2. ALTIN EŞEK KOMEDİ FİLMLERİ FESTİVALİ BAŞLADI

 2. ALTIN EŞEK KOMEDİ FİLMLERİ FESTİVALİ

2. ALTIN EŞEK KOMEDİ FİLMLERİ FESTİVALİ

Akşehir Belediyesi ve Film Yönetmenleri Derneği’nin organize ettiği 2. Altın Eşek Komedi Filmleri Festivali 1-6 Temmuz tarihleri arasında Akşehir’de gerçekleştirilecek. İlki geçen yıl yapılan ve Yüksel Aksu’nun Entelköy filminin birinci seçildiği festivalin ikincisine 2012-13 sezonunda gösterimi girmiş komedi filmleri aday gösterildi.

En iyi komedi filminin 10.000 TL , En iyi Komedi Oyuncusunun 5.000 TL ile ödüllendirileceği festivalin jürisi alışılagelmişin dışında bir yöntemle oluşturuluyor.

Festivale katılacak her filmim yönetmeni aynı zamanda festivalin jürisini oluşturacak. Jüri başkanlığını ise bir önceki yılın Altın Eşek ödülünü alan filmin yönetmeni Yüksel Aksu yapacak. Jüriye dışarıdan eklenecek tek üye ise Hakem Jüri statüsü ile SİYAD üyesi Uğur Vardan olacak.

007ERTEM EĞİLMEZ İÇİN ÖZEL BÖLÜM

Türkiye komedi sinemasının büyük ustası Ertem Eğilmez ve Arzu Film Ekolü için festivalde özel bölüm hazırlandı.

Arabesk, Hababam Sınıfı ve Şekerpare filmlerinin gösterileceği özel bölümde ayrıca Ertem Eğilmez ve Arzu Film Ekolü üzerine bir panel düzenlenecek.

FESTİVALİN İLGİNÇ BAŞLAMA ÖYKÜSÜ

Nuri Bilge Ceylan, Reis Çelik, Atalay Taşdiken, Yüksel Aksu ve Mehmet Eryılmaz bir akşam otururken, Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul, hemşerisi Atalay Taşdikeni arayıp Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günleri kapsamında film gösterimleri yapmak istediklerini ve buna yardımcı olmasını ister.

Konu Nasreddin Hoca olunca, masada çeşitli esprilerle konuşulmaya başlar.

Nuri Bilge’ Bunu Hoca’ya yakışır bir festivale dönüştürelim’ der. Festivalin ilki için masadaki yönetmenler komedi olmasa da filmlerini gönderecek ve her yönetmen aynı zamanda festival jürisi olacak önerisini ortaya atar. Bu fikir temel alınarak festivalin birincisi gerçekleştirilir ve Yüksel Aksu’nun Entelköy Efe Köye Karşı filmi jüri üyeleri tarafından 1. Altın Eşek Ödülü’ne değer bulunur.

2013-07-01_1Bu yıl düzenlenecek olan 2. Altın Eşek Komedi Filmleri Festivali hakkında bir açıklama yapan Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul “Nasreddin Hoca gibi bir dünya insanının Akşehir’den çıkması bizim sonsuza kadar gururlanacağımız ve övüneceğimiz bir şeydir. Ama Nasreddin Hoca Akşehirlidir kuru övünmesiyle kalmak bizim anlayışımız olamazdı. Hoca’yı yaşatmak, onun insanlığa, dünyaya ve kainata bakışını gündfemde tutmak bizim en büyük önceliğimizdir. Yıllardır sürdürülen Nasreddin Hoca Şenlikleri’nde bir çok sanatsal etkinliğe yer verdik. Ama sinema bölümünün eksikliğini her zaman hissettik. Bunun için yaptığımız girişimler sonuç verdi ve bu yıl Altın Eşek Komedi Filmleri Festivali’nin ikincisini düzenlemenin keyfini ve onurunu yaşıyoruz. Sinema Genel Müdürlüğü ve Film Yönetmenleri Derneği işbirliği ile gerçekleştirmekte olduğumuz bu festivalimizi önümüzdeki yıllarda daha büyütmek ve uluslar arası boyuta taşımak birinci hedefimiz olacaktır. Nasreddin Hoca’ya yakışır esprilerle düzenlemeye çalıştığımız bu festivalin dünyada da büyük ilgi göreceği umudunu taşıyorum. Hoca Nasreddin’in gülümseten, hoşgörü yayan ruhunun ülkemize ve dünyaya barış getirmesi temennisi ile herkesi 2. Altın Eşek Komedi Filmleri Festivalimize davet ediyorum” dedi.

001Film Yönetmenleri Derneği Başkanı Reis Çelik’te yaptığı açıklamada “Dünyada komedi filmleri temalı bir çok festival vardır. Ama yanılmıyorsan içinde Komedi ruhunu en anlamlı taşıyacak en samimi festivalin başında Nasreddin Hoca kimliğini taşıyan olacaktır. Böyle bir film festivalinin tek adresi de kuşkusuz Akşehir’dir. Nasreddin Hoca Altın Eşek Komedi Filmleri Festivali geç kalmış bir festivaldir. Geç kalmıştır çünkü gülmece, yermece ve nüktenin yeşerdiği topraklar Anadolu topraklarıdır. Bu konuda dünyanın da ilham kaynağı olmuştur. Nasreddin Hoca’dan Karagöz ve Hacivat’a Keloğlan’dan Sümbülizade Vehbi Efendi’ye, Neyzen Teyfik’ten Can Yücel’e uzanan sayısız isim ruhumuzun ışıklı gülümseme ve düşünme kaynağını oluşturmuştur. Giderek zorlaşan ve acıları yükselen dünyamızda Yeşilçam’ın İsmail Dümbüllü’sü, Münir Özkul’u, Vahi Öz’ü, Kemal Sunal’ı, İlyas Salman’ı, Ferhan Şensoy’u ve daha niceleri bu köklü gelenekle yüzümüzü ve aklımızı gülümsetmedi mi? Her küstüğümüzde onlar bizi gülümsetti, kızgınlıklarımızı giderip barıştırmadı mı? Onların filmleriyle kahkaha kardeşliği kurmadık mı? Tutmayacağını bilsekte: Gelin göle maya çalalım, Gelin kürkümüzü zengin sofralarında bırakıp eşeğe ters binelim. Gelin Akşehir’i Gülme Kardeşliği’nin başkenti yapalım. Gelin Altın Eşek Film Festivali’ni el ele vererek dünyanın bir numarası yapalım” dedi.

KAYNAK: Festival basın bülteni 2. ALTIN EŞEK KOMEDİ FİLMLERİ FESTİVALİ

006 008

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir