Sinemamızın Osman’ı İzzet Günay

İzzet Günay 21.08.1934 yılınnda doğdu. Filmlerinde özellikle “Osman” ismini kullanmıştır. Komedi filmlerindeki rollerin yanı sıra romantik filmlerde de rol almıştır.
1957 yılında İstanbul İstiklal caddesinde bulunan Atlas pasajındaki küçük sahne tiyatrosunda ilk tiyatro oyununa başlayan İzzet Günay için Atlas sinemasının hayatında çok onemli bir yeri vardır. Sonraki yıllarda İzzet Günay’in oynadığı filmler Atlas Sinemasında özellikle gösterilmiştir.

1959 yilinda Zeki Müren’le birlikte bir şöfor rolünde “Kırık Plak” adlı filmle sinemaya giriş yapar. İzzet Günay fiziksel olarak “Baytekin” adlı çizgiroman karakterine benzetildiginden yönetmen Osman Seden’e söz edilmiştir. Osman Seden: “gelsin görelim bakalım şu Baytekin’e benzeyen genci” demiştir ve böylece Kemal Film’in kapısını çalarak ilk sinema rolünü gerçekleştirmiştir. O zamanlar tiyatro tecrübesi olduğu için Zeki Müren tarafından da birlikte oynamak için tercih edilmiştir.
İzzet Günay’in küçük roller ile başlayan sinema kariyeri kısa bir zaman içinde başrol oyunculuğuna yükselmiş ve kısa bir sürede Yeşilçam’ın değerli isimlerinden biri haline gelmiştir. Hafizalardan silinmeyen ve Türk Sinemasında önemli bir yeri olan Türkan Şoray’la başrollerini paylaştığı 1968 yapimi olan “Vesikalı Yarim” yeşilçamdaki yerini sağlaştırır.
Vesikalı Yarim; Manav Halil’in (İzzet Gunay) Sabiha’ya (Türkan Şoray) olan aşkını anlatmaktadır. Filmin yönetmeni “Lutfi O Akad” filme farklı bir son vermek istemiştir. Klişeleşmiş “Mutlu Son’u” farkli bir açıdan seyiciye göstermiştir. Hala izlememiş olanlar için sonunu anlatarak filmin tadını bozmak istemem.

İzzet Günay

Benim sevdiğim İzzet Günay‘ın yer aldığı bazı önemli filmler:
1964 – Anadolu Çocuğu – Anadoludan, İstanbula gelerek amcasının kızıyla evlenmek isteyen ancak bir bar kadınına aşık olan bir genci canlandırır.

1964 – Anasının Kuzusu – Burda farklı bir karaktere bürünüp filmin ismi gibi tam bir ana kuzusuna, anasının sözünden çıkmayan utangaç bir genci canlandırır.

1965 – Beni Osman Öldürdü – Kendine miras kalan ancak bunu çekemeyenler seri cinayetler işleyip katil zanlısı Osman’ı canlandırır.

1965 – Elveda Sevgilim – Kan davalısının kızına aşık olan bir genci canlandırır.

1966 – Fakir ve Mağrur – İsminden de belli olduğu gibi Fakir ve Mağrur ancak cok başarılı bir avukatı canlandırır.

Bunlara benzer birçok filmde farklı karakterlere bürünüp seyircinin sevgisini kazanmayi başarmıştır, çoğu zaman çapkın deli dolu bir genci canlandırırken ciddi iş adamı rollerinde de onu görebiliyorduk.

İzzet Günay

Konuk Yazar olarak Yazan: Hüseyin Hüsnü (yeşilçam video)

 İzzet Günay

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir