Metin Serezli’nin ardından… Metin Serezli için

metin-serezli nin ardindan banner
Geçen yıl Yeşilçam emektarı aramızdan ayrıldı ki geçen sene ölüm haberlerini paylaşmak adına bazı düşüncelerimi paylaşmıştım (BURADA). Aslında hala ölüm haberlerine sitede vermek yerine kaybettiğimiz sanatçıları yaşatma adına birşeyler vermek gibi bir kaygımız var. Elim de gitmiyor  bir taraftan zaten. Eskiden sitede X sanatçımızı kaybettiğimiz haberi ve genellikle ntv veya milliyet sitesinden alıntı haberleri paylaşıyorduk. Ancak kaybettiklerimizin sayısı öyle bir hal aldıki sitenin ölüm ilanı ile dolmasından çekinmedim desem yalan olur.

Bazen bu yaklaşım onlara yaşarlarken değer vermediğimizi hatırlatıyor bana. Mesela önemli sitelerimizden birisi olan Ekşi sözlükte Metin Serezli ölmeden önce adına açılmış sadece 2 sayfa varken öldükten sonra bir gün içerisinde yazılanlar ile 17 sayfaya ulaşmış. Bu durum beni oldukça üzen bir tüketme durumunun yansıması yanlış anlaşılmasın sözlük yazarlarını eleştirmiyorum ancak orası da bugün ki Türkiye’nin bir yansıması. Aradaki fark veya Trend Topic denilen olay beni çok mutlu etmiyor.

metin-serezli_35474Kendisini, sahnede tabutta görmek istemedi
2013’te oldukça uğursuz başladı pekçok isim aramızdan ayrıldı ve pek çoğuna sitede sıcağı sıcağına yer vermedik bazen de yer veremedik. Öyle bir trafik oluştuki şahsen dondum kaldım.

Geçen günlerde kaybettiğimiz Metin Serezli‘nin veda töreni istememesi de manidardı benim için. Geride bıraktığı Nevra SerezliMetin Serezli‘nin tören istememesini ‘‘Kendisini, sahnede tabutta görmek istemedi’‘ şeklinde açıkladı. Sanırım sitemizin manifestoları arasına eklememiz gereken bir vasiyet bu ve bir sanatçı adına en önemli yaklaşımlardan birisi de bu. Belki de uzun zamandan beri anlatmaya çalıştığımız bir durumun en güzel ve en anlamlı özeti…

Metin Serezli‘yi küçükken ingiliz sanıyordum, onun ingiltere’den Türk sinemasına transfer edilmiş bir aktör olduğunu düşünüyordum. Belki yaptığı seslendirmelerden belki de tipinden dolayı belki de ikisi yüzünden böyle bir kanıya kapılmışım çocuk aklımla. Sonra devekuşu kabereye gidişim ve oyundan sonra kulise gidişim. Eşinin yer aldığı kadronun kulisinde Metin Serezli de vardı en azından tanışma şansına erişmiştim o gün canlı canlı çok önemli isimlerle tanışmıştım belki de çocukluğumu değiştiren anlardan birisiydi. Sonra bizim jenerasyonun espri anlayışına damga vuran programlardan birisi olan Olacak O kadar da izledik Metin Serezli‘yi. Tiyatromuzun temel taşlarından birisi olarak oynamaya devam etti.

Metin Serezli‘nin seslendirmeleri dışında zihnimde yer alan en önemli tiplemesi Zübük’teki gazeteci tiplemesidir. Çünkü filmin, hikayenin ve yakın siaysi tarihimizin özeti olan o son 10 dakikalık bölümde Metin Serezli‘nin oynadığı karakter benim adıma düşüncelerime tercüman olur şaşkınlığı şaşkınlığımdır sinirlenmesi ise son 50 yıllık siyasi kaderimizin özetidir.

Metin Serezli aramızdan ayrıldı biz de onu sahnede tabutta görmek istemezdik üstad bize güzel bir miras bıraktı.

Yazan: Utku Uluer

Turkan-Soray-Tarik-Akan-Metin-Serezli-Lobi-Foto__64098981_0

One thought on “Metin Serezli’nin ardından… Metin Serezli için

  1. metin serezli kendine özgü davudi ses tonu büyük tiyatro ve sinema oyunculuğu muhteşem kariyeri ile unutulmazlar arasındaki yerini aldı..ayşecik ve ömercik teki doktor ekrem.. yavrum filmindeki ali çavuş ve şöför nebahat teki gececi neşet karakteri ise benim unutamadıklarım..utku beye teşekkür ederim..metin serezliye allah tan rahmetler sevenlerine sabır dilerim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir