FANTASTURKA 2 FESTİVALİ ve ÇETİN İNANÇ

baris goker ve cetin inanc fantasturka banner

Fantasturka 2 Türk İşi Fantastik Fimleri Festivali‘nin 3.günündeki konuklardan birisi de Çetin İnanç idi. Düşük bütçeyle çekilmiş “B filmi” diye adlandırılan ancak avantür, aksiyon ve fantastik tarzı filmleriyle karakteristik özelliklere sahip olduğu için Türk sinemasında farklı, bir yeri olan usta yönetmen Çetin İnanç, birçok sinemaseverin filmlerinden anlamayarak dalga geçtiği, benim gibi bir kısım sinemaseverin ise yıllardır filmlerini ilgiyle izlediği ve koleksiyonunu yaptığı bir yönetmendir.

Söyleşi öncesinde sinema salonunda “Dünyayı Kurtaran Adam” filmini Çetin İnanç da bizlerle birlikte izledi ve hemen sonrasında söyleşiye geçildi.

fantasturka 2- 2013
Fantasturka’daki koltuk başlıkları pek bir leziz

Festivalin son 3 günündeki filmleri izledim. Festivalin tek dezavantajı, orjinal bantların bulunamamasından olsa gerek gösterilen filmlerin çoğu düşük görüntü ve ses kalitesindeki dijital kopyalardan oluşmasıydı. Bazıları direkt orjinal DVD‘den gösterildi ancak orjinal DVD‘lerin de görüntü kalitesi düşük olduğu için sinema perdesi boyutlarına göre uyumsuzdu.

Çetin İnanç söyleşinin bir bölümünü videoya çekme olanağı buldum. Detaylarını videoda izleyeceksiniz ancak özet olarak konuşulanlara değineyim; Üstad o kadar mütevaziydi ki; film bittikten sonra ve seyircilere arkasını dönerek;
Bugünle kıyaslandığında ne kötü bir film yapmışız değil mi, o günkü imkanlarla ancak bu kadar oldu” dedi.
Bende yanına yaklaştım ve Çetin İnaç’a “32 filminiz var, bu filmler bu şekliyle güzel. Yıllardır filmlerinizi topluyorum dediğimde” ve 7 yıl önce aldığım Pınar Öğünç‘ün hazırlamış olduğu “Jet Rejisör Çetin İnanç” kitabını imzalattığımda çok duygulandı. ”

30 yıl önce yönettiğim bu filmi siz gençlerle birlikte bugün yeniden izlemem benim için ne kadar gurur verici bir şey” diyerek filmlerinin yapılışı, o günlerdeki teknik imkansızlıklar hakkında konuştu.

Çetin İnanç ile Ege Görgün söyleşide
Çetin İnanç ile Ege Görgün söyleşide

Söyleşiden bazı kısımlar:

  • “Çektiğim filmler hep sipariş üzerine yapılan filmlerdi. Örneğin; bu filmde niye çok kavga var? Türkiye’de 5 bölgede satılıyor film, işletmeci soruyor – filmde kim oynuyor, kaç kavga var filmde? – Cüneyt Arkın oynuyor, 2 kavga var. – Almam abi en az 5 blok kavga koyacaksın”
  • “Yeni yapılan ‘Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu‘ filmi için ilk bana teklif getirildi. Bütçe çıkardım. Dediler; Çetin Bey olur mu yaa sen yine eskisi gibi yap, başka filmden sahneler koy ucuza kurtar işi. Kabul etmedim. Büyük bir bütçeyle bir film yapmak bir türlü kısmet olmadı.”
  • “Bu kaşıntı bizde bitmez tabi. Yine bir film hazırlıyorum. ‘Genetik‘ adında bir hikayem var benim. Dünya’da acı duymayan 6 insan var bunun hikayesini çekmek istiyorum. 8-9 milyon dolar maliyeti var filmin, para bulursam çekicem.”
  • “Bütün zorluklarına rağmen bu sokak bize ekmek vermiştir.”
  • “Bir gün televizyon programına konuk olarak davet edildim. Bir baktım ki 4 kamera birden beni çekiyor. Dedim ki; 4 kamerayla beni çekiyorsunuz. Ben 1 kamerayla 4 film çekerdim zamanında.”
  • Dünyayı Kurtaran Adam‘ı hep seyredip yazarlar ‘Çetin; Star Wars’tan parça almışın’ diye… filmde 17 ayrı filmden alınmış parça var halbuki. Ötekileri yemişler Star Wars’ı yememişler.”

One thought on “FANTASTURKA 2 FESTİVALİ ve ÇETİN İNANÇ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir