Yeşilçam Müzikleri: YEŞİLÇAM’DA 007 James Bond

Altın Çocuk filmindeki James Bond öğeleri çok önemli o yüzden ona yeşilçamımızın ilk ciddi James Bond‘u dememiz yanlış olmaz. 2. dünya savaşı sonrası ortaya çıkan soğuk savaş döneminde casus filmleri çok önem kazanmıştı. Bu filmlerin bu kadar ilgi çekmesinin yanı sıra Istanbul’da casuslar için çok önemli bir yerdi. James Bond‘un “Rusyadan Sevgilerle (1962)” filmi bunu çok güzel işler zaten filmin bir kısmı Istanbul’da geçer. Giovanni Scognamillo‘nun “Batı Sinemasında Türkiye ve Türkler” kitabında 50li ve 60lı yıllarda Istanbulu mesken tutmuş pek çok casus filmi olduğunu görürüz.  Bu gibi pek çok filmde Ennio Morricone besteleri kadar James Bond film müzikleride kullanılmış. Yeni James Bond filmi SKYFALL vizyona girince eski bir iletimiz aklıma geldi ve Gökay’ın 6 sene önce yaptığı Yeşilçam’da 007 araştırmasının bu konuya cuk oturacağını düşündüm.
Utku Uluer

YEŞİLÇAM’DA 007

Sevgili dostlarim;

Ian Fleming efsanevi karakteri James Bond‘u yaratırken hikayelerinin filmlere, filmlerin birer fenomene dönüşeceğini düşünmüşmüydü bilemiyorum.Ama sadece 007 filmleri ile tüm dünyayı saran ajan filmleri furyası beraberinde muzikleri ilede yepyeni bir akımı yarattı. Öyle ki Avrupada Ennio Morricone‘den Bruno Nicolai‘ye, Amerikada Jerry Goldsmith‘ten Lalo Schifrin‘e pek çok film müzik dehası Bondvari muziklerle kariyerlerine yepyeni albümler eklediler.

John Barry tüm dunyada 007 ile beraber bir marka halini aldı. Gunbarrel Opening olarak gecen açılışta efsanevi Bond yürüyüşü ve onun namlu içinde ki görüntüsü Bond’un marka haline gelişine yeterli oldu.

Yeşilçam Altın Çocuk, Altın Tabancalı Ajan, Casus Kıran tarzı pek cok filmiyle kendi usulunde Bondları uyarlamayı ihmal etmedi.

Başlangıçta sadece Fantastik Türk Sineması kapsamında ele alınabilecek avantür filmlerde kulaklarımızı senlendiren Bond melodileri zaman içinde Cuneyt Arkın’dan Kemal Sunal’a tüm efsanevi aktörlerimizin filmlerinde duyuldu.

Çetin Inanç‘ın Dünyayı Kurtaran Adam‘ından, Kemal Sunal & Natuk Baytan ikilisinin ürünü Yedi Bela Hüsnü‘ye, 007 yelpazenin her noktasında karşımıza çıkmayı ihmal etmedi.

Dunyada sarışın Bond, esmer Bond tartışmaları sürüp giderken rotayı biraz geriye çevirip Yeşilçam filmlerinin banko plaklarından olan 007 serilerinin listesine göz atalım;

Sean Connery :

1963 – From Russia With Love – John Barry
1964 – Goldfinger – John Barry
1965 – Thunderball – John Barry
1967 – You Only Live Twice – John Barry
1971 – Diamonds are Forever – John Barry

George Lazenby:

1969 – On her Majesty’s Secret Service (OHMMS) – John Barry

Roger Moore:

1973 – Live and Let Die – George Martin
1974 – The Man with Golden Gun – John Barry
1977 – The Spy who Loves me – Marvin Hamlisch
1979 – Moonraker – John Barry
1983 – Octopussy – John Barry

Yazan: Gökay GELGEÇ – YOJIMBOOO
Yazı daha önce
08 Aralık 2006 tarihinde: Gökay’ın Film Koleksiyoncuları Blogunda yayınlanmıştır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir