Metin Erksan – Sensiz Yaşayamam 1977

Yönetmen: Metin Erksan
Senaryo: Metin Erksan, Safa Önal
Görüntü Yönetmeni: Çetin Tunca
Kurgu: Turgut İnangiray
Yapımcı: Arif Keskiner – Çiçek Film
TÜRKİYE 35 MM, 76’, RENKLİ

OYUNCULAR: 
Hülya Koçyiğit,
Cemal Gencer,
Ekrem Dümer,
Orhan Elmas,
Meral Taygun,
Ersan Uysal,
Levent Dönmez,
Esen Günay

1977 yapımı bir Metin Erksan filmi Sensiz Yaşayamam (İngilizcesi: I Cannot Live Without You). Metin Erksan’ın ismini duyduğunuz zaman hemen bu filmin kendine has ve  garip bir şekilde iyi olacağını tahmin edebiliyorsunuz. Bu film çok acaip bir sona sahip olan bir psikolojik, romantik gerilim filmi.

Filmde Hülya Kocyiğit ve Cemal Gencer başrolleri oynuyorlar. Hülya Koçyiğit’in kanser olmuş ve 1 yıl yaşam süresi kalmış bir iş kadınını canlandırıyor. Ancak artık  bu acıyla yaşamak ve acılı bir ölüm., bir son istemektedir, öteki yandan kendi canını almaya da cesaret edememektedir.

Hülya Koçyiğit Kuzey Kıbrıs Türk kesimindeki bir tatil beldesine gider. Burada bazı planlar yapar ve Anavatan Türkiye’den bir kiralık tutmaya karar verir. İlk rollerinden birisini oynayan Cemal Gencer’in öldürme ücreti Kıbrıs’a vardığında verilecektir. İşkence çekmekte olan bu kadın ile otel odasında buluşur. Hülya Koçyiğit ona hedefin kendisi olduğunu ve  kendisi ne zaman isterse Cemal Gencer’in onu öldürmesi gerektiğini söyler. Emir verildikten sonra karar değiştirse bile, ona yalvarıp para teklif etse bile bu öldürme emrinin geri dönüşü olmadığını söyler. Kensinin kurban edilmekte olan bir kuzu O’nun ise öldürecek olduğunun altını çizer.

Kiralık Katil kadının bir gölgesidir artık ve hayalet kasaba görüntüsünde olan bu egzotik ada da nereye gidersen gitsin takip eder. Kiralık katil elbiseli bir mankende atış talimi yaparken kurban da kendini bırakmıştır. Ancak beklenen olur ve kiralık katil kurbanına aşık olur. Ancak bundan sonrası hakkında daha detaylı bilgi vermek istemiyorum çünkü süpriz bozanlar filmin süprizlerle! dolu sonu hakkında bigiler içeriyor.

Sensiz yaşayamam filmi Türk yönetmen Metin Erksan’ın çok güçlü bir filmi. Diğer iki önemli filmi Sevmek Zamanı ve Kadın Hamlet gibi kendine has yönetmenlik stili ve fotoğraflama tekniklerine sahip. Diğer filmlerdeki gibi yakın çekimler ve sahnelere sahip. Ayrıca atış taliminin yapıldığı cansız kadın manken Sevmek Zamanı filminin finalindeki Mankeni hatırlatmakta. Ayrıca filmde kalede yer alan bir sahne Sheakespear’in Otello’sunu referans almakta. Bu filmde yer alan iki başrol oyuncu filmin nerdeyse başından sonuna oynuyorlar. Bana göre ikiside, Hülya Koçyiğit yavaş yavaş ölen ama metanet gösteren ve Cemal Gencer’ de filmde çok az duygusunu gösteren sessiz buz gibi bir kiralık katil, rollerinde inandırıcı bir performans ortaya koymuşlar.
Sonuç olarak Sensiz Yaşayamam filmi romatik atmosferi, çekici başrol oyuncuları, garip aşk hikayesi ve ilginç sonu olan bir çalışma ve filmi size kesinlikle öneririm.

Filmden notlar:
Romantik gerilim filmimizin sürreal bir kalitesi var.
Gülden Karaböcek’in bir şarkısını da içeren film müzikleri içerisinde yanılmıyorsan Planet of the Apes film müziklerinden de araya serpiştirilmiş.
Film bilgileri içerisinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine ve Silahlı kuvvetlere teşekkür ediliyor.

Son olarak Sensiz yaşamam filmi dvd’de basılmış ve yeniden düzenlenmiş. Aşağıda yer alan kareler filmlerden yakaladığım sahneler Film’in vcd’sinden alınan enstantenelerin HP image zone programı ile temizlenmiş ve düzenlenmiş halleridir.

Yazan ve kareleri yakalayan: Mr. Boz Tepe
Çeviren: Utku Uluer

SENSİZ YAŞAYAMAM from ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ on Vimeo.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir