Konuk Yazar: Emre Siyahoğlu – 80ler ve video furyası

80ler ve video furyası

80ler ve video furyası

1983-1984 yılları arasında video cihazları ülkemize gelmiş,video dükkanları açılmış ve herkes kendisini video furyasına kaptırmıştı. Sinemalara artık eskisi gibi rağbet yoktu. Yapımcılar,bunun için video için filmler çekmeye başladılar. Bu filmlerin konuları,çoğunlukla 60’lı ve 70’li yıllarda çevirilen filmlerden aynen uyarlanmaya başlanmıştı, çok kalitesiz kameralarla ve sıfır bütçeyle çekilen video filmleri furyasına yetişmek imkansızdı.

Araştırmalarıma göre 1985-1989 yılları arasında 235’ten fazla video filmi çekilmiş. Çoğunlukla o zamanın arabesk şarkıcıları (Emrah, Ceylan, Müslüm Gürses, Yunus Bülbül vs.vs.) ve çok usta oyuncuların (Adile Naşit, Ayşen Gruda, Münir Özkul, Agah Hün,Tevhit Bilge, Neriman Köksal, Müjdat Gezen) oynadığı kısa süreli soluk görüntülü çoğunlukla ya 16 mm lik ya da el kamerasıyla çekilen filmlerdi.

Bu filmler dışında o zamanın müzikalleri ve bazı tiyatro oyunları (Nejat Uygur, Zeki-Metin, Levent Kırca, Ali Poyrazoğlu ve Şan Tiyatrosu Müzikalleri) da video olarak çok ilgi gördü. Özellikle Zeki-Metin ve Nejat Uygur un oyunları kiralanma rekoru kırdı.Bu furyadan birsürü oyuncu nasibini aldı. (Adile Naşit bu furyada 25 ten fazla video filminde oynamıştır.)

80’li yıllarda bu furya yüzünden sinemanın öldüğü yıllar deniyor; fakat ben ondan ziyade Sinemamız 1985-1989 arasında yeni bir boyuta ulaştı diye düşünüyorum.Sinemalara rağbet olmadığı için o zaman çekilen süperötesi sinema filmlerini hiç izleyen olmadı fakat bu filmler videoya çıkınca kiralanma rekoru kırdı.Bir sürü film şirketi çıktı ortaya. Metro Film, Varlık Film, Kalkavan Film,Türk-Kan Film, Aydan Film, Pers Film ilk aklıma gelenler.

Bu filmler almanyada Arsel Video, Kalkavan Video, Minareci Video gibi şirketler tarafından Almanya da çıkarılınca çok ilgi gördü,ve bu filmler çoğunlukla o yıllarda çekildi keza ki her geçen gün o yıllarda başka video filmlerinin de olduğunu görüyorum. Bu filmlerden çok az bir kısmı çok kaliteli konuyla ve 35 mm lik olarak çekildi;araştırmalarıma göre 35 mm lik video filmi çeken tek şirket Metro Film/Zeki Kafalı. Ve bu şirket filmlerinden bazılarını video furyası azalınca sinemalarda da gösterildi.

Yeni oyuncular,yeni türkücüler, 2-3 günde çevrilen filmler derken birsürü film çekildi ve 1989 yılında bu sayı giderek azaldı, azaldı ve insanlar artık yeniden sinemaya döndü, 1990’lı yılların ortasında ise video şirketleri kapandı ve bu devir sona erdi.

Yazan ve posterleri paylaşan:Emre Siyahoğlu

One thought on “Konuk Yazar: Emre Siyahoğlu – 80ler ve video furyası

  1. Gerçekten kısa ve doyurucu olmuş.O yılları hatırlatmak için çok güzel bir yazı olmuş.Video şirketleri ve filmleriyle ilgili yeni yazıları sabırsızlıkla beklemekteyim.

    Saygılarımla

    NostaljiKral – YeşilçamEvi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir