007 JAMES BOND Kötüleri vs YEŞİLÇAM Kötüleri

007_Yesilcam_00

Bir süredir Bond filmlerini tekrar izliyordum. Çizgi roman karakterleri ve günümüz süper kahramanlarına uyarlanmış Yeşilçam oyuncularıyla ilgili yazılarımızı gözden geçirirken böyle bir çalışmanın Bond filmlerinin kötü adamları üzerine yapılması gerektiğini düşünmeye başlamıştım. Sözü uzatmadan serinin müdavimlerinin bir bakışta kavrayacağı, Bond serisine yeni başlayanların ise filmleri iştahla izlemelerine öncü olması dileklerimle.

007_Yesilcam_Dr_No_Huseyin_Peyda

Serinin ilk filmi Dr. No. Hikaye o dönemin şartlarına göre güzel bir temele dayansada film olarak Bond görkeminden henüz nasiplenememiş. Adanın tek hakimi Dr. No Hüseyin Peyda kadar soğuk ve derin bakışlı. Ne istediğini bilen kötü adam.

007_Yesilcam_From_Russia_With_Love_Yavuz_Selekman

Serinin ikinci filmi Rusyadan Sevgilerle (From Russia With Love) Bondun başına musallat olan Spectrenin Rus ajanı avını kollayan, engin fizik kondüsyonu, judo ve atıcılık bilgisiyle son darbe için onunla dostluk kurmaktan kaçınmayan Yavuz Selekman.

007_Yesilcam_Goldfinger_Sonmez_Yikilmaz

Serinin üçüncü filmi Goldfinger‘in fedaisi, sıktımı golf topunu un ufak eden yakın dövüş uzmanı, vücududa zekası kadar gelişmiş Sönmez Yıkılmaz.

007_Yesilcam_Thunderball_Hayati_Hamzaoglu

Serinin dördüncü filmi Yıldırım Harekatı (Thunderball) köpekbalığı yetiştiricisi, kumarbaz ve küçük çetesini emperyal düzene uyum sağlayıp Spectrenin parçası haline getirmiş Hayati Hamzaoğlu. Birde tek gözüne bantlı resmini bulabilsek tadından yenilmez olurdu.

007_Yesilcam_On_Her_Majestys_Secret_Service_Altan_Gunbay

Serinin altıncı filmi Majestelerinin Hizmetinde (On Her Majesty’s Secret Service) Bond’un karısını öldürebilmek gibi kötüler dünyasında anlı şanlı bir işe imzasını atıp kendiliğinden level atlayan Blofeld – Telly Savalas‘ı temsil edecek kudret Altan Günbay‘da mevcuttur.

007_Yesilcam_Diamonds_Are_Forever_Kayhan_Yildizoglu

Serinin yedinci filmi Ölümsüz Elmaslar (Diamonds Are Forever) ile sahalara geri dönen Blofeld bu sefer bir önceki kadar muhteşem işlere imza atamamış olsada kedi severliği ve türlü entrikalarla örülü imparatorluk sıfatında Kayhan Yıldızoğlu ile temsil ediliyor.

007_Yesilcam_Live_And_Let_Die_Danyal_Topatan

Serinin sekizinci, bana göre en eğlenceli pek çok Bond izleyicisine göre en kötü filmlerden Yaşamak İçin Öldür (Live and Let Die) uyuşturucu baronluğundan küresel işlere adım atmaya uğraşan küçük mahallenin büyük hırslı çete reisi Danyal Topatan. Film boyunca yardımlarından faydalandığı Voodoo ekibi ise Topatan’ın gözetimiyle seçilmiş Tophane, Galata Köprüsü ve civarından kotarılmış şarapçı – bitirim tayfası.

007_Yesilcam_Man_With_Golden_Gun_Bilal_Inci

Serinin dokuzuncu ve Bond filmlerinin gelmiş geçmiş en karizmatik kötü adamını konuk eden Altın Tabancalı Adam (The Man with The Golden Gun) kurşun başına 1 milyon Amerikan Lirasi alan Christopher Lee üstad, klas tavrı ve racon sahibi kötü adam karizmasıyla Bilal İnci kadar resmi dolduracak kudrette.

007_Yesilcam_Spy_Who_Loved_Me_Yadigar_Ejder

Serinin onuncu Bond filmi Beni Seven Casus (Spy Who Loved Me) ile evlere şenlik, ölmesi hiçbir zaman istenmemiş ve yapımcılarında bu konuda izlediği başarılı stratejiyle ucu açık bırakılmış bir hikayede kendi filmini oluşturabilecek kadar önemli bir adam seriye dahil oldu. Büyük bedenli büyük yürekli adam Jaws – Richard Kiel, Yeşilçam’ın büyük yürekli büyük adamı Yadigar Ejderle temsil edilebilirdi.

007_Yesilcam_Moonraker_Osman_Betin

Serinin onbirinci Bond filmi tamamen piyangodan çıkmış (Bir önceki filmin jeneriğinde gelecek bölüm Yalnız Gözlerin İçin yazmasına rağmen ), uzaya açıldıkları anda açılmasalarda olurdu diye düşünderecek kadar Star Wars gazıyla çekildiği belli Ay Harekatı (Moonraker) Filmin kötü adamı ve yardımcısı, hem uzak doğu dövüş sanatlarındaki uzmanlık hemde B class kötü adam konusunda ki deneyimiyle Cüneyt Arkın’ın azılı düşmanı Osman Betin‘i işaret ediyor.

007_Yesilcam_Octopussy_Hakan_Balamir

Serinin onüçüncü filmi Ahtapot (Octopussy ) Hintli Kamal Han, uluslarası silah ve elmas piyasına Ruslarla adım atarken yanından eksik etmediği fedasi, o yıllarda Yeşilçam’da yıldızı parlamış sakal – kötü adam kombinasyonun 1980’ler temsilcisi Hakan Balamir‘den  başkası değil.

007_Yesilcam_A_View_To_Kill_Nuri_Alco

Serinin ondördüncü filmi Ölüme Bir Bakış (A View To Kill) gelmiş geçmiş en sadist Bond kötüsünü izlememizi sağlamıştı. Kadının güzelini, işkencenin en etkilisini seçmede üstüne adam tanınmayan Christopher Walken birazda gazoz takviyesiyle nerdeyse bir Nuri Alço olabilirdi.

007_Yesilcam_License_To_Kill_Hikmet_Tasdemir

Serinin onaltıncı filmi Öldürme Yetkisi (Licence To Kill) Yeşilçam’ın bittiği ve artık televizyon kanallarına ihraç olmaya başlayacağı 89 senesini gösteriyordu. Aynı zamanda hem Amerikan hemde Türk sinemasında hakettikleri yüksek mevkiye terfi ettirilmemiş iki büyük ve feodal kötü adam Sanchez (Robert Davi) ve Hikmet Taşdemir nam-ı diğer Gaddar Kerim‘de böyle bir final hikayesini götürecek kadar kudretli iki büyük adam.

007_Yesilcam_01_Erol_Tas

Şu ana kadar Bond filmlerinde onun kötülüğü ve karizmasına yetişememiş, zamanında güzel bir menejer – pazarlama çalışması yapılabilse Hollywood’da ismini altın harflerle yazdırabilecek kadar sanatına hakim, sinemamızın en büyük kötü adamı Erol Taş ile gelmiş geçmiş en büyük Bond Sean Connery‘nin birlikte endam edecekleri bir Bond filmi ise kesinlikle serinin klasikleri arasında olacaktı.

Yazan: Gökay GELGEÇ

2 thoughts on “007 JAMES BOND Kötüleri vs YEŞİLÇAM Kötüleri

  1. Christopher Walken ile Nuri Alçobence süper bu arada Nuri Alço’nun bıyıksız hali cuk oturur. Elinize sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir