Karaoğlan – Cengiz Han’ın Hazineleri (1962)

Cengiz Han'ın Hazineleri (Atıf Yılmaz, 1962)
Cengiz Han’ın Hazineleri (Atıf Yılmaz, 1962)

 

Suat Yalaz’ın hiç içine sinmeyen bu filmde Karaoğlan’ı Orhan Günşıray oynar. Fakat filmden önce pek çok tartışma olmuştur. Karaoğlan’ın ismi yerine filmin isminin “Delioğlan” olması önerilmiş, filmde at yerine eşek kullanılması bie düşünülmüştür. Karaoğlan içerisinde komedi unsurları daha fazla olsun derken, pek çok tartışma ile birlikte bu film yapılır. Ancak Film Suat Yalaz’ı tatmin etmez ve kendi deyimi ile “Kemal Sunal güldürüsüne döner“. (Onur Çetincengiz)

Sinematik Yeşilçam yazarları tarafından önceden yazılmış veya paylaşılmış arşivimizde bulunan yazılardan Ercan Demirel’in 2007 yılında yazdığı Cengiz Han’ın hazineleri incelemesi:

Cengiz Han’ın Hazineleri (1962)

Abdullah Ziya Kozanoğlu’nun yazdığı, Suat Yalaz’ın çizdiği Kızıltuğlu Otsokarcı’nın oğlu Kaan’ın maceraları 19 Ağustos 1959’da Akşam gazetesinde yayınına başlar. Kaan’ın bu ilk macerasının adı Cengiz Han’ın Hazineleridir.

Kaan’ı resimlerken Abdullah Ziya Kozanoğlu ile tartışmalar yaşayan Suat Yalaz, Kozanoğlu ayrılınca Kaan’a göre ayakları yere basan ve mantıklı bir tip olan Karaoğlan’ı tek başına yazıp çizmeye başlar. Karaoğlan o kadar başarılı olur ki sonunda haftalık dergiye dönüşür ve haftalık 25 bin adet satmaya başlar. Bu başarı neticesinde Karaoğlan’a öykünen Malkoçoğlu, Tarkan gibi bir çok tarihi çizgi roman kahramanı ortaya çıkar.

cengiz han hazineleri lobisi

Karaoğlan‘a olan ilginin müthiş bir dereceye geldiğini farkeden Atıf Yılmaz 1962 yılında yapımcılığını Orhan Günşiray‘la üstlendiği bir film çeker. Senaryoyu Suat Yalaz yazmasına rağmen, Atıf Yılmaz, Memduh Ün ve Erdoğan Tokatlı‘nın denetleyip değiştirmesi ve Orhan Günşiray‘ın oyunu Suat Yalaz‘da hayal kırıklığı yaratır.

Suat Yalaz filmi unutmak istesede ilk Karaoğlan filmi olması nedeniyle bizim için önemi farklı olduğu için biz filmi yine de incelemeye devam edelim. Karaoğlan’ı Orhan Günşiray oynarken Atıf Yılmaz Otsokarcı rolünü Nuri Altınok‘a, Çavdar Tarlası rolünü ise Fatma Girik‘e verirken müziği Yalçın Tura ve Ruhi Su üstlenir. Filmde ayrıca Aysel Tanju, Öztürk Serengil, Sami Hazinses, Atıf Kaptan ve Mümtaz Ener gibi ünlü ve başarılı oyuncular oynar.

orhan gunsiray karaoglan 02orhan gunsiray karaoglan

Filmin konusuna gelince: Timuçin Cengiz Han ölünce oğullarının bile bilmediği bir yere götürülür. Mezarın olduğu yerde büyük bir hazine olduğu için bir gömü bulma yarışı başlar. Karaoğlan otağda bulunan herkese mezarı bulacağını, ad kazanacağını, buna karşılık Cengiz Han’ın torunu Çağatay Han‘ın (Mümtaz Ener) güzeller güzeli kızı Tolunay‘ı (Tülay Akatlar) alacağını söyler. Otsokarcı, Oğlu olduğunu bilmediği Karaoğlan‘a bu sevdadan vazgeçmesini öğütlese de Karaoğlan fikrinden caymayacaktır. Kazgagası Çakır (Sami Hazinses) ve Çavdar Tarlası (Fatma Girik) ile Cengiz Han‘ın hazinelerini aramak için Ötügen ormanlarına doğru yola koyulur.

Karaoğlan‘ın bu ilk yeşilçam macerası başarısız olur. Belki Karaoğlan olarak Orhan Günşiray yadırganmış, belki Suat Yalaz‘ın senaryosunun değiştirilmesi filmin üstüne bir uğursuzluk gibi çöreklenmiştir. Bu başarısızlığı ve işine karışılmasını hazmedemeyen Suat Yalaz büyük maddi külfetler altına girerek ve ince eleyip sık dokuyarak üç yıl sonra Karaoğlan’a layık “Altay’dan Gelen Yiğit” filmini çeker. Diğer Karaoğlan filmleri de başka bir yazıda inşallah…

Yazan: Ercan Demirel

2599_1Yönetmen:Atıf Yılmaz
Senaryo: Suat Yalaz
(Abdullah Ziya Kozanoğlu’nun aynı isimli romanından)
Kamera:Çetin Gürtop
Yapım: Yerli Film/Atıf Yılmaz, Orhan Günşiray
Reji Ast: Çetin İnanç,
Müzik:Yalçın Tura Türküler: Ruhi Su

Oyuncular:
Orhan Günşiray, Fatma Girik. Öztürk Serengil,
Aysel Tanju, Atıf Kaptan, Sami Hazinses,
Nuri Altınok, Mümtaz Ener, Tülay Akatlar,
Atilla Tokatlı, Ece Han, Hüseyin Salıcı,
Ruhi Su, Nahire Kaşay, Tanju Gençkurt,
Yusuf Çağatay, Ahmet Turgutlu, Bülent Aktaş,
Cevdet Balıkçı, Ayşe Nur, Feryal Altınbaş,
Alev Kaşay, Enver Koçyiğit, Abdurrahman Öztürk,
Zeki Taycı, Osman Altay, Mehmet Öztürk, Gülten Ceylan

Not: Galerideki bazı görseller sinematurk.com sitesinden yer alan ve ismini bilmediğimiz bir dergiden taranmış görsellerdir. Paylaşanın ismini bilmiyoruz.

One thought on “Karaoğlan – Cengiz Han’ın Hazineleri (1962)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir