Casus filmleri ve Altın Çocuk üzerine

 

Metin Demirhan'ın arşivinden
Metin Demirhan’ın arşivinden

Sinematik Yeşilçam 1Yeşilçam’ın 007 ye ve casus filmlerine başlama tarihi nedir?

Mesut Kara1966 yılında Memduh Ün’ün yönettiği, yapımcılığını Göksel Arsoy’un üstlendiği, senaryosu Bülent Oran imzalı Altın Çocuk filmi Yeşilçam’da James Bond’un izini süren bir ajan/casus filmiydi. Bilimkurgusal unsurlar da içeren ve Göksel Arsoy’a Altın Çocuk lakabını kazandıran bu filmi Ertem Göreç’in yönettiği Altın Çocuk Beyrut’ta izler. Yapımcı yine Göksel Arsoy’dur. Senaryo Bülent Oran’a aittir bu filmde de. Film Türk-Lübnan ortak yapımıdır ve bir kısmı Lübnan’da çekilir. Yeşilçam’da 007/Bond filmlerinin serüveni böyle başlasa da öncesinde ve sonrasında bolca casus filmi yapılmıştır. İlk casus filmi 1917 yılında Sedat Simavi tarafından çekilen ve 1. Dünya Savaşı’nda geçen bir casusluk hikayesinin anlatıldığı “Casus” adlı filmdir diyebiliriz. (Birçok alanda bilgimiz, yapılan bütün filmleri izleme olanağı bulamamaktan dolayı yapılan araştırmalarla sınırlıdır.)

Sinematik Yeşilçam 2Sizce Altın Çocuk filmi yeşilçamda ne ifade etmektedir. Aynı dönemde yapılan fantastik filmlere bir etkisi olmuş mudur? Eğer etkilendi ise Holywood etkisini bir kenara koyarsak Yeşilçamın içinde hangi filmlerden etkilenmiştir? Altın Çocuk filmini eurospy filmler içinde değerlendirebilir miyiz?

ALTIN_COCUK_beyruttaMesut KaraAltın Çocuk ve Altın Çocuk Beyrut’ta için, Yeşilçam’da yapılan birçok casus filminin içinde Bond’u örnek alan filmlerdir, Bond filmlerinin o tarihte Yeşilçam’daki karşılığıdır diyebiliriz.

Altın Çocuk Beyrut’ta filmi, Bilimkurgusal unsurlar içermesi nedeniyle fantastik sinema içerisinde değerlendirilmektedir. Giovanni Scognamillo ve Metin Demirhan, Altın Çocuk filmi için:
dünyaya hükmetmek isteyen bir süper cani karakteri yer alsa da, filmdeki unsurlar onu bilimkurguya dahil edecek nitelikte değildir” yorumunu yaparlar, Fantastik Türk Sineması adlı kitaplarında.

Altın Çocuk da Bond gibi bilimkurgusal teknolojik aletlerden yararlanır, dünyayı mahvetmeye, ele geçirmeye çalışan kötü/cani adamlarla savaşır ve güzel kızlarla sevişir. Altın Çocuk filmlerini eurospy filmler içinde değerlendirebiliriz.

1965 yılında Cevat Okçugil’in yönettiği Ölüm Saçan Dudaklar’da da Altın Çocuk filmlerindeki Altan Günbay’ın ve Reha Yurdakul’un canlandırdığı kötü adamlar gibi kötü niyetli bilim adamları vardır ve bunların sayısı dörttür. Kahramanımız bunlara karşı mücadele verir ve dünyayı bunlardan kurtarır. Bu filmde de ajan kahramanımız güzel kızlarla içli dışlıdır ve kötülere karşı savaşır. Altın Çocuk’un, Bond dışında Yeşilçam’da bu filmden etkilendiğini söylemek için bir veri olmasa da bu yanıyla benzerlik taşır.

Sonrasında doğrudan etkilemese de süper kahramanların, ajanların yer aldığı çokça film yapılır Yeşilçam’da. Bu filmlerde bilimkurgusal gelişmiş teknolojiler kullanan süper kahramanlar dünyayı ele geçirmek isteyen kötü adamlara, çılgın bilim adamlarına karşı savaşır ve güzel kadınla ‘ilgilenir.

Sinematik Yeşilçam 3Yeşilçam’da sizin için casus filmleri için en uygun aktör ve aktiristler kimlerdir?

Yeni dönem sinemamızı ayrı tutup Yeşilçam dönemini düşündüğümüzde ilk döneminde romantik filmlerin yakışıklı jönü, sonrasında avantür/fantastik filmlerin vazgeçilmez oyuncusu Cüneyt Arkın‘ın casus filmleri için de biçilmiş kaftan olduğunu söyleyebilirim. Kunt Tulgar ve Orhan Günşiray da ilk sırada sayacağım isimler. Aktrist casus düşündüğümüzde de aklıma ilk gelen isim Filiz Akın oluyor, tabii ki iyi bir projede, iyi bir yönetmenle çalışıldığında. O yılların Leyla Sayar‘ını ve Sevda Ferdağ‘ını da unutmamak gerekir.

cüneytarkın_glazenby casus james bond

 

One thought on “Casus filmleri ve Altın Çocuk üzerine

  1. kadin casus secimi konusunda mesut kara'yi kutlarim zira sevda ferdag'in "vamp" bakislari ile nazi subayini bastan cikaran yatak odasi sahnesinin "motor- aksiyon" komutunun verilisini gorur gibiyim 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir