Sinematik Anket: Yeşilçamın En Başarılı Yardımcı Kötü Adamı Hangisi?

 

yesilcam kotuleri

ANKETİMİZ SAĞ KOLONDADIR!

2008 Yılında bir anket yapmıştık ve anketimizde Yeşilçam‘ın en iyi yardımcı kötüsü olarak Hikmet Taşdemir sizlerin oylarınızla seçilmişti. Anketin üzerinden 3 yıldan fazla geçmiş. Biz de yeniden başlayacağımız anketlerimize bize göre en anlamlı anketimizden bir tanesini güncelleyerek başlamaya karar verdik. Hem içeriğini yeniledik hem de bir kaç isimi anketin daha isabetli olabilmesi için listeden çıkarttık.

Yeşilçamdaki “Kötüler” denildiğinde sayısız isim aklımıza geliyor: Atıf Avcı, Temel Karamahmut, Yavuz Selekman, Özdemir Akın, Süheyl Eğriboz, Hikmet Taşdemir, Sırrı Elitaş, Sami Tunç, Oktar Durukan, İhsan Gedik, Ali Korkut, Sadri Karan, Ferhan Tanseli, Mustafa Dağhan, Öztürk Serengil, Nazım İnan, Turgut Özatay, Turan Seyfioğlu, Cahit Irgat, Erol Taş, Ali Seyhan, M. Ali Akpınar, Talat Gözbak, Hasan Ceylan, Niyazi Vanlı, Sadettin Erbil, Nuri Alço, Kenan Pars, Hayri Esen, Baki Tamer, Atilla Ergün, Senih Orkan, Özdemir Han, Nusret Özkaya, Yavuz Caner, Süha Doğan, Faruk Panter, Necdet Çağlar, Necip Tekçe, Haydar Karaer, Reha Yurdakul, Ekrem Gökkaya, Tarzan Çetin, Tuncel Kurtiz, Önder Somer, Tuncer Necmioğlu, Danyal Topatan, Kazım Kartal, Osman Betin, Adnan Mersinli, Hüseyin Zan, Enver Dönmez, Kuzey Vargın, Kudret Karadağ, Erdoğan Seren, İbrahim Kurt, Behçet Nacar, Kazım Kartal, Oktay Yavuz, Hüseyin Baradan, Hayati Hamzaoğlu ve Bilal İnci gibi isimler aklımıza gelenlerin en önemlileri.

Yeşilçamın En Başarılı Yardımcı Kötü Adamı Hangisi?

Filmlerin finaline ana kötüler kadar ulaşabilme şansları olmasa da çoğumuz için anıları olan hatta bazı filmler de gerek iyi gerekse de kötüyü dengeleyen birer köprü vazifesi gören yardımcı kötü adamlarımıza da aynı ilgiyi göstereceğinizden eminiz.

Biz bu yardımcı kötüler içerisinde İhsan Gedik, Çoşkun Göğen, Hikmet Taşdemir,  Osman Betin, Tarık Şimşek, Kuzey Vargın, Süheyl Eğriboz ve Cem Erman

Bazı okuyucularımızın fotoğraflardan daha kolay hatırlayabileceği Yardımcı Kötüler hakkındaki tanıtım aşağıdadır. Sağ üst köşede yer alan anketimize oy verebilirsiniz.

Ihsan gedik bannerİhsan Gedik: 
1942 Samsun doğumlu
Sayısız filmde oynamış önemli yardımcı oyunculardan birisidir. En son filmini 2012‘de çeviren oyuncumuz çeşitli tv dizileirnde de yer aldı.
1967’de sinemaya başladığı düşünülürse 45 yıldır Yeşilçam’ın içerisinde yer alan İhsan Gedik hala  Yeşilçam kahvesinden kopamamıştır. Sert mizacına rağmen filmlerdeki kadın ve içki düşkünlüğü ile bol gülen hippi kılıklı bir kötü olarak hafızalarımızda yer edinmiştir.
Rol aldığı bazı filmler: 
Zorro’nun intikami, Aç Kurtlar, İnsan Avcısı, Yedi Belalılar, Deli Yusuf, Cemil, Süper adam istanbul da, Alın Yazısı, Dağların kralı, Silah ve  Namus
Azrailin beş atlısı, Yumurcak küçük kovboy,Üç kağıtçılar, Babaların babası ve
Kara Murat Kara Şovalyeye karşı filmiyle liste uzayıp gidiyor…

osman_betin_sinematik2Osman Betin:
1959 Adana doğumlu
Cüneyt Arkın’ın karate hocalığını yapmıştır. 80lerdeki Çetin inanç ve Cüneyt arkın serisinin hemen hemen tüm filmlerinde oynamıştır ayrıca Arkınla ortak çalışmalarıda olmuştur. Anap dönemi dışişleri bakanı Yılmaz’ın gençlik haline benzediği rivayet edilir (anahtar kelime: kolormatik gözlük)…
En tanıdık rolü ölüm savaşçısının kötü ninjasıdır.
Rol aldığı bazı filmler:
Ölüm Savaşçısı, Ölüm Vuruşu, Kelepçe, Son Kahramanlar, Deli Fişek, Çöl, Şafak Sökerken…

film-karelerinde-yesilcam.sinematikyesilcam.com020-hikmet-tasdemirHikmet Taşdemir:

1942 Erzurum duğumlu
Oda hala aktif olarak oyunculuk yapıyor ekmek parasını dizilerden çıkartıyor. 1971 yeşilçama adımını atmış hemde çok önemli Yılmaz Güney filmleri ile. Diğer isimler gibi aksiyon filmlerinin değişmez kötülerinden. Birçok kişi figuran desede kendisi iyi bir karaketer oyuncusudur. Dünyayı Kurtaran Adam filmindeki ana kötü olmasına rağmen önceki dönemde tamamlayıcı kötü rolleri ile öne çıktığı için listededir. Bakışları Kadir İnanır kadar delicidir… Son dönemde Kurtlar Vadisindeki Pala karakterinin atasının Hikmet Taşdemir olduğunu öne sürmemiz yanlış olmaz
Rol aldığı bazı filmler:
Dünyayı Kurtaran Adam (Sihirbaz), İnsan Avcısı,Umutsuzlar, Baba, Battal Gazi’nin Oğlu(Vasilyos), Hakanlar Çarpışıyor, Tatar Ramazan olarak liste uzayıp gider…

CoşkunGöğenÇoşkun Göğen:
1946 Antalya doğumludur.
Sinemamızın Tecavüzcüsüdür. O yüzden TECO, Tecavüzcü Çoşkun gibi lakapları vardır. Konuya direkt girmesi ile ve Hippi rolleri ile hafızalarımızda yer etmiştir. Çoşkun’un nasıl bir fenomene dönüştüğü bir kitap konusudur öyledi Nuri Alço ve Çoşkun Göğen’in 80li yıllara attığı imzayı kimse atamamıştır. Ana kötüler içinde yer vermememizin sebebi her filmde muhakkak bağlı olduğu bir patronunun olmasıdır. Koyu bir Galatasaraylıdır ve Antalyaspor’a da destek verdiği söylenir. Altın Portakaldaki konvoyların kankası Nuri Alço ile değişilmezidir. Hala oyunculuğuna devam etmektedir gönüllerimizin hippisidir.
Rol aldığı bazı filmler:
G.O.R.A 2003, Canım Oğlum, Alamancının Karısı, Kıskıvrak, Kayıp Kızlar, Badi, Kurban, Beyaz Ölüm, Yüz Karası / Şöhretin Sonu, Gerzek Şaban,Yanmışım, İsyankar, Mağlup Edilemeyenler, Aile Şerefi, İntikam Meleği / Kadın Hamlet, Sahte Kabadayı, Asi Gençler… liste uzar gider.

TarıkŞimşek

Tarık Şimşek:

1945 Ağrı doğumlu. 1991 yılında aramızdan ayrılmıştır. Sayısız filmde oynamasına rağmen seks furyası döneminde başrol oyuncusu olmuştur. Bir dönem Tarık Şimşeksiz kurulan bir çeteye çete denilmezmiş. Her zaman patronun en güvenilen adamı olmuştur. Ayrıca oynadığı ilk döneler düşündürüldüğünde kendi tarzını yaratmış nadide kötülerdendir. Kçtü karakteri genç kızları ağına düşürmek değildir o patronu emrederse tecavüz, adam yaralama ve kız kaçırmak için türlü yöntemleri kullanabilen gerçek bir takım oyuncusu idi.
1970’li yıllarda özellikle Cüneyt Arkınlı avantür filmlerde ve ardından Erotik filmlerde benzer rollerin sürdürücüsü olmuştur. En tanıdık rolleri Cüneyt Arkın’la beraber İnsan Avcısında ki CIA ajanı Bill ve Babanın Oğlu filmlerinde ki hapishane ağasıdır.
Rol aldığı bazı filmler:
Tarkan Viking Kanı, Önce Sev Sonra Öldür, Hem Döğüş Hem Seviş,Kupa Ası Maça Kızı, Silahlar Konuşuyor, Esmerin Adı Sarışının Tadı, Suçsuz Firari, Silah ve Namus, Gölgedeki Adam, İşler Karışık, Çıldırtan Kadın / Sevmek mi Ölmek mi?, Rüzgar Hafiye, Sivri Akıllılar ve listemiz uzayıp gidiyor….

cem-erman-hayatini-kaybetti-7Cem Erman:
1947 Mersin Doğumlu. Kendisini geçtiğimiz sene kaybettik.
Bebek yüzlü yardımcı kötü adam rollerinde sinemamızın önde gelen ismidir. Fırlama ve kötü rollerinde oynamış sinemaya Tatlı dilim filmi ile giriş yapmış.
İlaçla ağına düşürme uzmanlık alanı olmakla birlikte oda Önder Somer‘den sonra gelmiş ve Nuri Alço‘nun 80lerdeki yükselişinin temelini oluşturan kötülerdendir. Aynı isimde bir müzisyen daha vardır ancak aynı kişi olduklarından emin değilim. Cem Erman kuşkusuz iz bırakan bir oyuncudur eskiden Salih Güney ile sık sık karıştırırdım ama o gözleri ile hedefini etkilemiştir ve ağına düşürmüştür.
Rol aldığı bazı filmler:
Hınç, Harakiri, Yılan Yuvası, Tatlı Dillim, Kayıp Kızlar, Beddua, İnfilak, Piyangocu Kız, Kader Böyle Yazdı,Bir Beyin Oğlu, Ezilenler, Sahibini Arayan Madalya, Sen Yaşa, Canımın Canısın ve Canımdan Can İste gibi pek çok filmde ve son dönemde ise Şeytanın Kurbanları adlı televizyon dizisinde rol almıştı. Sonraki yıllarda da Alanya Almanya (2005, TV Dizisi), Ankara Yollarında (2002, TV Filmi), Polis Dosyası (1995), Tehlikeli Kadın (1994), Hangimiz Eşek (1994, TV Dizisi), Can Mı Dayanır (1991) adlı projelerde çalışmıştı.

Suheyl Egriboz 001Süheyl Eğriboz:

1928 Denizli doğumludur.
Türk sinemasının yüzünden melanet akan gerçek kötünün bir numaralı sağ kolu rollerinin vazgeçilmez oyuncularındandır. Kötülük ve avantürün kullanıldığı her tür filmde karşımıza çıkar bununla beraber 1974 yapımı Sütçünün rüyası isimli filmde başrolde oynamıştır. Aslında kavgacılarımızın en önemlisidir pek çok filmde yer alır almaz kenarında gözükür ancak o da Yeşilçam2ın olmazsa olmazlarındandır. Birçok tarihi filmde müslümanları öldürme ateşi ile yanıp tutuşan haçlı veya Bizanslıyı oynamıştır.
Süheyl Eğriboz için hemen her filmde yer almış ve yardımcı kötüyü canlandırmıştır diyebiliriz. 1969 yapımı Fosforlu Cevriyemeki Camgöz’ün adamı olarak ilk önemli yardımcı kötü rolüne başladığını varsayabiliriz, Tehlikeli Oyun, Şoför Nebahat, Ali baba ve kırk haramiler, Vahşi Arzu, Savulun Battal gazi geliyor filminde Bıçakçı Dimitros, Ölüm görevi, Akrep Yuvası, Hakanlar çarpışıyor, Korkusuz korkak ve gerzek şaban, inek şaban filminde jilet rıza, Her gönülde bir aslan yatar, Kılıç bey, Duvardaki kan dizisinde sovyet rus ajanı İgor, Babanın evlatları, görünmeyen düşman, vahşi gelin, gazap rüzgarı, paramparça ve kavga gibi filmlerde ve daha yüzlerce filmde yer almıştır.

kuzey-vargin-14086386456455Kuzey Vargın:
Sinemamız yakışıklılarındandır.
1940 Istanbul doğumlu Kuzey Vargın’ın kariyerinde oldukça farklı roller vardır ancak zengin ailenin şımarık kötü kalpli oğlu ile katı yürekli mafya babası veya yardımcısını başarı ile canlandırmıştır. Hala aktif olarak filmlerde oynayan Kuzey Vargın özellikle Ezel dizisi ile birlikte yeni nesillerinde ilgisini çekmiştir. 70-90lar arsındaki yardımcı kötü adam rollerine istinaden anketimize dahil olmuştur. Bazı yönleri ile yeşilçamda erken Nuri Alço dönemi olarak adlandırabiliriz. Sinemamızda Jön olarak başlamış daha sonra kademe düşürülmüş diyebiliriz. Yine de Kuzey Vragın ‘ın gerçek hayattada filmleri aratmayan bir yaklaşımı olduğunu en azından omzu kırık olduğunu biliyoruz.
Rol aldığı bazı filmler:

Yasak sokaklar, Genco, Çılgın gençlik, Ağlayan kadın, Bir dağ masalı, Ajan 14 Yosmalar Arasında, Karaoğlan şeyhin kızı , Kanun kanundur, Baba, Afacan Küçük Serseri, Bir damla kan uğruna, Öğretmen Zeynep ve uzayıp giden bir liste…

Hazırlayan ve Sunanlar: Utku Uluer ve Gökay Gelgeç
Yazan: Utku Uluer

5 thoughts on “Sinematik Anket: Yeşilçamın En Başarılı Yardımcı Kötü Adamı Hangisi?

  1. Burda Cem Erman için lobi yapmak üzere bulunuyorum.
    Sezercik Bitirimler Sınıfı gibi, haylaz çocukların neşeli maceraları hakkında olması gereken bir filmde Perihan Savaş’ı boğarak öldürüşünü lütfen tekrar tekrar gözlerinizin önüne getirin. Elinizi vicdanınıza koyun. Sonra oyunuzu kullanın, başka bir şey söylemiycem.
    Saygılarımla.

  2. en basarili yardimci kötü adamlar 1 erol tas 2 ahmet t tekce 3 bilal inci 4 turgut özatay 5 hayati hamzaoglu 6 kenan pars 7 önder somer 8 kazim kartal 9 yildirim gencer 10 altan günbay

  3. hüseyin peyda coskun gögen nuri alco yadigar ejder süheyl egriboz talat gözbak kamuran usluer nihat ziyalan ekrem gökkaya behcet nacar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir