönetmeni ve karikatürist Metin Demirhan yaşam savaşını kaybetti

Sinema yazarı ve tarihçisi, kısa film yönetmeni ve karikatürist Metin Demirhan, Ramazan Bayramı’nın ikinci günü geçirdiği rahatsızlığa karşı 20 günden bu yana verdiği savaşı kaybederek 1 Kasım Perşembe sabahı vefat etti.

1965-İstanbul doğumlu olan Demirhan, karikatür, illüstrasyon ve sinema ile lise yıllarından itibaren ilgilenmeye başladı. Gaziosmanpaşa Plevne Lisesi’ndeki eğitimini tamamlamasının ardından haftalık mizah dergilerinde meslek hayatına atılan sanatçı, Çarşaf, Fırt, Gırgır ve Pişmiş Kelle gibi dönemin önde gelen yayınlarında profesyonel çizerlik yaptı. Özellikle kendisinin türettiği bir kahraman olan “Kozmo Fare” çizgi karakteriyle tanınan Demirhan, karikatüristliğine paralel olarak da Türk ve dünya sineması üzerine geniş kapsamlı tarihsel araştırmalar yaptı.

Metin Demirhan, 80’ler ve 90’larda, meraklılarınca “trash movie” (çöplük film), “kült movie” (sonradan anıtlaşmış film) ya da “fantastik film” olarak adlandırılan, bir biçimde kıyıda köşede kalıp unutulmuş düşük bütçeli yerli ve yabancı korku, gerilim, bilim-kurgu ve western filmlerinin günışığına çıkartılıp kitlelere yeniden tanıtılması konusunda ülkemizin en önde gelen uzmanlarından birine dönüştü. 2000’lerin başlarında Türkiye’nin ilk Fantastik Filmler Festivali’ni düzenleyen araştırmacı, bu gibi kültürel etkinliklerinin yanısıra, 2004’de İtalyan asıllı Türk yazar Giovanni Scognamillo ile birlikte, sinemadaki bu alt-türlere adanmış en önemli kaynak eserlerden biri olan “Fantastik Türk Sineması” adlı kitabı hazırladı.

Demirhan, 1998 yılında, fantastik filmler konusunda dünya çapında tanınmış bir İngiliz araştırmacı olan Pete Tombs’a da ülkemizdeki çalışmaları sırasında asistanlık yaparak, onun kendi alanında bir başyapıt sayılan “Mondo Macabro” (Fantastik Filmler) adlı kitabında çok geniş bir “Türkiye undergound sineması” bölümünün yer almasını sağladı.

Bugüne dek sinemayla ilgili sayısız radyo-TV programına, söyleşi, konferans ve panele konuk olan, çeşitli dergi ve gazetelerde binlerce karikatürü yayımlanan, biri karikatür içerikli olmak üzere üç kitaba imza atan, yarım düzineye yakın kısa metrajlı filmi bulunan ve kendisine adanmış bir de belgesel film çekilen Metin Demirhan, bayramın ikinci günü geçirdiği ani bir beyin kanamasıyla Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne kaldırıldığında, SSK, Bağkur, Yeşil Kart ya da özel sigorta türünden hiç bir sosyal güvencesi bulunmayan, 20 küsur yıllık bir yazar, araştırmacı ve de sanatçıydı. Bütünüyle “devletin insafına kalmış” bir durumda yoğun bakım ünitesine kaldırılan Demirhan’a, kendisi komada yaşam savaşı verirken bürokratik makamlar nezdinde girişimde bulunan bazı sanatçı ve siyasetçilerin de gayretleriyle güç bela bir “Yeşil Kart” çıkartılabildi. Ancak, ünlü karikatürist ve yazar, şiddetli beyin kanamasına bağlı koma durumunda verdiği bu mücadeleyi ancak 20 gün sürdürebildi ve 42 yaşında hayata veda etti. Demirhan’ın cenazesi 2 Kasım Cuma günü İstanbul, Gaziosmanpaşa-Dörtyol İmam Hatip Lisesi Camii’nde kılınacak cuma namazının ardından toprağa verilecek.

Gazeteci-yazar Ali Murat Güven’den, yakın dostu Metin Demirhan’a ilişkin iki yazı:

http://www.yenisafak.com.tr/yazarlar/?i=7435&y=AliMuratGuven

http://www.yenisafak.com.tr/sinema/?t=01.11.2007&c=17&i=77377

Metin Demirhan’ın Wikipedia İnternet Ansiklopedisi’ndeki özgeçmişi:

http://tr.wikipedia.org/wiki/Metin_Demirhan

Metin Demirhan’ın internette bulunan ve rahatsızlandığı tarihe kadar düzenli olarak güncellediği, artık sahipsiz kalan sinema içerikli iki bloğu:

http://fantastiksinema.blogspot.com/

http://www.maskeveyumruk.blogspot.com/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir