Ölümünün 5. yılında Suna Pekuysal

 

Bizlere tiyatroyu ve sinemayı sevdiren önemli değerlerimizden Suna Pekuysal’ı Ölümünün 5. yılında 2008 yılında yazdığımız bir Sinematik Yeşilçam veda yazısı ile yeniden anıyoruz.

Geç kalmış bir veda: Suna Pekuysal

Sinemamız ve Tiyatromuzun mihenk taşlarından Suna Pekuysal’ı 22 Temmuz 2008 tarihinde kaybettik. Tatilde olduğumuz için düzgün bir veda yazısı yazamadık. Suna Pekuysal bir kadın’ın Türkiye şartlarında yaşayabileceği her türlü zorluğa gögüs gererek yıllarını tiyatroya adamış bir tiyatro oyuncusu idi onun yaşadıklarını 2008 yılında çok net görmek mümkün değildir. Suna Pekuysal’ı Lüküs Hayat ile sahnede çıplak gözle izleme şansına küçükken sahip oldum. Küçükken tiyatro sevgisini bana aşılayan bir oyuncu oldu, defalarca kulise gidip tebrik etmiştim o yeni yetme halimle.

Filmlerde ise her eski tiyatro kökenli oyuncu gibi önemli tamamlayıcı unsurlardan biri idi. Genellikle huysuz veya fırlama rollerinde oynaması dikkati çekmiştir kendine has bir erkek fatmalığı vardı. Onu filmlerden daha çok tiyatro sahnelerinde izleme fırsatını bulduğum için belkide daha iyi izleme şansım oldu. Zaten 1976 yılında uzun bir süre sinemaya veda etmiş ve ağırlıkla tiyatro yapmıştır. Tiyatronun yanı sıra çeşitli tv dizilerinde yer almıştır. Son yıllarda birkaç filmde oynamış ve fiziksel zorluklara rağmen kamera önüne geçmiştir.

Bana bu satırlardan ona güle güle demekten ve onu bazı film sahneleri ile hatırlatmaktan başka birşey kalmıyor. Neyseki o artık ölümsüz…

Kısa Hayat hikayesi:
24 Ekim 1933, İstanbul – ö. 22 Temmuz 2008, İstanbul

Asıl adı Suna Belener’dir. İstanbul Belediye Konservatuvarı Şan ve Bale Bölümü’nde öğrenim görmüştür.İlk kez 1949 yılında sahne ile tanıştı. 1964 yılında gazeteci Ergun Köknar ile evlendi. 1973 yılında oğulları Sait Ali Köknar doğdu. 54 yıl Şehir Tiyatroları’nda görev yapan sanatçı, 24 Ekim 1998 tarihinde Şehir Tiyatroları’ndan emekli oldu.Sanat yaşamı boyunca 250’den fazla tiyatro oyununda rol alan Suna Pekuysal, 100’e yakın sinema filminde de rol aldı.
Pekuysal, İstanbul Şehir Tiyatroları’nda 1984 yılında sahnelenen, Ekrem Reşit Rey’in 1933 yılında kaleme aldığı, Cemal Reşit Rey’in bestelerini yaptığı ve Haldun Dormen’in sahneye koyduğu “Lüküs Hayat” adlı müzikalde Zihni Göktay ile 14 yıl aralıksız olarak oynadı. Büyük bir başarı kazanan ve yediden yetmişe her yaştan seyirciye nostalji yaşatan “Lüküs Hayat”ın ardından emekli oldu.

“Genç Indiana Jones” dizisinin bir filmi de vardı ve konusu Türkiye’de geçen “İstanbul: Eylül 1918” isimli bu filmde bir falcıyı canlandırdı.

Pekuysal, 17 Temmuz 2008 günü evinde düşerek kalça kemiğini kırdı. İstanbul Tıp Fakültesi’nde tedavi altına alınarak, ameliyat edildi, 22 Temmuz 2008 günü kalbi durdu. Yapılan müdahalelerle tekrar yaşama döndürülmesine karşın; TSİ 10:30 sularında tekrar kalbi duran Pekuysal, hayatını kaybetti ve Mevlanakapı Mezarlığı’na defnedildi.
Wikipedia’dan alınarak yeniden düzenlenmiştir.

Yazan ve Hazırlayan: Utku Uluer

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir