Nostalji TV – Altın Kızlar ve yeni Altın Kızlar Türkiye

Aslında bu paylaşım yeşilçam ile alakalı, fakat eskiden televizyon’da yapılan dublaj’da yeşilçam gibi özlem ve saygı ile anımsadığımız bir konu, bu yüzden buraya da ekledim.
Bu mükemmel seslerden en çok beğendiğim Nurşen Girginkoç’un sesi. (en sağdaki). “Altın Kızlar”da Rose Nylund‘ı yani en saf olanı seslendiriyordu. En soldaki Meral Niron, o evin yaşlı kadınını yani elinde çanta ile gezen Sophia hanım’ı seslendiriyordu. Hemen yanındaki Tomris Çetiner evin erkek delisi azgın kadını Blanche‘ı seslendiriyordu. Elçin Şanal’da kendi gibi uzun boylu Dorothy’yi seslendiriyordu. (Emrel Aykut Akalın)

Altın Kızlar (Golden Girls) dizisini hatırlayalım:
1985 yapımı. Altın Kızlar, ununu elemiş eleğini asmış, emekliliğin tadını çıkarmak isteyen pek çok Amerikalı gibi emekliler cenneti Miami’ye yerleşmiş olan ve aynı evi paylaşan orta yaşı oldukça gerilerde bırakmış dört kadının hikayesini anlatıyor. Hepsi farklı karakterde olan dört arkadaşın ortak noktası, hayata sıkı sıkıya bağlı olmaları ve hayattan zevk almayı bilmeleri. (Sinematürk)
Diziden en iyi anlar ile 9 dakikalık bir video

Altın Kızlar Türkiye

Hülya Koçyiğit’in Dorothy’yi, Fatma Girik’in Sophia’yı, Türkan Şoray’ın Rose’yi ve Nevra Serezli’nin Blanche karakterini oynadığı ‘Altın Kızlar’ aynı isimle yayınlandı. 2009’da yapılan bu dizi bence içindeki isimler için yanlış bir proje idi.

Yanlış proje olmasının yanısıra özellikle Hülya Koçyiğit ve Türkan Şoray‘ın oyunculuklarını da sorgulamamıza sebebiyet verdi. Türk sinemasına yön vermiş bu kadar önemli ismin bir uyarlama (remake) içinde yer almalarına şaşırdım. Bu kadar önemli isim bir araya gelmişken daha farklı birşeyler ortaya çıkabilirdi. Özgün olmayan bir projede yer almalarına üzüldüğümü söylemeliyim. Türk geleneklerine uydurulmaya çalışılması ise daha büyük bir talihsizlikti bence. Sonuçta 80lerde dizi Türkiye’de tutmuş ve kabul görmüştü. Ben bu konuda daha özgün çalışmaları destekliyorum sadece önemli isimlerle bu diziyi izlettirmeye çalıştıkları hissini uyandıran dizi tüm iyi niyetine rağmen uzun soluklu olmadı. Bu dizi Cansu Dere‘ye yaramıştır diye düşünüyorum çünkü en önemli oyunculuk okuluna gitse bu kadar önemli ismi birarada bulamazdı. (Utku Uluer)
Ekşi Sözlükten bulduğum ve hedefi 12den vuran bir yorumu paylaşmak istedim:
Madem benzetmeye çalışılmış sofia’yi yaşlandırılmış bir fatma girik yerine gerçekten daha yaşlı bir oyuncu (yıldız kenter mesela), rose’u türkan şoray yerine oya aydoğan, dorothy’i hülya koçyiğit yerine şenay düdek, blanche’ı da şenay gürler (avrupa yakasının fatoş’u) oynasaydı çok daha inandırıcı olurdu. diğer taraftan oyunculuklar sitcom için son derece zayıf (nevra serezliyi tenzih ederek söylüyorum), senaryo zorlama ve orjinaliyle kıyasladığımız için çok yapay kalmakta. diziyi izlerken golden girls‘in taklidini yapmaya çalışan öğrencilerin musameresini izliyormuş hissiyatı uyanıyor. üzülerek söylüyorum yeşilçamın devlerini bir arada görmenin verdiği mutluluktan başka hiç bir şey sunmuyor dizi ve büyük ihtimalle bir kaç bölüm sonra kaldırılır.
(dolphinizmir, 12.04.2009 21:02 ~ 21:03)”

Türkçesinin Fragmanı:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir