Film Karelerinde Yeşilçam 05

Bu hafta Film karelerinde Yeşilçam’a 5 kare ile Osman Turan ve 2 kare ile Emrel Aykut Akalın katkıda bulunuyor:

Bu kareler yeşilçam aşığı insanların filmlerden yakaladıkları karelerdir. Bu sebepten dolayı “onların” filmlerden yakaladıkları detaylar ve sahnelerdir.
Karelerde sadece filmlerden değişik görüntüler değil ayrıca gözden kaçan pek çok ayrıntı var. Film karelerinde emekçileri unutmadan sinemamıza hayatlarını adayan pek çok ismi hatırlıyoruz: Gani Turanlı, Emrel Aykut Akalın, Altan Erkekli, Gülen Gözler, Dolap Beygiri, Yaman Coşkun, Şener Şen, Adile Naşit, Ayşen Gruda ve Yaprak Özdemiroğlu.
Kardeş filmler olarak adlandırılan Neşeli Günler ve Gülen Gözler filmlerine hiç kuşkusuz Ziya ve Vecihi karakterleriyle Şener Şen damgasını vurmuştur… Neşeli Günler’in bu sahnesinde ise bir hata söz konusudur. Arkada yer alan Ahmet karakterindeki Yaman Coşkun, Şener Şen ve Adile Naşit’in performansları karşısında birden kendini kaptırarak gülmeye başlar ama hemen ardından ise rolünü hatırlayarak kendine gelir… Tabii bu sahnede Şener Şen‘in oyunculuğu da takdire şayandır… (Osman Turan)
Türk sinema tarihi‘nin en iyi kameramanı Gani Turanlı.
görüntü yönetmenliğini yaptığı “Yıldız Tepe” filminde ufak bir rol üstlenmiş. (A. Emrel Akalın)
Bazı filmlerde 1 saniyeden az bir sürede filmin üstünde görülen böyle enteresan şekiller olur. işte onlardan birini yakaladım.
Tam olarak emin değilim ancak bu işaret montaj elemanı tarafından tebeşir benzeri bir şey ile filmlerin nereden kesileceği ile ilgili bir işaret olduğunu tahmin ediyorum. Dikkat ettim sahnenin ortasında çıkıyor. Aslında her türk filminde var bu tür sekme’ler. Dediğim gibi çok kısa göründüğü için dikkat etmiyoruz. Aslında şöylede olabilir sahne’nin başı veya sonunda varsa olabilirveya mevcut sahnenin ortasında kesmeye niyetlenmişlerdir sonra vazgeçmiş olabilirler. Mecburen üzerine bu şerit çizildikten sonra çıkarılamadığı için üstünde kalıyor olabilir.
Gülen Gözler filminin komedi sahnelerinden birisi. Filme, bu sahnedeki olaylar ile değil de şu replikle damgasını vurmuştur. “Ben koskoca Boeing’i Ankara asfaltına indirdim…”

One thought on “Film Karelerinde Yeşilçam 05

  1. bu gordugu ilginc kare genelde 35mm filmlerin aceleye getirlip temizlenmesiyle meydana gelen birseydir filmlerdeki karelerde yukarda asagiya dogru gosterilen cizgiler gibi. bazende filmin bazi yerleri islak kaldiginda projektorun isigina fazla yaklastirildigi zaman beyazlik olur tamamen kismen parca parca oldugu zaman resimdeki gibi filmin orijinal negatifinden kaynaklanan bir hatadir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir