Yeşilçam Müzikleri: Lalo Schifrin Anlatıyor Bölüm 1

schifrin7
Film Müziği Nasıl Bestelenir ?:

Blogumuzda çeşitli aralıklarla ele aldığımız Yeşilçam Müzikleri Deşifreleri çalışmaları üzerine kişisel olarak 4 yıl ve facebook üzerinde grup olarak 2.5 yıldır birikimlerimizi paylaştığımız bir platformumuz bulunmaktadır.

Yeşilçam filmlerinde kullanılmış olan melodiler akla geldiğinde büyük usta Ennio Morricone, Macar asıllı besteci Miklos Rozsa ve mafya/gangster temalarının vazgeçilmez ismi Lalo Schifrin ilk sırayı çeken isimlerdir.

Sinematik Yeşilçam olarak işitsel ve yazılı olarak bir kaynak haline getirmeye çalıştığımız Yeşilçam Müzikleri Deşifreleri çalışmamızı görsel bir kaynakla devam ettirmek ve konuyu birinci elden anlatan müzik dehası Lalo Schifrin’in tarafımızdan kurgulanmış ve Türkçeleştirilmiş kısa bir videosunu sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Schifrin’in film müzikleri üzerine bir ders niteliği taşıyan kısa sunumunu, Schifrin’in yönetimindeki Lyon Orkestrası tarafından yorumlanan Bullitt ve Cool Hand Luke temaları izlemektedir;

Blogumuzun editörü Utku Uluer‘in video üzerine izlenimlerini yazdığı esnada parmak bastığı konu ise Yeşilçam ve Lalo Schifrin arasında döşenmiş milyonlarca kilometrelik köprü ve ayrı dünyaların bir betimlemesi;

“Aslında buradaki asıl sorun çok fazla film üreten bir ülkede film müziği kültürünün olmuyor olması. Müziklerin alınıp başka filmlerde kullanılması resmen bir katliamdır, aslında bir rezalettir.
Müzikleri kullananların ve bir dj itinasıyla doğru zamanda doğru müziği kullananların değil tabiki sorun.

Bir film yaparken film müziği bütçesi ayırmamakFilm müziğini yapacak müzisyenlerin ortaya çıkmasını besleyecek bir ortam yaratmamaktır asıl sorun.Mesela Cahit Berkay bence bir nevi kartel oluşturmuş Bugün birçok filme müzik yaptığı için övünüyor ama bende aslında neden onun gibi başkaları çıkmadığı için üzülüyorum. Belkide bazı filmleri kendisi yapmak yerine bir sektör oluşmasına ön ayak olabilirdi.

İşte bu yüzden Schifrin konuşurken benim yüzüm kızarıyor…

 

Film Müzikleri Koleksiyoncusu: http://spaces.msn.com/soundtrackerturkiye
Facebook Yeşilçam Müzikleri: http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=7359262306&ref=ts

One thought on “Yeşilçam Müzikleri: Lalo Schifrin Anlatıyor Bölüm 1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir