Cüneyt Arkın & Çetin İnanç: EN BÜYÜK YUMRUK – 1983

EN BUYUK YUMRUK
“Islığı sen mi çaldın ?”

En Büyük Yumruk lakaplı serkeş polis memuru Murat, gizemli bir şekilde öldürülen kişilerin soruşturmasını üstlenmiştir. Soruşturma derinleştikçe eski dostlarından uyuşturucu trafiğine kadar büyük bir alan hükmeden bir şebekeyle karşı karşıya kaldığını öğrenir. Yıllardır aramakta olduğu oğlunun katilleride bu çetenin reisi ve fedaisidir.


Yenilikleriyle E.B.Y :

Cuneyt ARKIN’in kariyerinde baska filmlerdeki figuranlarida oldurmeyi basardigi ilk filmdir. Acikcasi Natuk Baytan yonetimindeki Kara Murat Denizler Hakimi filminde de parca ekleme teknigi sayesinde bunun ufak orneklerini gormemize ragmen birebir olarak figuranlarin oldurulme olayina ilk kez En Buyuk Yumruk’ta rastliyoruz.

Yesilcam’in Jet Yonetmeninin Jet Montajcisi Kunt Tulgar ise ses / efekt tekniklerinde bir yenilik olarak yumruk seslerini makineli tufek, apartmandan asağı düşme sesini ise yumruk sesi olarak filme ekleyip bu alanda da bir ilke imza atmistir.
Detaylarda Kalanlar :

Parca ekleme konusunda Dunyayi Kurtaran Adam kadar titiz bir calismanin yapilmis oldugunu soyleyebilirim. D.K.A icerisinde ozellikle bilim kurgu ve belgesele yogunlasan Tulgar – Inanc ikilisi, En Buyuk Yumrukta filmin konusuna paralel olarak Italyan ve Amerikan polisiyelerinden montajladiklari parcalarla donemin populer filmlerinin bir resmi gecitini yapmaktalar. Charles Bronson’un Stone Killer’i , Maurizio Merli’nin Roma Violenta’si bu filmler arasinda icerisinden en cok parca kullanilanlaridir.

Yesilcam’in ortak yapim calismalari cercevesinde kimi zaman ulkemizde daha cok unlenmis yabanci oyunculari, kimi zaman ise Turkiye’yi kendine mekan secerek dunyaca kabul gormus buyuk yildizlarin (Sean Connery, Charles Bronson ..vs) maceralarini izlemistik. En Buyuk Yumruk bu alanda da bir ilke imza atarak parca ekleme konusunda belkide bilmeyerek Charles Bronson (Meral Orhonsay’in kacirildigi araba kovalamaca sahnesinde Cuneyt Arkin’in surdugu gibi gosterilen arabanin soforudur ) ve Gene Hackman’i (son buyuk catisma esnasinda Arkin’in kotu adamin mekanini bastigi esnada kendisine ates eden karakterlerden birisidir) konuk sanatci olarak filmimizde gormemizi saglamaktadir.

Hollywood’un konuk yildizlariyla beraber yonetmen Cetin Inancta konuk sanatci olarak filmi renklendiren detaylardan birisidir. Kunt Tulgar’in ses studyosunun un ve tuz paketleri yardimiyla eroin imalathanesine donusturulerek gerceklestirilen bu sahnede o gun sette oynayacak birisi bulunamadigi icin kamera karsisina gecen Inanc yillar sonra, “Filmin yapimcisi Cuneytti ama ben bu sahnede oynamak icin ondan herhangi bir ucret talep etmedim” diyerek bu konuyu girgira almistir.

E.B.Y Cuneyt Arkin’in Cetin Inanc serisi icerisinde makineli tufek kullandigi tek filmdir. Makineli tufekler konusunda Once Vatan’i askeri bir film olarak tabii sekilde ayri tutarak Arkin’in bu konudaki ilk uzmanligini Remzi Jonturk filmleriyle baslattiginida belirtelim.

Tum bu ilkler ve karate firtinasi icerisinde filmin arka planinda calmakta olan muziklerede kisaca bir goz atip, Kunt Tulgar’in James Bond serisinden ( Man With Golden Gun , Spy Who Loves Me ) Morricone tarafindan bestelenen Spaghetti Westernlere ( My Name is Nobody) ve John Carpenter’in kult filmi Escape from Newyork’un muziklerine pek cok filmden tanidik melodiyi bir araya getirdigini gormekteyiz. Ancak Yesilcam da yine bir ilk olarak bu filmin ana temasi olarak secilen Francesco De Masi – Ammazzali Tutte E Torna Solo albumu Violence Must Pay temasinin ilk kez duyulusunada sahit oluyoruz.


007 vs E.B.Y Murat :

Cuneyt Arkin ve Cetin Inanc ikilisinin sinemamizin en fastastik donemini yarattigi filmler serisinde Arkin bir kac ornek haricinde polis karakterlerini canlandirmaktadir. Inanmasi guc gelebilir ancak Vahsi Kan’da yerli Rambo’yu canlandiran Riza karakteri bile ozunde bir polistir. Bu o doneme has bir modamidir yoksa sadece ikilinin kafasinda yarattigi yeni bir modamiydi bilinmez ancak Arkin bu seride polis olarak oynadigi filmlerde sivilleri oynadigi filmlere nazaran cok daha komplike bir Olum Makinesini canlandirmaktadir. E.B.Y ise bu filmler icerisinde hem Amerikan Kirli Harry usulu polis karakterlerinin, hem onun Italyan takipcilerinin hemde James Bond’un birer kolajini olusturarak zirveye otrumaktadir.

Elma yiyen kotu adam , herkesi yakarak olduren demir disli yardimcisi tamamen bir James Bond filminden firlayarak gelmis karakterler gibidir. Polis sefi rolunde izledigimiz Kazim Kartal ise sanayi tipi kablolarla yaralanip Yesilcam’da ilk kez farkli bir teknikle hastanelik edilen iyi adam rolundedir. Elbetteki iyi ve kotu dengesini goze alarak iyi adama karsi kotu adamlarinda Cuneyt Arkin tarafindan oldukca fantastik yontemlerle yokedilisinin uzerinden gecmek gerekiyor.

James Bond serisinin en kidemli ve sevimli kotu adami olan Jaws karakterinden (Richard Kiel) esinlenerek yaratilan Sonmez Yikilmaz’in canlandirdigi kotu adam kaynak makinesi ile oldurulmektedir. Yikilmaz’in fedailigini ustlendigi kotu adamimiz Nejat Gurcen ise etrafi dinamit lokumlari ile cevrilmis bicaklarla duvara civilenmekte ve daha sonra havaya ucurulmaktadir.

James Bond filmlerinin tamaminda karsilasilan bir detay olarak kotu adamin olusturdugu kucuk ordularin Bond tarafindan bertaraf edilmesi modeli esas alinarak filmin son ceyreginde Arkin’da gercek kotuye ulasana kadar kucuk capli bir orduyu yoketmektedir. Bu savas esnasinda stoktaki goruntu malzemelerinde de bir enflasyon yasanmakta kisa sureli olmakla beraber kovboy filmlerinden goruntulerde bu savasa eslik etmektedir.


Erotik Karate:

Cetin INANC – Cuneyt ARKIN doneminin en onemli disi aksiyon yildizi Emel Tumer’in bu filmde yerini Meral Orhonsay’a birakmis olmasina karsin, gorece daha kisa boylu ve daha dolgun vucutlu Orhonsay’ida fileli coraplar yardimiyla seksi, yarim daire cizen ucan tekmelerle karateci bir intikamci / gazeteci kadin rolunde izlemekteyiz.

En Buyuk Yumruk, erotizme girmisken escinsellik konusunada ilginc yaklasimlarda bulunmayi ihmal etmiyor. Oncelikle filmin kotu adamini yardimcisi ile beraber bir hamamda izlerken br gay gondermesiyle karsi karsiya kaliyoruz. Ilerleyen sahnelerde ise Huseyin Peyda’nin birlikte oldugu iki kizin ayni zamanda lezbiyen olabilecegine dair isaretleri aliyoruz. Bu kendine has erotizm anlayisi icerisinde uyusturucu sorununada parmak basilarak kizlarin ellerinde birer adet dolma misali esrar sigaralarida gozukmekte.

Cuneyt Arkin’in anilarinda sikca bahsettigi iki genc guzel bikinili kizin, iki yasli kilolu kadin tarafindan canlandirilmasi olayinin ise bu filmden olabilecegine dair bazi isaretler mevcut. Arkin’in Peyda’yi seks sonrasi ziyaret etmesi esnasinda yuzleri gozukmeyip arkadan gorebildigimiz iki “genc” ve “guzel” bikinili kiz belkide bahsi gecen bu iki kadindir.

Daha once yazmis oldugum Vahsi Kan yazisinda da belirtmis oldugum Level Canavarlari konsepti ayni sekilde En Buyuk Yumruk’ta da model alinmis, bu konseptin diger Inanc – Arkin filmlerinde ki degismez adamlari olan Nihat Yigit veya Osman Betin yerine bu kez Yavuz Selekman secilmistir. Sonmez Yikilmaz ve Nejat Gurcen’e ulasilacak siralama icerisinde safdisi birakilmasi gereken ilk kotu Yavuz Selekman olmustur. Natuk Baytan – Cuneyt Arkin doneminin urunu Hinc filminden sonra bir kez daha biyikli olarak karsimiza cikan Selekman, bu filmde Turkiyeye pankreas gures’i ilk kez getiren insan olarak kendi hunerlerini sergilemektedir.


CIKO’nun notu :
Eger gelismis bir Arkin – Inanc filmi izleyicisi degilseniz En Buyuk Yumrugu D.K.A ve Vahsi Kan’in ardindan izlemenizi tavsiye ediyoruz. Yeni baslayan biri olarak ilk kez bu filmi izlediginiz takdirde bas agrisi ve oturdugunuz evdeki diger odalarda sizi beklemekte olan kotu adamlarin oldugu gibi halisunasyon problemleriyle karsi karsiya gelebilirsiniz.

Yazan: Gokay GELGEC – Yojimbooo

EN BUYUK YUMRUK Resim Galerisi :

EN BUYUK YUMRUK Fragman:

6 thoughts on “Cüneyt Arkın & Çetin İnanç: EN BÜYÜK YUMRUK – 1983

  1. Geri bildirim: URL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir