Kemal Sunal filmlerinin Telif haklarında son durum

134502821048693

Türk sinemasının en büyük yarası Telif hakkı meselesidir. Sitemizde pek çok filmi ve olayı masaya yatırmaya çalışırken aslında bir şekilde telif ile ilgili durumu da irdeliyoruz.

Görüştüğümüz neredeyse bütün emekçileirn hemfikir olduğu bir noktaya gidiyor konu: Bütçesizlik… Peki para konusunda bu kadar sorun yaşayan sinemamız ve neredeyse tamamı parasızlık sorunu ile boğuşan figüran gerçeğinin altında yatanlar çok karmaşık bir durum mu?

Sanırız bütün sorunları ve karmaşıklığı, kurbanları ile birlikte Yeşilçam için çok farklı bir sürecin başladığını söyleyebiliriz artık. Bu süreç Kemal Sunal filmleri için telif verilmesi şeklindeki mahkeme kararı Yargıtay 11. Hukuk dairesi tarafından onanması ile birlikte başladı. Sunal ailesi TV kanallarından yayınlanan her film için telif hakkı talep edebileceği gibi bir durum ortaya çıktı.

İsterseniz o süreci bir daha hatırlayalım: “Kemal Sunal’ın eşi Hafize Gülderel Sunal ile çocukları Ali Sunal ve Ezo Sunal ‘Düttürü Dünya’ ve ‘Yoksul’ filmlerinin yapımcısı Şerafettin Gür’e tazminat davası açmıştı. İstanbul 1. Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi verdiği kararda geçen yıllar için de filmlerin sağladığı öngörülemeyen ekonomik değerlerden Gür’ün tek başına yararlanmasının hakkaniyet ve sebepsiz zenginleşme hükümlerine aykırı olduğunu belirterek Sunal ailesine 2 bin lira maddi ve 10 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar vermişti.

Mahkemenin kararını değerlendiren Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, dava dosyası içindeki bilgi, belge ve mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmadığını belirterek, İstanbul 1. Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi’nin kararını onayladı. Yargıtay mahkemenin manevi tazminat kararını ise yerinde görmeyerek reddetti. Böylece mahkemenin verdiği karar kesinleşmiş oldu.” (sabah gazetesi 15/08/2012)

Bu karar ile birlikte Sunal ailesinin ünlü komedyenin filmlerinin yeni gösterimlerinden de telif alabilecek bir duruma gelmiş oluyordu. Bu aslında şu demek oluyordu Kemal Sunal kararından tüm oyuncular yararlanabilecekti. İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, 2010 yılında verdiği kararda icracı sanatçıların, 1995 öncesi yapımı gerçekleştirilen sinema eserleri üzerinde telif hakları bulunduğu kararını verdi. Yargıtay da bu kararı yeni onadı. Bu kararla Kemal Sunal ailesi, Kemal Sunal’ın filmlerinin yeni gösterimlerinden telif alabilecek.

Yargıtay’ın Türk sinema tarihinde devrim yapacak kararını değerlendiren fikri mülkiyet alanındaki en önemli isimlerden Avukat Dr. Cahit Suluk, “Bir dönemin ünlü Yeşilçam oyuncuları, artık sefalet içinde hayata veda etmeyecek” dedi.

Bu kararla Sunal ailesi ve tüm Yeşilçam oyuncuları, oynadıkları filmlerinin yeni gösterimlerinden telif alabileceklerini belirten Av. Dr. Cahit Suluk, bundan sonra Yeşilçam ve sinema dünyasında yaşanacak gelişmeler hakkında şu bilgileri verdi:

BUNDAN SONRA NE OLACAK?
“Yargıtay’ın bu içtihadına göre artık 12 Haziran 1995 öncesi sinema eserleri üzerinde icracı sanatçıların telif hakkı vardır. İcracı sanatçıların izni olmaksızın eser sahibi konumundaki yapımcı firma, bu eserleri televizyonlara satamaz, internete koyamaz, CD ve DVD gibi taşıyıcı materyallerle çoğaltamaz ve akıllı cep telefonu gibi materyallerle kullanıma sunamaz. Özetle, bundan sonra yapımcı firmalar, 1995 öncesi filmleri, kullanıma sürmeden önce söz konusu filmde rol alan oyunculardan izin almak zorundadır. Sadece başrol oyuncusundan izin almak yeterli değil; yapımda rol alanların tamamından izin alması gerekmektedir.

Aksi halde yapımcı ya da ondan hakları devralan kişiler, kendilerine karşı açılacak hukuk davalarında üç katı tazminat ödemek zorunda kalacak. Ayrıca haklarında savcılık şikâyeti yapıldığı takdirde hapis ve para cezaları gündeme gelecektir.

Kemal Sunal oğlu ve kızıyla
Kemal Sunal oğlu ve kızıyla

Kemal Sunal’ın vârisleri, Gülşah Film’e telif davası açtı:

HT GAZETE / KÜLTÜR-SANAT

Kemal Sunal’ın eşi ve çocukları, 36 filminin yapımcısı olan Gülşah Film’e bu filmlerin halen televizyon kanallarında süren gösterimleri nedeniyle telif davası açtı. Selim Soydan’ın sahibi olduğu Gülşah Film’e açılan davada Kemal Sunal’ın oynadığı 36 filmin satışının devam ettiği ve televizyonlarda yayınlandığı belirtilerek, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre “icracı sanatçı” sıfatıyla sahip olduğu hakların verilmesi istendi.

Kemal Sunal’ın eşi Hafize Gülderen Sunal, tiyatrocu oğlu Ali Sunal ve kızı Ezo Sunal adına avukat Ömer Küçüközcan ile Uğur Güven’in açtığı davada, usta oyuncunun Gülşah Film’den sadece filmlerdeki oyunculuk ve sinema gösterimleri için ücret aldığı ancak halen filmlerinin televizyon kanallarına satışının devam ettiği belirtildi. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre Kemal Sunal’ın filmlerinin televizyon yayın haklarının ancak sanatçının veya ailesinin imzasıyla devredilebileceği, bu hakların da devredildiği bir sözleşme olmadığı hatırlatıldı. Gülşah Film’in filmler üzerinden gelir elde ettiği belirtilen dilekçede “Gülşah Film halen bu filmleri CD ve DVD ortamlarında satmakta, bu filmler internet üzerinden ücreti karşılığında izlenmektedir. Sunal’ın filmleri daha uzun yıllar izlenmesi için yüksek bütçeli çalışmalarla yüksek çözünürlük kalitesine yükseltilmiştir. Bu çalışma filmlerden maddi gelir elde edildiğinin de ispatıdır. Gülşah Film’in televizyon yayını ve CD-DVD kaydı satışlarından elde ettiği gelir ciddi boyutlara ulaşmıştır” denildi.

MAHKEMELİK OLAN KEMAL SUNAL FİLMLERİ

Polizei, Hanzo, Sahte Kabadayı, En Büyük Şaban, Sakar Şakir, Avanak Apdi, Korkusuz Korkak, Gerzek Şaban, Üçkağıtçı, Yedi Bela Hüsnü, Çarıklı Milyoner, Tokatçı, Atla Gel Şaban, Şaban Pabucu Yarım, Sosyete Şaban, Şen Dul Şaban, Tarzan Rıfkı, Davacı, Japon İşi, Uyanık Gazeteci, İnatçı, Sevimli Hırsız, Gülen Adam, Koltuk Belası, Şaşkın Damat, Meraklı Köfteci, İbo ile Güllüşah, İyi Aile Çocuğu, Şark Bülbülü, Şabaniye, Yoksul, Düttürü Dünya, Kapıcılar Kralı, Köşeyi Dönen Adam, Boynu Bükük Küheylan, Abuk Sabuk 1 Film.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir