Kadir İnanır – BENİ BÜYÜK ÇİZMİŞSİN, AYIP ETMİŞSİN (Kan 1977)

Kan 1977BENİ BÜYÜK ÇİZMİŞSİN, AYIP ETMİŞSİN

Kadir İnanır‘ın meşhur “Kan” filmini hepimiz biliriz. Yönetmenliğini Remzi Jöntürk“ün yaptığı, senaryosunu Mehmet Aydın‘ın yazdığı 1977 tarihli, müziğiyle, konusuyla başarılı yapımlarımızdan. Hatta Kadir İnanır’ın ünlü repliğinin ( “ben Kadir! Deli Kadir uleaynnn!!”) olduğu filmimiz de bu film.
Ünlü ve halkın yanında olan mafya babamız (Kadir İnanır), şımarık ve zengin ressam kızımıza (Necla Nazır) hayatın gerçeklerini göstermektedir. Buraya kadar herşey tamam.

Fakat bu Kan filminde benim esas ilgimi çeken iki sahne var. Bunlardan birincisi; Kadir Baba’nın Necla kızımızı bir varoş düğününe götürdüğü sahnedir ki, gelin ve damada koyun postundan, ete kadar bir çok “çam sakızı çoban armağanı” hediye verilir. Fakat durum, hediye alamadığını belirten bir davetliye, “olsun kardeş, haysiyetin sağolsun!” diyen damada bakarak, birden hayatın gerçeklerini kavrayan Necla Nazır’ın, artık dayanamayarak bir resim yapmasıyla en son raddesine ulaşır.

İkinci sahnede ise; Necla kızımız, Kadir Baba’mızı evine davet eder. Eve gelen Kadir Baba’nın yüz ifadesi her zamanki gibi ciddi ve hüzünlüdür. Necla’yı onu neden oraya getirdiğini sorar. Necla der ki, “Bak!” kocaman bir resim görürüz o zaman kadrajda, Düpedüz Yılmaz Güneye benzeyen kocaman bir kafa ve etrafında sayısız minik minik çizilmiş insanların olduğu yağlı boya bir tablodur karşımıza çıkan. ve işte tam o sırada şu efsanevi replikler duyulur;

Kadir Baba: “Bu kim?” ( tabi anlayamadı resimdeki bariz yılmaz güney ama deil gibi de :))
Necla: (gayet inanç ve şevkle) “Sen!”
Kadir Baba: (daha olayı tam algılayamadığını gösteren bir ifade ile)”Peki ya bunlar?”
Necla: (daha bir şevkle) “Halk!!”
Kadir Baba: (hayal kırıklığını dile getiren karizmatik üslubu ile) M… BENİ BÜYÜK ÇİZMİŞSİN, AYIP ETMİŞSİN!....

filmde 54:00da geçen sahne

Yazan : Lady Chameleon

One thought on “Kadir İnanır – BENİ BÜYÜK ÇİZMİŞSİN, AYIP ETMİŞSİN (Kan 1977)

  1. Kadir İnanır’ın en sağlam filmlerinden biri genelde herkes bu filmi deli kadir repliklerinden bilir ama filmin disko sahnesi özellikle izlenmeye değerdir ayrıca disko sahnesinde çalan müziğin adını bilen varsa yazarsa sevinirim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir