YEŞİLÇAM’IN DANSÇI YILDIZLARI 01

YEsilcAMIN DANScI YILDIZLARI banner

Türk Sineması 2014‘te 100. yılını kutlayacak.. Geçtiğimiz 99 yılda kimler geldi kimler geçti sinemamızdan:

Yönetmenler, oyuncular, senaristler, kameramanlar, emekçi set elemanları. Maalesef bir çoğu aramızdan göçüp gittiler..

Sanat için ömür verdiler, bir çoğu yüzlerini tanıyıp adlarını bilmediğimiz karakter olarak kaldılar. Mahallemizin insanları gibi bildik onları. Nice karakter oyuncuları sinemada her farklı kişiliklere ve karakterlere can verdiler. Esnaf, polis, doktor, avukat, hakim, bekçi, aşçı, uşak, meyhaneci, bekçi, üvey anne, kötü adam, kötü kadın oldular. Bazen çok sevdik bazen de çok kızdık onlara, bazen bizi hüngür hüngür ağlattılar ama çoğu zaman yüzümüzü güldürdüler. Beraber yaşadık, büyüdük ve hatta evlendik, aramızdan ayrılanlar için gözyaşı döküp üzüldük. Sonuçta hepsi 60’lı, 70’li yılların Yeşilçam filmlerinin güzel insanlarıydılar..

aysel tanju dansciEvimizden biri bir akrabamız gibiydiler hepsi. Şimdilerde eski filmlerde rastlayıp buruk bir tebessümle izlediğimiz büyüklerimizdi, hayatımızın beyazperdeye yansımalarıydılar. Kötülerde iyilerde vardı hayatta..

Esas oğlanla esas kızın etrafındaki tiplerdi onlar bazen sert bir baba, bazen kızını vermek istemeyen zengin adam, bazen üvey baba, bazen yoksul bir anne köylü bir amca bazen iki sevgili arasına giren vamp ve kötü kadın karakteri oldular.. Bazen mafya liderinin sevgilisi pavyonda çalışan dansçı striptizci oldular. Toplumun bütün ötekileştiren kalıplarına rağmen dik durdular…

Bu yazımda sizlere sinemanın dans eden yıldızlarını anlatmak istiyorum.Böyle geniş bir konuya giriş olsun ilerleyen günlerde farklı açılarından ele alalım Yeşilçam‘da dans edenlere.

Onlar da sinemamızın önemli karakterlerinden di, belki de en zoru olarak dans eden soyunan karakterleri idi. Avantür filmlerin olmazsa olmazları ididler. Onlarca dansöz gördük filmlerde birkaç dakikalık performanslarını pür dikkat seyrettik. O yıllardaki muhafazakar Türk toplumunda nadir şeylerdi ama bu da hayat ta olan şeylerdi. Eğlence, bar pavyon kültüründe var olan gerçeklerdi..

Muhterem Nur‘dan Türkan Soray‘a, Fatma Girik‘ten Zeynep Değirmencioğlu‘na kadar neredeyse tüm yıldızlar dansöz oldu filmlerde ama birde gerçek dansçılar vardı sahne ve pavyonlarda dans eden dansöz ve stripticiler vardı ve sinemada birçoğunu uzun yıllar seyrettik..

Bu isimler arasında aklımıza gelenler Ayşe Nana, Özel Türkbaş, Nimet Alp, Nejla AteşiOzcan Tekgül, Inci Birol, Aysel Tanju, Ayla Canbul, Perihan Ateş, Sedef Inci, Nur Ay, Nur Soylu ve birde ünlü dansör zenne Kudret Sandra. Semra Yıldız’ı da unutmamalı tabii sinemada uzun soluklu olan danslarının haricinde oyuncu olarakta emek verenler Aysel Tanju, Nimet Alp, Semra Yıldız, Ozcan Tekgül ve Perihan Ateş oldu.

Memnune Şimşek (Zennube) - Foto Anılarım.net sitesinden alınmıştır
Memnune Şimşek (Zennube) – Foto Anılarım.net sitesinden alınmıştır

Tabii bunlar bizim aklımıza gelenler mesela Zennube isimli bir dansöz daha vardı. Ozcan Tekgül, Nana, Aysel Tanju ve Inci Birol Avrupa ve Arap ülkelerinde de sahne almış dansçılardı. Nejla Ateş ve Özel Türkbaş‘ın ünleri o kadar büyüdü ki Amerika’yı bile fethettiler.

Saraylarda kralların şeyhlerin huzurunda raks ettiler. Bir çok ülkede gece kulüpleri pavyonlarında sahne aldılar. Cok güzel paralar kazanmış büyük şöhret olmuş dansçılar oldular.

Dilerseniz bu dansçılardan bazılarını hatırlayalım:

inci birol sinematik yesilcam

Inci Birol, gazinocular kralı ile birliktelik yaşamış iki evlat sahibi olmuştu fakat daha sonraki yaşantısı pek parlak olmadı..

ozcan tekgül sinematik yesilcam

Özcan Tekgül‘de bir dönem İstanbul’u kasıp kavurdu, filmlerde de yer aldı ama o da son yıllarını aynı şekilde yaşadı ve istenmeyen bir şekilde hayata veda etti. Toprağa verilişe de yürek yakan bir şekilde oldu…

necla ates sinematik yesilcam

1947 yılında Kerim’in Çilesi filminde rol alan Nejla Ateş ise Türkiye’den yurtdışına çıkan en ünlü oyuncu dansçıdır. Bir süre Ortadoğu ve Avrupa‘da önemli kulüplerde dans eden Ateş, 1952‘ten sonra Amerika‘da, özellikle de Broadway‘de isim yapmaya başladı. Nejla Ateş dünyaca ünlü Son of Sinbad (1955) filmindeki dansı ile unutulmaz arasına girmiştir. 1965 yılında Türkiye’ye dönen ve bir dönem bir revü okulu açan Nejla Ateş 2005 yılında aramızdan ayrıldı.

semra yildiz sinematik yesilcam

Semra Yıldız sinemada Suzan Avcı‘ya olan benzerliğiyle filmlerde rol aldı dans etti

NANA sinematik yesilcam

Nana İstanbullu bir Ermeni’ydi. Pangaltı da yaşayan bir aileye mensuptu. İtalya’da uzun yıllar dans etti. İtalyan zenginlerinin sahneye attığı ceketleri üzerinde dans ederdi bu ünlü yönetmen Fellini‘ye ilham verdi ve bir filmde bu mizanseni canlandırdı. Nana daha oryantalist çağrışım yapsın diye isminin başına Ayşe yi eklemiş ve bu isimle Isviçre’den Lübnan a kadar bir çok ülkede dans etmişti.

ozel turkbas sinematikyesilcam

Özel Türkbaş, 1970’lerde Amerika’ya göç etmiş ve burada verdiği oryantal derslerinin yanı sıra bu konuda çeşitli kitaplar da yazmıştır. Albümleri filmlerde en fazla çalınanlar arasındadır. O da maalesef  aramızdan 2012′de ayrıldı.

 

nur ay sinematik yesilcam

Nur Ay sinemanın belkide en ünlü dansçısıydı o daha başka bir kulvardaydı. Üstsüz ve g-string le ve elinde tüylü bir aksesuarı vardı ve erotizmin en uç figürleriyle raksediyordu. Uzun yıllar Avrupada birçok gösteride sahne de aldı 90’lı yıllarda dans okulu işletti

Perihan Ateş, Aysel Tanju, Sedef Inci, Nimet Alp ve daha bir çok dansöz Yeşilçamda büyük sükse yapmış dansçılardı..

Yıldızlara göbek atmayı öğreten dans hocası Kudret Şandra Figen Han ile... (Zamantika sitesinden alıntıdır)
Yıldızlara göbek atmayı öğreten dans hocası Kudret Şandra Figen Say ile… (Zamantika sitesinden alıntıdır)

Unlü dansör zenne Kudret Şandra sahne ve film dünyasına uzun yıllar emek vermiş tiyatro turnelerinde olmuş plak doldurmuş sinema yıldızlarına dans eğitimi vermiş ti. 60‘lı yaşından sonra evlenmiş haca gitmiş ve hatta Yeşilçam’dan Mekke’ye isimli bir kitap çıkarmıştı.

Kimbilir özellerinde ne fırtınalı bilinmeyenler yaşamış ne mutlu zamanlar ve acılar yaşamış değerlerdi Türk Sinemasının dansçıları.

Sinemada onlar da vardı. Sanat camiasının kubbesinde hoş seda olmuşlardı. Aramızdan ayrılanlara rahmet diliyoruz. Kalanlara ise sağlıklı uzun yıllar dileriz..

YEŞİLÇAM FİLMLERİNİN DANSÇI YILDIZLARI 2013

İlaveler, görseller ve Nejla Ateş yazısı: Utku Uluer

2 thoughts on “YEŞİLÇAM’IN DANSÇI YILDIZLARI 01

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir