Türk işi Westernler – Türk Sinemasında Red Kit

Turist Ömer’in (Sadri Alışık) Mr. Spock ve Kaptan Kirk ile olan macerası sinema tarihinin ilk Star Trek (Uzay Yolu) filmiydi. Bu filmden 1 yıl sonra Sadri Alışık Atını Seven Kovboy filmiyle Red Kit (Lucky Luke) olarak sinemalarda arz-ı endam ederken Yeşilçam’ın üçüncü Red Kit’iydi. 1991 yılında Terence Hill ile ilk Red Kit filminin uluslararası arenada çevrildiğini hatırlayarak bu konuda da Yeşilçam’ın üretken ve girişken olduğu hemen anlaşılıyor.

Sadri Alışık’dan önceki Törkiş Red Kit’lerle başlayalım:

1967 yılında Western filmleri furyası Yeşilçam‘a ulaşınca ardı ardına Kovboy filmleri çevrilmeye başlandı. Bu bağlamda “Maurice de Bevere’nin ilk kez 1946 yılında Morris takma adıyla sunduğu Lucky Luke ya da bizim için Red Kit * ilk kez Çifte Tabancalı Damat (Nuri Ergün, 1967) filmiye Türk sinemaseverlerin karşına çıktı. Banka memuru Ahmet (Öztürk Serengil), düşlerinde Red Kit olduğunu sanıp kendisini Vahşi Batı’nın bir kasabasında buluyordu.

Red KitBir sonraki macerası için 4 yıl beklemek gerekiyordu. “İzzet Günay’da Aram Gülyüz’ün yönettiği Red Kit’de Daltonlara karşı Red Kit olarak mücadele ediyordu.”* Yine Aram Gülyüz yukarıda sözünü ettiğim Atın Seven Kovboy filmiyle Sadri Alışık’ı Red Kit yapıyordu. Bu maceraların olmazsa olmaz karakterleri Joe ve Avarel Dalton’un Keloğlan filmlerinden tanıdığımız Aydın Babaoğlu ve Sami Hazinses tarafından canlandırıldığı filmde Figen Han, Ali Şen, Cevat Kurtuluş, Süheyl Eğriboz, Kudret Karadağ gibi oyuncular oynuyor. Çoğu kişi, Atın Seven Kovboy tabirinin günümüzde fıkralara konu olmasından dolayı Sadri Alışık filmografisinde bu isimde bir filmi görünce seks furyasına Sadri Baba’nın da katıldığını sanıyor. Halbuki filmde Figen Han’dan dolayı cinsellik öğeleri yer alsa da filmin bir Western filmi olduğunu belirtmekde fayda var. Tabi bu durumu maalesef şehir efsanesine dönüşüp araştırmayan bilmeyenler için bir malzeme olmuş durumda.

“Gözlerimi kaparım, vazifemi yaparım”, “Fazla traş cildi bozar”, “Üstüne bastın ayağını kaldır”, “Yuh daha neler, maydanozlu köfteler”, “Arayan Mevlasını da bulur, belasını da”, “Az Laf Çok iş”, “Sofrada yemek, yatakta kadın bekleyemem” gibi sözleri bol bol duyduğumuz film Avukat Karasakal’ın Mr. Davis’i (Figen Han’ın babası) dolandırdığını görüyoruz. Bunun üzerine Ann Mercedes takma ismiyle (Figen Han) Ölübol kasabasına varyete yıldızı olarak gelip Avukattan intikam almayı hedeflemektedir.

Sürekli „Ok“, „What“, „Yeah“, „İlginç“ gibi sözler söyleyen Red Kit ise Wells Fargo şirketiyle anlaşarak Ayıboğan Hunk ile altın taşımasında yardımcı olmayı kabul eder. Yolculuk sırasında tanışan Miss Mercedes ve Red Kid arasında bir yakınlaşma başlar. Daltonlar ise altınları çalma derdindedir ve olaylar gelişir…

anlatacak çok hikaye var… bugün kısıtlı imkanlarımızla bulduklarımız bunlar bir daha ki maceraya kadar beeen yanlız bir kov.. pardon yazaaarım.

Ercan Demirel

Kaynakça veya yararlanılan eserler * Fantatik Türk Sineması \ Giovanni Scognamillo – Metin Demirhan

Atını Seven Kovboy Filminden bazı kareler:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir