Dark Maze’in sahibi Ed Glaser ile söyleşi – Türk Rambosu Amerika’da

korkusuz_sinematik_1

KORKUSUZ – U.S.A

CIKO‘nun uluslarası çalışmalarının yanısıra, yıllar içerisinde gruba direkt veya endirekt yoldan katkıda bulunan sevindirici haberleri paylaşmaktan mutluluk duyduk. Özellikle de geçtiğimiz yıllarda Fantastik Türk Sineması adına oldukça fazla üretim olduğu zaman bununla gururlanıyorduk. Bastığı dvdlerle “Dandik Türk Filmleri” gibi iğrenç bir başlıkla basınımızda ve “kötü” takma isminden kurtulamayan filmlerle yer alan Onar Films‘e okyanus ötesinden birkaç ortak çıkmıştı bu haberleri hep yakından takip ettik.

Çetin İnanç ve ekseninde Türk Sinemasının kendine has aksiyon fantazyasının bir hayranı olan Dark Maze Studios‘un sahibi yapımcı – yönetmen Ed Glaser ile okyanus’un diğer ucundan bir Fantastik Türk Sineması aşığı ile buluşmanın mutluluğunu yaşadık.

korkusuz_sinematik_7Dark Maze’i Sinematik Yeşilçam başlıklarına konuk eden çalışması Çetin İnanç‘ın 1986 yılında First Blood‘dan uyarladığı KORKUSUZ filminin Amerika’da ki yayın haklarını satın almış olması idi. Uzun bir mastering işleminin ardından 2008 Nisan ayının sonunda Amerika’da satışa çıkarılmış olan KORKUSUZ – RAMPAGE DVD‘sinin haberini o yıllarda paylaşmıştık.

Bu çalışmanın beyni olan Ed Glacer ile gerçekleştirdiğimiz eski bir röportajı yaptıklarımız adına tarihe not düşmek adına yeniden paylaşıyoruz;

Dark Maze’in geçmişinden kısaca bahseder misiniz?:
2005 yılına kadar çevirdiğim avuç dolusu kısa metrajlı ve düşük bütçeli filmlerin ardından Dark Maze stüdyolarını kurmaya karar verdim. O ana kadar çevirdiğim filmlerin çoğunluğu korku temalarından oluşuyordu.

2006’da bir video oyunları taşlaması olarak PRESS START isimli ilk uzun metrajlı filmimi çevirdim. Bu proje web ortamında anime olarak devamını getirdiğimiz bir çalışmanın ilk ayağıydı. PRESS START: BONUS LEVELS ve PRESS START ADVENTURES bu serinin diğer çalışmalarını oluşturdu. Bu filmlerde Mortal Kombat, Sonic the Hedgehog ve Castlevania gibi oyunların meşhur karakterlerini konuk oyuncular olarak kullandık. ayrıca video oyunları bestecisi Jake Kaufman‘da bu filmlerin müziklerini gerçekleştirdi.

2008 yılında Dark Maze olarak cep telefonları için hazırladığımız bir video serisine başladık. ROBOGIRL isimli TERMINATOR ve INVASION OF THE BODY SNATCHERS arasında gidip gelen bu seri düşük bütçeli bir bilim kurgu çalışması.

korkusuz_sinematik_2Türk Fantastik Sineması ile tanışmanız nasıl gerçekleşti? :

Pek çok Amerikalı gibi benimde ilk tanışmam DUNYAYI KURTARAN ADAM yani Türk Star Wars‘ı ile oldu. Filmin Amerikada ki yaygın ismide buydu zaten. Bu filmi izleyene kadar Türk Sineması üzerine duyduğum çok şey yoktu ancak filmi izledikten sonra sinemanızın beni esir aldığını hissettim. Çarpıldım!

Araştırmalarımın ardından Türk sinemasının bu tip gizli cevherler açısından kültürel bir hazine olduğunu keşfettim. Bir kaç yıla yayılmış bu süre zarfında bulabildiğim kadar kaynağa ulaşarak bu konuda ki bilgisizliğimi aşmaya çalıştım. Bir yandan da bulabildiğim filmleri toplamaya ve izlemeye devam ettim.

KORKUSUZ’u DVD olarak basmaya ne zaman karar verdiniz?:
Amerikan filmlerinin değişik ülkelerde ki yeniden çevrimleri ilgi alanlarımdan birisidir. Her cumartesi akşamı eşim ve arkadaşlarımla birarada bulabildiğimiz remakeleri izleriz.

2007 yılının Ekim ayında Jake Kaufman, PRESS START’ın son hali için bana gelmişti ve yanında da Dünyayı Kurtaran Adam’ın bir kaydı vardı. Film zaten beni büyülemişken aynı gece Türk Rambo’su hakkında herhangi bir şey bilip bilmediğimi sordu, elbette ki bir bilgim yoktu ama bu sözü duymak bile konuya kilitlenmeme yetmişti. Youtube’de ufak bir araştırmanın ardından Korkusuz’un meşhur bazuka sahnelerini gördüm ve beni kendine kilitledi.

Türk filmlerini toplarken karşılaştığım en zor konu filmlerin hiçbirinin İngilizce versiyonunu bulamamam. Bu yüzden de aklıma çılgınca bir fikir geldi ve kendime “Neden bu filmleri ingilizce olarak yayınlamayı düşünmüyorum?” dedim. Onar Films’in aracılığıyla Türkiye’de ulaştığım kaynaklardan filmin Amerika için yayın haklarını satın aldım ve sadece orjinal olarak değil İngilizce dublajlı olarak ta yayınlamayı düşünüyorum. Sanıyorum bu İngilizce versiyon bir ilk olacak.

korkusuz_sinematik_4Türk Filmlerinde sizi etkileyen öğeler nelerdir?:
Özellikle Türk Remakelerini çok ilginç buluyorum. Bu filmler gerçekten eşsiz, Serdar‘ı Sylvester Stallone‘nin; Cüneyt Arkın‘ı Clint Eastwood‘un ve Kapadokya‘yı Hollywood setlerinin yerinde izlemek çok sıcak ve farklı bir duygu. Özellikle filmlerin sahne geçişleri ve gelecek sahnede neyin olabileceğine dair her daim bir sürprizle karşılaşıyorum. Çünkü bir yeniden çevrim kendi içerisinde de pek çok filmden alınmış yeniden çevrimlerle oluşuyor.

Türk filmlerinde beni en çok etkileyen öğe filmlerinizdeki enerji. Bu filmler büyük bütçelerle çevrilmemiş ancak çok iddialı ve idealistçe yapılmış. Hareketler daima hızlı, aksiyon çok güçlü ve devimsel. Dünyanın pek çok ülkesinden düşük bütçeli filmleri izlemiş biri olarak kendi ülkemdeki filmlerde bile bu duyguyu yakalayamadım. Çünkü filmler oldukça yavaş ve sıkıcı, aksiyon sahneleri bile çok gelişigüzel çekiliyor bu yüzden Türklerin bu konuda diğer ülkelerden ve bizden çok daha başarılı olduğunu düşünüyorum.

270497_10150709615540203_1416815_nTürk Sinemasında favori bir aktör veya yönetmeniniz varmı?:
Kesinlikle Çetin İnanç. Anlatabileceklerinin ötesinde filmleri çekmekten korkmamış bir insan. Düşük bütçelerle ve çok zor koşullar altında bilim kurgudan, fantazyaya hiç bir konuya el atmaktan çekinmemiş. Bu bir film yapımcısı olarak banada ilham kaynağı veriyor.

Korkusuz’un ardından yeni bir projeniz olacak mı?:
Öncelikle PRESS START ADVENTURES serisine devam etmeyi planlıyorum. Ancak serinin devamının içeriği şu anda gizli. Türk filmlerinin basımı hakkında da gelecek projelerim bulunuyor ancak bunları hayata geçirebilmem için öncelikle Korkusuz – Rampage‘in nasıl bir grafik yakalayacağını görmek istiyorum.

Eğer insanlar bu filmi satın alır ve severek izlerlerse elbette ki devamıda gelecek. Tüm dostlara selamlarımı iletirim.
İlgilenenler için web sitemiz: www.darkmaze.com

Korkusuz – Rampage DVD Fragmanı:

Bu güzel çalışmaların her daim devamını arzulayarak Yeşilçam’ı bilindik melodram, hanım kız, esas oğlan, hıçkırık dolu ağlama filmlerinden ibaret görmeyi reddedip, her tür kolay saldırı malzemesi ve yerme faaliyetlerine karşı Yeşilçam’ı her tarzıyla sevmeye ve yazılı bir kaynak olarak incelemeye devam ediyoruz.

CIKO fan sayfası: www.myspace.com/cetininanc

3 thoughts on “Dark Maze’in sahibi Ed Glaser ile söyleşi – Türk Rambosu Amerika’da

  1. Çok güzel haber bu arkadaşlar ama bir yandan da üzücü… Bu filmlerin potansiyelini kendi insanımızın farkedemeyip tamamen görmezden gelmesini hala aklım almıyor.

    Çok güzel bir yazı olmuş hani şu gazetelerin atlatma haber dedikleri türden 🙂 elllerinize sağlık.

  2. Bundan 1-2 sene oncesine kadar bende senin gibi uzuluyordum. Kendi degerlerimizi bilmiyrozu falan diye.

    Ama artik boyle dusunmuyorum neden dersen.
    1- Artik Turkiyede kült kavramının farklı olduguynu kabul edelim.

    2- yesilcam Turkiyede asagilanacaktir cunku b movie olgusu bizde olmayacak. Alternatif veya bagimsiz sinema Turkiyede yoktur. Bu muziktede boyle zaten. Bizim alternatif gordugumzu cogu sey aslinda dunyada piyasa..

    O nedenle boyle alternatif filmlerin gercek bagimsiz sirketeler tarafindna sahiplenilmesi onalrin dunyaya dagilmasi acisindan daha iyi.

    3- Ice kapanik bu piyasayi belki bu tip acilimlar acacaktir.

    Galiba bize dusen gorev ingilzice ortak birseyler yapmak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir