Film Karelerinde Yeşilçam 15

Emrel Aykut Akalın‘ın filmlerden yakaladığı kareleri üzerine yaptığı yorumlar, resim altı yazıları ve nadide yakalanmış 9 yeşilçam karesi! 15. paylaşımda konuklarımız; Faik Coşkun, Ülkü Ülker, Necdet Yakın, Türkan Şoray, Zuhal Üstüntaş, Uğur Kıvılcım, Sadri Alışık, Alev Gürzap, Hikmet Taşdemir, Sezai Aydın, Temel Gürsu, Bedri Uğur ve Güzin Özipek.

film-karelerinde-yesilcam.sinematikyesilcam.com289-Turkan-Soray

Böyle kareler bugün çekilen filmlerde olmaz. Yeşilçam filmleri’nin tekrar tekrar izlenmesinin onlarca teknik nedenlerinden biri. Yani yakın plan landscape görüntüler bugün çekilmiyor…
Soldan sağa Faik Coşkun, Necdet Yakın, Türkan Şoray, Zuhal Üstüntaş (arkadaki) Uğur Kıvılcım (öndeki) ve Güzin Özipek.

film-karelerinde-yesilcam.sinematikyesilcam.com233-Ülkü-Ülker

Ülkü Ülker
70‘li yıllarda birçok filmde rol aldı. 80‘li yıllardan günümüze seslendirme sanatçılığı yapıyor. Yerli yabancı birçok filmde seslendirme yaptı. En son Ntv veya digiturk kanalında bir belgeselde sesini duymuştum.

film-karelerinde-yesilcam.sinematikyesilcam.com047
1976 yılında çekilen bu yarınsız adam filminde, o dönem görüş ayrılıklarının sadece siyasette değil, eğitim ve öğretimde’de farklılık gösterdiğini, halkın duvar yazıları ile anlıyoruz.

film-karelerinde-yesilcam.sinematikyesilcam.com019
Bedri Uğur‘u genelde Şerif Gören‘in filmlerinde görürsünüz. Hem set elemanıdır hem de filmde küçük rollerde oynardı.

film-karelerinde-yesilcam.sinematikyesilcam.com020-hikmet-tasdemir
Hikmet Taşdemir rolünün hakkını veren bir oyuncuydu. Özellikle de Doğan Bavli‘nin harika sesi ile…

film-karelerinde-yesilcam.sinematikyesilcam.com255-temel-gursu
Sanırım Temel Gürsu kardeşi Tanju Gürsu gibi aktör olmak istemiş, birçok filmde fena rol kesmiş, işte onlardan biri. Güzel resim vermiş.

film-karelerinde-yesilcam.sinematikyesilcam.com205

Sadri Alışık‘ın internette dolaşan bu foto daha önce “tamam mı canım” adlı filmde kullanılmış.
 film-karelerinde-yesilcam.sinematikyesilcam.com017-alev-gurzap
Alev Gürzap tiyatroculuk dışında bir dönem seslendirme yapıyordu. birçok yeşilçam filminde seslendirme yapmıştır. sesini hatırlamanız için bir örnek, çiçek abbas filminde şener şen’in annesi rolündeki hikmet gül’ü seslendirmiştir.

film-karelerinde-yesilcam.sinematikyesilcam.com018-sezai-aydin

Bir Türk filmi’nin bu sahnesinde Sezai Aydın haber sunuyor. 70‘li yılların bir filmi olduğu için o dönemin haber bültenlerini hatırlamıyorum. Acaba Sezai Aydın haber sunuculuğu yapıyormuydu yoksa bu film için hazırlanmış birşey mi?

One thought on “Film Karelerinde Yeşilçam 15

  1. Sezai Aydın için ben de bir şeyler ilave edeyim. Film karesinde görülen Sezai Aydın 1976-1978 yılları arasında TRT’de anons (ara) spikeri olarak gerçekten çalışmış. Yalnız haber değil ara (anons) spikeri olarak. Yani özellikle film için hazırlanmamış. İki yıl çalıştıktan sonra kurumda yaşadığı çeşitli problemlerden dolayı spikerlikten ya kendi ayrılmış ya da ayrılmak zorunda bırakılmış. Bundan sonrası bir müddet seslendirme yönetmenliği ardından bildiğimiz gibi sadece seslendirmeci olarak görev yapmış TRT’de.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir