TV Nostalji: Kurtlar Vadisinde Konsey

kurtlar_vadisi_sinematik00

kurtlar_vadisi_sinematik16Konseye Giriş
Bugün dizinin kendi kalelerini yıktığını ve kendi yarattığı gizemi kendi elleri ile yok ettiğini düşünüyorum. Bu derin devlet meseleleri zaten kendi içinde gizemli diyebiliriz ama komplo teorisyenliği kahvehanelerde bile daha yaratıcı bir hal aldı artık. Dizi, Kurtlar Vadisi ve Kurtlar vadisi Pusu olarak 2 döneme ayrıldı. Ancak Kurtlar Vadisi sürecinde de dizinin ilk 40 bölümden sonra içine giridği bir dönüşüm ve kendi içerisinde kendindne koptuğu gerçeği de var. Kurtlar Vadisi benim severek izlediğim veya kabul ettiğim onayladığım bir dizi hiç olmadı. Ancak ele alınması gereken bir fenomen olduğunu düşündüm kaldı ki benim bakış açımdan olmasa bile Türkiye’nin bir dönemini irdeleyen de bir dizi idi.

Şunu hiç unutmayalım biz Türkiye’deyiz ve nicelik nitelikten her zaman daha önce gelir.

Kurtlar vadisi hem dizi olmasının hem de senaryosunun güçlü olmasının avantajlarını çok iyi kullanmış ve sağlam ve oturaklı karakterler yaratmıştı. Diziye giren karakter öldürülmeden (işin gerçeği bu ölmeyen neredeyse kalmadı dizide) önce tanıtılıyor hatta ve hatta bazı yönleri sevdiriliyordu. Bu noktada Konsey ve karakterleri çok iyi işlenmişti. Polat Alemdar, Çakır ve Aslan Bey bir kenara dizinin en önemli noktası Konseyi idi. Aslında dizinin merkez noktası da aslında Konseydir.

Benim için eski dizi de Alattin Çakıcı‘nın bazı yönlerinin gerçekten işlendiği karakter olan Testere Necmi başlangıçta çok kötü işlenmesine rağmen daha sonra oturan bir karakter olmuştu. Gerçek hayattaki karşılığı olarak Sarı Avni veriliyor ancak birebir kıyaslamamak gerekli. Dizinin ilk 30 bölümünde soğuk ve acımasız kötüler ve ana düşman olan Baron ve Kılıç’ın ise dizide sonradan aldıkları pozisyon itibariyle başlara göre çok ilginçleştiler hatta içlerindeki insan sevgisi doruk noktasına ulaştı. Tombalacı, Hüsrev Ağa ve Samuel Vanunu ise oldukça yerinde ve kıvamında işlenmiş karakterler olarak diziyi götürdüler. Bu 3 karakterin ve özellikle Laz Ziya‘nın dizinin dinamikleri olduğunu söylemek yanlış olmaz yanlız Türkiyenin şartları düşünüldüğünde Hüsrev ağa karakteri konusunda biraz silik kalındığını düşünüyorum. Nizamettin karakteri ise sona saklanırken bir ara unutuldu izlenimi verdi. Bir anda herşeye hakim olması pek uymadı gibi. Belkide yapılmak istenen buydu.

kurtlar_vadisi_sinematik18

Konsey ile ilişkilendirilen gerçek hayattan isimler ve benim bunlar üzerine kendimce yaptığım bazı ilişkilendirmeler var. Bu şekilde konsey üyelerini daha iyi tanıyabiliriz ve belkide bazı eksik kalan parçalar yerine daha rahat oturur. Konseye geçmeden önce dizinin başlangıcında ismi geçen Önder Zülfü Koşal hem yakın tarihimizin hemde dizinin kilit ve başlangıç noktası olduğu için öncelikle onu hatırlayalım. İsim seçimi nedeni ile de birebir örtüştüğünü düşünüyorum:

ÖMER LÜTFÜ TOPAL: 

Kumarhaneciler kralı olarak bilinen Ömer Lütfü Topal Türkiye’de 20, KKTC, Polonya, Romanya, Azerbaycan ve Türkmenistan’da 6 kumarhaneye sahipti.
Eroin kaçakçılığı yüzünden Belçika ve ABD’de hapiste yattı.
1984’te serbest kalan Topal Türkiye’ye döndü 1990 yılında Caddebostan Büyük Kulübün işletmeciliğini yapmaya başladı. 2
8 Temmuz 1996 gecesi Yeniköy’de çapraz ateşe alınarak öldürüldü. Silahlar olay yerinde bırakıldı. Bu öldürme olayında Özel Harekat üyesi Ercan Ersoy, Ayhan Çarkın ve Oğuz Yorulmaz‘ın isimleri yanında, Tansu Çiller ve Mehmet Ağar‘ın da adı geçti.

KONSEY

kurtlar_vadisi_sinematik24 (2)Mehmet Karahanlı:

Tuncay Özilhan veya Rahmi Koç veya Mehmet Emin Karamehmet. Bu noktada en ilginç işlenen karakter Mehmet Karahanlı oldu bence. Çünkü birçok ismin bir sentezi olarak ortaya konuldu sanırım. Özellikle yaşam tarzı ve stilini gözönünde bulundurursak Rahmi Koç‘u andırdığını söyleyebilirim. Karahanlının dizinin başındaki acımasız kimliği dizinin sonunda iyi aile babasına döndü. Bu açıfdan bakıldığında gerçek hayatı yansıttığı söylenebilinir. İyi bir tiyatro oyuncusunun bazen kötü kullanıldığı ve üzerinden anlatılacak birçok mesele olan bir karakterin kısa diyaloglar ile harcandığını söyleyebiliriz. Yinede bu dizideki Karahanlı karakteri yakın tarihimizdeki birçok konuya ışık tutan bir tiplemedir.

kurtlar_vadisi_sinematik13 Laz Ziya:

Dündar Kılıç . Olaylar ele alındığında en net işlenen kişilik olarak Laz Ziya‘yı görebiliriz. Gerçekle, diziyi birbirine karıştırmazsak İstemi Betil‘in yıldızlaştığı ve çok önemli bir kötü adam yarattığını söyleyebiliriz. Ancak Laz Ziya ve Çakır ilişkisi gerçek hayatla ne kadar paraleldi bilemiyorum çünkü Çakıcı gerçekten de dizide Çakır üzerinden işlenmiş ise “Aleme” getirdiği ters racon ve Dündar Kılıç gerçeği biraz sönük kaldı. Çünkü Dündar Kılıç aslında raconunda önemli bir ismiydi bu yönden Laz Ziya‘yı Dündar Kılıç üzerinden işlenen Karadenizli bir “Silah kaçakçısı” olarak ele almak daha doğrudur. Kızları ile sorunlar ve eskiye yapılan yolculuklar ile tutkulu belkide hastalıklı bir hiddeti Laz Ziya ile işlemeleri çok önemli idi. Ancak ben dizinin bu kısımlarını hızlı geçtim, yine de genel izleyici için gayet başarılıdır bu bölümler.

kurtlar_vadisi_sinematik20Testere Necmi:

Yaşar Avni Musullulu yani Sarı Avni. Birkaç internet sitesinde daha bu eşleştirmeyi okudum. Ancak ben israrla Testere Necmi‘nin Alaattin Çakıcı‘nın da canlandırıldığı ve Çakır da işlenmeyen yönlerinin Testere ile verildiğini veya onun bazı yönlerinin Testere’nin üzerinden işlenildiğini düşünüyorum. Sarı Avni’nin gerçek hayatta susurluk ilişkileri ve Çatlı ile bağlantısı düşünülürse Testere farklı bir kimlikte gerçek hayatta karşımıza çıkıyor. Bence dizinin diğer bir sentez tiplemesidir. Ancak detaylı olarak kimlerin sentezlendiğini çözemedim. Buradan MIT raporunu okuyup detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bu arada öldürülen JITEMci Cem Erseven‘in lakabıda “Testeredir” ama alakası olduğunu sanmıyorum.

kurtlar_vadisi_sinematik21 (2)
Tombalacı Mehmet:

Ali Fevzi Bir. Tombalacı tiplemesi de ilginçtir. Eski Türk filmlerinde gördüğümüz her türlü kötülüğü yapabilme kapasitesi olan ve aklından çok aksiyonu seven ama kurnaz olan anında yeni bir strateji geliştirebilecek bir karakter olarak konsey içindeki eski Türk filmlerine yapılan en önemli atıftır ki dizide çabuk harcanmaması gayet güzel oldu. Eşi Ester ve İsrail bağlantıları ve diğer bütün detayları bilmiyorum ancak dizide Ömer Lütfü Topal ve Ali Fevzi Bir detaylarına pek girilmedi zaten. Tombalacı karakterinin hazırlanışı çok iyi olmasada son bölümlerinde bence diziye damgasını vuran bir oyunculuk ve tipleme ortaya çıktı. Ülkemizdeki kumarhanecilerin genel olarak ele alındığı bir tip olduğunu söyleyebiliriz sanırım…

kurtlar_vadisi_sinematik17 (2)

Hüsrev Ağa:

Abuzer Uğurlu ve Yardımcısı Şeyhmuz: Şeyhmuz Daş. Çok tekdüze işlenen bir tipleme oldu. Türkiyedeki eroin trafiği işlendiğinde çok daha ağırlığı olan bir kişilik olabilridi. Kaldıkı çok acımasız olması gereken bir pozisyonda olmasına rağmen alttan alan oldu. Bence konsey içinde en kötü işlenen ama pozisyonu itibari ile en öenmli konsey üyesi oldu. Öldürülme sahnesi ise bence çok iyiydi. Şeyhmuz Daş ise bence çok farklı bir açıdan işlenmiş oldu. Kurulan sehemler ve aldıkları pozisyon itibari ile Hüsrev Ağa‘nın Kılıç tarafından kılıçla öldürüldüğü sahneye kadar olan kısımda bu karakter çok daha acımasız olmalıydı bence. Çünkü ülkemizde uyuşturucu kaçakçılığı önemli bir silahlı güce de sahiptir. Orada Kirve ve Pala, Hüsrev Ağa‘ya göre daha gerçekçi oldu. Sanırım özellikel Güneydoğu konusuna çok derin inilmek istenmedi ki bu da dizinin oto sansürüdür…

kurtlar_vadisi_sinematik19 (2)

Nizamettin Güvenç:

Aydoğan Semizer . Aydoğan Semizer’i çok az tanıyorum ki zaten basının önündeki bir kimse olmadı sanırım. Dizide de Nizamettin’i pek öne çıkartmadılar belkide dizinin sonunu beklediler (sonunu düşünen kahraman olamıyordu gerçi). Dizide yetersiz işlenen ama en sonda çok önemli bir noktada devreye giren Nizamettin bence çok daha iyi işlenebilirdi. Bu noktada senaryo binbir olay arasında ihmal etti gibi. Herşeyin onda bittiğini öğrenmek dizi izleyicileri içinde bir hayalkırıklığı olmuş olabilir. Dizide havada kalan 2-3 noktadan birisi onda yaratmaya çalıştıkları gizem olabilir. Yani gizem noktasında başarılı oldular ama o noktada Nizamettin üzerinden bazı konuları anlatmadılar. Kılıç’ı öldürdüğü sahneyi hiç beğenmedim. Ayrıca aceleye getişrilmiş olması da güzel olmadı ki o kadar uzun süren bir diziye yakışmadı…

kurtlar_vadisi_sinematik22 (2)

Samuel Vanunu:

Üzeyir Garih. Bu kadar direkt olarak Üzeyir Garih işlenmiş ise gerçeten hoş birşey olmamış diyebilirim. Ülkemizdeki birçok önyargının işlendiği iki tiplenmeden birisidir Vanunu. Bazı Türk-İslam sentezi açılımlarına göre yahudi, ermeni veya rum ise kötüdür noktasında biraz da acımasız işlenen bir tip. Birde dizinin İsrail paranoyağı olması zaten ilginçtir. Benu dizi d ebir yahudiye bu kadar yüklenilmesi rahatsız edici diye düşünürdüm sonra dizinin aldığı şekil Vanunu’ya fazla yüklenmemiş dedirtti. Vanunu tiplemesi ilişkiler yönünden başarılı bir tiplemedir ancak madalyonun sadece bir yönünü gösteriyor. Oyunculuk ise takdire şayan. Aslında karısı ile yaşadıklarının öne çıkartılması yaratılan bu karaktere farklı bir hava verdi. Orada da yine klasik bir başkalaştırma vardır…

kurtlar_vadisi_sinematik23 (2)

İplikçi Nedim:

Nesim Malki . Bir diğer üçkağıtçı gayri müslim olarak işlenen İplikçi Nedim ise sanırım gerçek hayatı en fazla çağrıştıran tiplemelerden birsidir. Ihlamur ve paracıkları ile kendine has güzel bir rol oturtan bu tiplemeyi ben çok başarılı buldum. Vurgulanan Cimriliği ise Nesim Malki’yi iyice vurgulamak için işlendiğini düşündürtüyor. Konsey’in önemli bir ferdi olarak bence güzel bir tipleme idi. Onun üzerinden anlatılan bazı olaylar ise bence gayet güzel işlendi gene de banka olaylarına daha fazla girebilirlerdi. Aslında dizide en uzun süre aktif rol alan ve herkesin kasası olması oldukça iyi işlenen bir tipleme olduğu düşünülürse dizi için unutulmaz bir karakter yaratılmış oldu. Bana göre oyunucluk olarak 10 bnumara olan bu tipleme işlendiği noktada ülkemizin iki yüzlü tavrının ortaya konulduğu da bir durumdur.

kurtlar_vadisi_sinematik45

Kılıç:

Nihat Akgün veya ??? . Basından takip ettiğim bir isimdi Nihat Akgün. Dizide Kılıç, Nihat Akgün’dür diye yazılan o kadar çok site vardı ki bende buraya ekledim. Bu konuda pek bir paralellik yok bence.
Nihat Akgün ülkücülüğü çok öne çıkartmış idi. Ynai diziye siyasi bir nokta sokmak istenmiyor olabilir ancak Akgün milliyetçiliği de bir kurgu idi aslında. Kaçakçılık konusunda da ün yapmıştı. Dizideki Kılıç ise önemli bir işadamının sağ kolu ve tarz stil sahibi bir kişilik olarak gösterildi. Onun mafyasal durumu hep lafta kaldı aksiyon da göremedik. Bu nedenle Kılıç tiplemesinide başarılı bulmama rağmen gerçek hayatta birebir veya kısmen ilişkilendirilecek bir yön görmedim. Eğer senaristler Nihat Akgün‘e paralel bir tipleme yapmış olsalardı sanırım Kılıç bu dizide Çakır kadar aktif olmalıydı. Ancak çok farklı bir profil çizdi tabi dizinin hayal ürünü olduğunu unutmayalım… İyi oyuncu iyi tipleme ama yetersiz süre…

kurtlar_vadisi_sinematik56

Deve Tuncay:

Yani Tuncay Kantarcı- Tuncay Mataracı. Tuncay Mataracı eski bir bakandı dizide isim benzerliği ve bilgilerin bu kadar direkt verilmesi ne kadar doğrudur bu bende hep soru işareti yaratan bir nokta bir detaydır. Yani gerçek hayat ile çok yakın bir kişilik oluşturuyor ve hayali olduğu söylenen ve işlenen bir dizide hayat buluyor. Hayal ürünü diye yazılsa bile 36 sene mahkumiyet almış birisinin bu kadar net işlenmesi bence hoş olmamış. Başroldeki Wöber’in performansı ise tek kelime ile harika. Müthiş bir tipleme diyebilirim. Mizah ve Türk usulü ticareti çok güzel işlediler. Yeni dizide ise bütün o diziye ve Karahanlı’ya rağmen tertemiz bir kimlikte olması ise ilginçtir. Şu an yeni dizinin önemli bir demirbaşı gibi gözüküyor ki yani hayal ürünü denile denile nereye kadar bari ismini uydursaydınız ben ailesi olsam dava açardım…

kurtlar_vadisi_sinematik44
Halo:

Halil Havar. Halo dizinin sempatiği, oysa gerçek hayatta Halil Havar için yazılanlar çok farklı. Hollanda‘da hapishaneden kaçırılma hikayesi ile çok büyük bir isim yapmıştı.19 Şubat 1991‘de İtalyan mafyasının ünlü ailelerinden Trappaniler tarafından helikopterle kaçırıldı. Dizide ise Bizim İtalyanımız Polat Alemdar onu kaçırdı. Dizide değinilmedi oysa Kısmetim ile ilgili sehemde normal yaşamda Halil Havar‘ında ismi geçer. Bu detay işlenebilirdi… Uslanmayan Halil İbrahim olarak diziye canlılık getirdi ama kısıtlı bir tipleme olması gerekiyordu ve olduda. Ama “uslan be Halil İbrahim” gerçek hayattaki Halil Havar’a bir göndermemi acaba… ? Açıkca söylemek gerekirse gerçek hayattaki Halil’in maceraları ile ayrı dizi yapılır.

Yazan: Utku Uluer
Resimler: Gökay Gelgeç 

NOT: Daha önce yayınlanmış yazımızın güncellenmiş halidir yazı ayrıca kardeş sitemiz sinematik-mafia.blogspot.com’da yer almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir