Atıf Yılmaz & Sadri Alışık: Gelinlik Kızlar

Yönetmen:Atıf Yılmaz
Senaryo : Hamdi Değirmencioğlu

Yapım yılı: 1972

Sadri Alışık: Sadi Ateş
Zeynep Değirmencioğlu: Ayşe
Meral Taygun: Nevin Ateş
Yeşim Tan: Gül
Ayşin Atav: Lale
Sertan Acar: Ali
Nevzat Okçugil: Dadı
Mümtaz Ener: Hapishane Müdürü
Leman Akçatepe: Ali’nin Annesi
Renan Fosforoğlu: Ali’nin bakkal dayısı
Göksel Kortay: Sadi’nin kız arkadaşı gülçin
Muadelet Tibet: Gülçin’in Annesi
Tanju Şarman: Nevin’in eski kocası

Gelinlik kizlar sadri alisik 001

Çerez eşliğinde, yağmurlu bir havada can sıkıntısına birebir iyi gelebilecek duygusal bir Türk filmi.

Gelinlik kizlar sadri alisik 002
Yüksek çözünülürlükte Afiş:Üzerine Tıklayarak Büyütünüz

Gerisini tahmin etmek çok zor olmasa da filme katılan duygusal öğeler, abartılmış espiriler filmi bezerken Sadri Alışık‘ın sesinden “ben seni unutmak için sevmedim“i , ayrıca daha önce 1970 yapımı Aşktan Da Üstün filminde Zeki Müren’in seslendirdiği “yum o güzel gözlerini yum” ninnisini küçük Lale’nin (!) ağzından dinlemek de keyifli.

Sadri Alışık‘ın birkaç filmde altında Sadi Ateş yazan ve serçe parmağını hafifçe ısırdığı meşhuır fotoğrafı da burada duvarlara boydan boya asılmış bir afiş olarak karşımıza çıkar. Böyle benzer bir afiş örneğini Türkan Şoray‘ın gözlerini vurgulayan , yağlı boya resim havasındaki o meşhur afişi ve siyah beyaz renkteki , Marilyn Monroe tarzı saçlarla bir gülüş attığı (yirmili yaşlarındaki hali) o pozları için de verebilirim. Bir filmin dekorunu başka bir filme dekor olarak kullanmak gibidir sanki. Dikkatli izleyicilerin hemen yakalayabileceği bir ayrıntıdır.

Halen hizmet veren ünlü balık restorantı Façyo’nun da adını ilk bu filmde duymuştum. Yıllar evvel Sarıyer Kireçburnu’ndaki bu güzel lokantanın önünden geçerken filmdeki mekanın gerçekten var olduğunu bilmek beni pek neşelendirmişti.

Mini etekler, kocaman kravatlar, iri büyük kurdeleler, üzerine sanki renkli bal dökülmüş havasındaki gazlı balonlar, bakkal çırağının sepeti , hapishane sahnelerinin çekildiği mekan Sultanahmet ve daha nice ayrıntısı ile insana 70’leri ciğerlerine doya doya çektiren bir film bu. Sadi Ateş’in gardrobunda bordo renkli bir takımının olmasını bilmek bile güzel.

Sinemaseverlerin sadece iki filmde (Şeytan ve Gelinlik Kızlar) görebildiği Meral Taygun da benim için hep bir muamma kalmıştır. Yeni öğrendim ki 1995 Hollanda yapımı Mykosch filminde Jolanda karakterini canlandırmış aynı zamanda da 1992 yapımı Survival adlı filmde de oyuncu direktörü olarak görev yapmış. Sinemadan kopmadığı fikrine kani olduğum Meral Hanım’ın bugün nerede ne yaptığını halen merak ederim.

Zeynep Değirmencioğlu‘nun demirbaş sevgilisi rolünde gördüğümüz Sertan Acar‘ın iki seneye sığdırdığı altı filmlik sinema kariyerindeki en esaslı rolü de bence bu filmdeki Ali rolüdür.

Yazan: Dilek Gürses

Gelinlik kizlar sadri alisik 0016

Gelinlik kizlar sadri alisik 0018

2 thoughts on “Atıf Yılmaz & Sadri Alışık: Gelinlik Kızlar

  1. merhaba,
    filmde Sadri Alışık'ın söylediği"ben seni unutmak için sevmedim" adlı parçada ona eşlik eden kadın ses kimdir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir