Üçüncü Adam sitesinden kapsamlı Yadigar Ejder dosyası

yadigar-ejder-dosyasc4b1-kapakGeçtiğimiz yıllarda bazı yazılarını bizimle de paylaşan Yönetmen/Araştırmacı Erhan Tuncer‘in arkadaşlarıyla Yeşilçam’daki isimsiz pek çok kahraman ile ilgili bilgileri ortaya çıkartarak paylaştığı sitesi Üçüncü Adam da çok detaylı bir Yadigar Ejder dosyası hazırladı.

Yadigar Ejder site olarak önem verdiğimiz oyuncuların başında geliyor. Hakkında bilmek istediğiniz bütün bilgileri bu dosyada okuyabileceğinizi düşünüyoruz. Sonuçta araştırma zamanı belli olmayan bir süreç ve Erhan’ın ortaya koyduğu emek gerçekten takdire şayan.

Erhan Tuncer‘a bu süreç ve dosya üzerine birkaç soru sordum o da sağolsun detaylı bir açıklama yapmış onu sizlerle paylaşıyoruz:

25.09.2012 tarihinden itibaren bu dosya ile uğraşıyorum… Yani Hakkı Kıvanç, Necdet Kökeş ve Süheyl Eğriboz röportajlarını yaptığım günden beri bir fiil uğraşıyorum. O günden sonra 2–3 hafta arayla, Yadigâr Ejder’i yakından tanıdığını öğrendiğim tüm insanlarla görüşmeye çalıştım. Bu şekilde detaylı ve özel bir dosya hazırlarken, elde edilen bilgilerin güvenilirliğine çok dikkat etmek gerekiyor. Bu yüzden “şu kişi şöyle anlatmıştı” diyen insanlardan çok, direk o cümleleri söyleyen kişilere ulaşmaya çalıştım. Birçoğuna da ulaştım ve dosyadaki bilgileri birinci ağızdan dinledim.
Ekrem Gökkaya, Süheyl Eğriboz, Hakkı Kıvanç, Günay Kosova, Kaya Sandık, Ahmet Servidal, Mehmet Uğur
ve en yakın arkadaşlarından Hüseyin Alemdar ile birebir röportajlar gerçekleştirdim. Şahsi işlerim ve mesleğim gereği, ses kaydı ve notlar alınarak gerçekleştirilmiş röportajların deşifresi biraz zaman aldı ama tüm uğraşlarıma değdi. Yadigâr’ımızı seven birçok sinemaseverden, dosyayı yayınladığım ilk günden beri birçok tebrik ve teşekkür mesajı alıyorum. Onun unutulmadığını ve bu denli çok sevildiğini görmek inanın benim için en kıymetli şey…

yadigar ejder5

Bir de özellikle belirtmek istediğim bir konu var. Bunu Yadigar Ejder dosyasının ilk kısmında anlattım ama bir kez de sizin aracılığınızla daha açık dile getireyim; Yadigâr Ejder Dosyası’nı hazırlarken, ilk olarak, tüm röportajlar ve bilgiler doğrultusunda, “bu bilgilere göre, böyle olmuştur herhalde” diyerek kurmaca bir biyografi oluşturmayı, onun yaşantısını belirgin duraklarla geniş bir şekilde anlatmayı düşündüm. Dosyada yazdıklarım ve yazmadıklarımla/yazamadıklarımla birlikte birçok bilgiyi kullanarak, benim kalemimden çıkmış zengin bir çalışma oluşturacaktım. Lakin sonraları bu fikrimden uzaklaşmaya başladım. Nedeni de, ortaya çıkacak biyografinin, ‘bir yorum’ olmasından duyduğum kaygıydı. Bu şekilde bir çalışma hazırlasaydım, Yadigâr’ımızın yaşantısını merak eden sinemaseverlerin belleğine onunla ilgili bir ‘yaşam’ yerleşecek, bu ‘yaşam’ muhtemelen, Taksim Parkı hikâyesi gibi dilden dile dolaşacaktı. Böyle bir durumla karşılaşmak yerine, tüm röportajları olduğu gibi yayınlayarak, insanların kafasında yorumlara ve analizlere açık, bazı konularda değişkenlik gösterebilecek bir ‘hayat hikâyesi’ oluşmasını daha doğru buldum. Elde ettiğim bilgilerin birçoğunun birbirine çok yakın olması da, bu yöntemi kullanarak bol anekdotlu bir ‘Yadigâr Ejder Dosyası’ hazırlamamdaki en büyük etkendir.

Ben, Yadigâr’ımın hayat hikâyesini zihnimde kare kare oluşturdum. Dosyada da yazdığım gibi; Şimdi sıra sizde.

Dosyanın tamamını okumak için BURAYA TIKLAYINIZ

One thought on “Üçüncü Adam sitesinden kapsamlı Yadigar Ejder dosyası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir