Uçan Kız (Turkish Batgirl) Safiye Yankı vefat etti

 

70li yıllarda özellikle maskeli kahramanların ve süper kahramanların hüküm sürdüğü fantastik Türk sinemasının altın dönemi olarakta adlandıracağımız bir dönemde, Uçan Kız, Beş Hergele, Üç Kabadayı, Belanın Kralı Süper adam İstanbul’da ve Maskeli Üçler gibi filmlerde oynayan ve Semiha Yankı’nın ablası olan 62 yaşındaki Safiye Yankı 41 yıl trapezden düşüp vefat eden ağabeyleri Metin Yankı ile aynı gün (18 martta) vefat etti. Zatürre şüphesiyle kaldırıldığı hastanede akciğer kanseri teşhisi konulan sanatçı ve bugün toprağa veriliyor.

tamer yigit erol tas safiye yanki mini banner

Maalesef sanatçımızın ölüm haberi şarkıcı olan kız kardeşi Semiha Yankı‘nın ablası olarak verilmiş. Tabi ki bilgi yanlış değil ancak insan daha farklı verilmesi gerektiğini düşünüyor ister istemez. Oynadığı filmlerde cesur gözüpek ve aksiyon içinde birebir yer alan Safiye Yankı kuşkusuz sinemamamızn en renkli simalarından birisiydi. Akrobatlığını kullanarak pek çok filmde erkeklere taş çıkartan Safiye Yankı‘nın Uçan Kız filmi de dünya yapılmış ilk Bat Woman/ Bat girl filmi olarak literatüre geçmişti.

Safiye Yanki 001

Safiye Yankı hakkında en güzel analiz Metin Demirhan tarafından yapılmıştı:

Belanın Kralı‘nda Feri Cansel’in yanı sıra akrobat Safiye Yankı ve Hamiyet Yankı kardeşler de rol almışlardır. Yılmaz Atadeniz bu filmin çekiminden sonra İrfan Atasoy’la Hamiyet Yankı’nın evlendiklerini anlatır.

Bu filmde rol alan Safiye Yankı‘nın ‘Tehlikeli Kadın’lığı ise Melek Görgün, Feri Cansel ya da Suzan Avcı gibi oyuncuların yaydıkları o ölümcül ‘Cinsel Enerji’ patlamalarından değil de sahip olduğu ‘akrobasi’ yeteneğinden kaynaklanmaktadır. Diğer kadınlar gibi entrika kurma yeteneği yoktur onun oynadığı karakterlerin. O, rakiplerini akrobasi yeteneği sayesinde alteder.

Safiye Yankı, Şahin Film (Şahin Koçak) yapımı Maskeli Üçler‘de (Melih Gülgen-1971), yine kendisi gibi akrobat olan Levent Çakır ve kardeşi Metin Yankı (2) ile başrolleri paylaşır. Ayrıca Nesrin Nur ve Nur-Ay‘da kötü adamların ‘Tehlikeli Kadın’larıdırlar, bol bol sevişirler ve vakit buldukça da strip-tease yaparlar. Safiye Yankı’yı daha sonra Uçan Kız (Semih Evin-1972) adlı ‘Düşsel’ bir Şahin Film yapımında görürüz. Burada söz konusu olan maskeli süper kahraman Bat Man’ın ‘Kız’ olanı yani dişisidir. Bu dişi Bat Man (aslında ‘Bat Girl’ dememiz gerekiyor) film boyunca kötü adamların korkulu rüyası olur. Yine aynı yıl, bu sefer Yerli Film (Tual Film-Hasan Tual) yapımı olan Süper Adam İstanbul’da (Yavuz Yalınkılıç-1972) adlı filmde, Erdo Vatan (Erdoğan Vatansever) ve Metin Yankı ile oynar Safiye Yankı. Bu filmde uçma yeteneği sınırlı (aşırı göbekli olmasından kaynaklansa gerek) bir Süper Adam’ın Diana adlı, akrobasi ustası sevgilisi rolündedir. Durmadan taklalar atar, İhsan Gedik ve Ekrem Gökkaya gibi kötü adamları döver. Gücü yetmediğinde ise sevgilisi Süper Adam ona yardım eder.

Kaynak: Metin Demirhan‘ın FANTASTİK TÜRK SİNEMASINDA TEHLİKELİ KADINLAR yazısı

Safiye Yankı’nın oynadığı filmlerin bazılarının afişleri:

ucan kiz batgirl belanin krali 2d18r5vuc kabadayimaskeli uclerMezarini Kaz Beni Bekle 1971

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir