Söyleşi – Yeşilçam Arkeolojisi: Ercan Demirel – Heydergileri.com

Hey Dergileri

Sitemizin direği, en sevdiğim koleksiyoncu ve gerçek paylaşımcı Ercan Demirel’in Hey dergileri sitesi ve sitenin oluşumunda yaşadığı maceralar üzerine  kısa bir söyleşi yaptık.

Öncelikle nereden aklına geldi Hey dergileri.com sitesi yapmak?

Ercan Demirel: Böyle bir şey insanın aklına durup dururken gelmiyor. Seneler önce plak biriktirmeye başladığım zaman samanlıkda iğne arıyor gibiydik. Hiç bir yazılı kaynak olmadığı gibi, bir çok kayıt da ne CD ne de kaset olarak bulunabiliyordu. Ayrıca İstabul dışında olduğum için aynı yolun yolcusu insanlarla iletişime geçemiyordum. Sonuç olarak bir müzik koleksiyoncusu için en önemli şey diskografidir. Ne aradığını bilmeden koleksiyoncu olamıyorsun. Bu sebeple ilk önce diskotek sitesini kurarak bir sürü diskografi siteye ekledik. Artık koleksiyon yapmaya niyetlenen bir kişi rahatlıkla neyi aramaya başlayacığını iyi kötü biliyor ve internetin kullanımının artması, müziklerin paylaşılmasıyla bu ilk etap tamamlandı sayıyorum. Müzik koleksiyonu tamamlandıktan sonra ikinci evre geliyor. Müziklerini biriktirdiğin kişi ve grupların o dönem ne yaptığını merak edip, fotoğraflarını görmek istiyorsun. Bunun için Türkiye’de en önemli kaynaklardan biri Hey. Elimdeki yaklaşık 80 dergiyi tarayıp böyle bir işe giriştim ve 70li yıllara meraklı kişilere o dönemden fotoğraf dışında zamanın ruhunu, yaşanılanları, yazıları, düşünceleri aktarmayı hedefledim. Sitede en çok tıklanan sayfaların, bikinili kadınların yer aldığı sayfalar olduğu düşünülürse amacıma ne kadar ulaştım tartışılır tabi

Sitenin yapım aşamasında zorluklar yaşadın mı? Pek zorluk yaşadığımı hatırlamıyorum. Her site yapımında karşılaşılan, uzun süren dizayn arama\beğenme, istenilen özelliklerin eklenmesi, dergilerin veritabanına eklenmesi sitenin açılmasını geciktirdi. Bu dönem içinde en büyük desteği kadim dostum Cem Şeftalicioğlu verdi. Örneğin Hey dergisi tarihinin en önemli ismi olan Doğan abi (Şener)’i aradı ve düşüncelerini aldı. O görüşmeden sonra herhangi bir yasal sorunla karşı karşıya kalmamak için sayfalara watermark eklemeye karar verdik. Bunun dışında bazen deli misin, boşver dese de güzel fikirleriyle beni hep yönlendirdi Son dönemde özellikel sosyal paylaşımda eski dergilerden alınan görsellerin kulanımı bir moda bu konuda en önemli kaynaklardan birisi heydergileri.com oldu bence sen bu konuda ne düşünüyorsun? Herkes görsün, okusun, eğlensin diye yapıldı sayfa. Paylaşılmasında bir sakınca görmüyorum. Facebookda, başka sitelerde ben de görüyorum dergiden alınan fotoğraları, yazıları. Gönül tabi kaynak gösterilerek yapılmasını istiyor ama bazen paylaşım ego tatmin etmek için yapılıyor.

Türk paylaşma ortamı sence nasıl? Arka plandaki diskotek sitesinden biliyoruz bizim paylaşım konusunda bazı sorunlarımız var gibi sen düşünüyorsun?

Demin dediğim gibi geneli düşünerek paylaşım yapılmıyor çoğunlukla. İnsanlar egolarını tatmin etmeye çalışıyor. Hatırlarsın seninle tanışmamız bundan nerdeyse 10 yıl kadar önce film paylaşımı sayesinde olmuştu. İkimizde film paylaşıyor, insanların yeşilçam filmlerine ulaşmasını sağlıyorduk. Şu anda eski filmlerin paylaşım şekline baktığım zaman galiba biz safmışız diye düşünmeden edemiyorum 

Sen Hey dergisinin en çok hangi yönlerini severdin? Sevdiğim sanatçılarla ilgili haberleri, plak eleştirilerini, okuyucu mektuplarını okumasını seviyorum.

Sence hey müzik tarihimizdeki yeri nedir? Yani sence bir yön verebilmiş mi?

70li yıllarin en önemli gençlik, müzik ve sinema dergisi olması açısından önemi elbette büyük. Yoksa dergileri tarayıp site hazırlamazdı hiç kimse  Müzikal açıdan bir yön verdiğini sanmıyorum. Bazı şarkıcı ve gruplara hakettiğinden fazla değer verip, hakedene değer vermediği çoğu sayıyı okuyunca kendini belli ediyor. Fakat bunun insanları etkilediğini sanmıyorum.

Son olarak yeni projelerin var mı? Bundan sonra artık hiç bir projem olmayacak.

Söyleşi Utku Uluer ile Ercan Demirel arasında 2012 Haziran ayında gerçekleşmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir