Aydemir Akbaş – Düş yakamdan Osman (1987)

Yeşilçam Arkeolojisi bölümünde sohbet ettiğimiz Recep Görhan uzun süredir film yorumları yapmıyordu. Yeşilçam benim aşkımda yaptığı bu yorumu Sinematik Yeşilçam ile de paylaşmak istedi. Böylece Recep’in konuk yazar olarak ilk yazısını paylaşıyoruz. Yeni yazılara…(Sinematik Yeşilçam)

Düş yakamdan Osman 001

Filmde Osman’ın sıkça dile getirdiği gibi tıpkı bir yeşilçam filmi. 

Düş yakamdan Osman 004Hikaye tatil beldesine gelen bir kadınla başlar ismi Zeynep olan bu kadın beraber yaşadığı erkeğin yanına gelir çünkü kadın hamiledir ve erkeğin ona sahip çıkmasını bekler . erkeğin isimini sakallı jön olarak biliyoruz elbette Osman’ın deyimiyle Ümit Yesin’in ısrarla jön körmü demesine rağmen Bu arada Film boyunca kullanılan bir diğer adıda Darbukacıdır . Filmin başı ile ilgili sadece tahminler yürütüyoruz bu tatil beldesi nerde bilmiyoruz Zeynep ve Sakallı jön öncesinde nerde beraber kalıyorlar onuda bilmiyoruz .

Zeynep evlilik umduyla gelir ama istediği şeylerle karşılaşmaz evlilik hayali suya düşer çünkü henüz okulu bitmemiş olduğu için Osman’ın babası istemezmiş bu evliliği Osman çok sinirlenir ve jönün karşısına dikilir : “okumakla adam olunmaz benim boyum 1,30 ama yüreğim aaa şöyle“ der ve Jön’ün tükürür suratına .

Düş Yakamdan Osman yani Osman Bahtıkara babası tesisatçısıdır ama dükkanı yoktur. Öyle sokak sokak gezen bir su tesisatçısıdır ve okuyamamış maddi sebeblerden ötürü. Babası ona bu yüzden DÜŞ YAKAMDAN OSMAN demiştir ve o günden beri gurbette çalışır. Osman çalıştığı otele yerleşir Zeynep, otel müdürü Müştak bey Osman’ın deyimiyle Müşfak oldukça asabi bir müdürdür ama haklıdır da çünkü Osman yapmadığını bırakmaz ona . Sahipsiz kalan Zeynep’e el uzatan Osman bankadan para çekip otel masraflarını öder parası bitince de 101 numaralı odada onu saklar arada büyük oyuncu Neriman Köksal’a şehir turu attırır 🙂

Düş yakamdan Osman 003

Düş yakamdan Osman 005Seni emekli kılıklı herif lafı unutulmaz 101 numaralı oda güzeldir ama işte ! ferahtır ama işte ! sakindir ama işte ! Hadi alda şu parayı anlat gerçeği ? Dün gece bir kadını boğazlıdılar o odada çarşafları bile değiştirmediler hala kan kokuyor uzun lafı kısası oda kimselerce tutulmadı ama yakalandılar

Sancıları tutunca Zeynep’in vakit kaybetmeden Osman santrali arar ama sürekli tuvalete giden santralci Çaça Ekrem yüzünden santralci yerine Müştak telefonla çıkar ve olay patlak verir basılırlar odada neyseki bizim asabi Müştak müdürün içinde çok büyük bir insan sevgisi vardır o da kabullenir Zeynep’i.

Osman’ın gönlü hiç razı değildir Zeynep’in yalnız kalmasına ve çoçuğun babasız büyümesine, aslında o da sevdalıdır asıl mevzuda ona olan sevdası değimlidir zaten? Saman bile yemiştiri ve açılır ona bir gün soy adımı vermek istiyorum der çoçuğuna… her şey güzel gider ve Osman mutludur artık işte o yüzden galiba bu Yeşilçam filmi mutlu sonla bitecek derken bir mektup her şeyi yıkar aldığı oyuncak bile elinde kalır… Osman’ın hayalleri adeta yıkılmıştır .

Otele gelen müşteri oda ister.  İlk önce 101 numaralı oda gider, sonra çoçuğun var mı sorusu sonrada elinde bir oyuncak …

Düş yakamdan Osman 002“Bir gün deliler hastanesinde bir deli boğuluyormuş başka bir deli hemen atlamış kurtarmış ertesi gün kurtulan delinin hastane bahçesindeki bir ağaçta asıldığı görülmüş bu mevzi üzerine kurtaran deli demişki efendim ben onu kurusun diye astım”

Sinematik Yeşilçam için yazan: Recep Görhan

One thought on “Aydemir Akbaş – Düş yakamdan Osman (1987)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir