Zamanla Alışırız: Yeşilçam’da öğretmenler günü…

turk-sinemasinin-97-yillik-tarihine-yolculuk-yaptiran-sergi-acildi-273885-03

Sadece Türkiye’de değil bütün dünyada eğitimin yüzeyselleştiği ve dezenformasyonun fazlalaştığı, usta çırak ilişkisinin yokedilmeye çalışıldığı bir dönemde yaşıyoruz. Ben bütün öğretmenlerin değil her türlü farklı görüşe karşı objektif olmayı ve doğru bilgiyi paylaşmayı kendisine ilke edinmiş, paylaşmayı, biraz da idealist olmayı kendisine hayat felsefesi edinmiş bütün öğretmenlerin gününü kutluyorum.

Genellikle genele hitap ederken bütün olarak genelleme ihtiyacı hissedilir ya işte ben bununla pek anlaşamayan bir insanımdır. O yüzden twitter ve facebook’a yukarıdaki cümleyi yazarken bir anda söyleyecekleirm detaylanmaya başladı ve bir de baktım ki bu yazıyı yazmaya başlamışım.

24-kasım-öğretmenler-günü-1Öğretmenlik şüphesiz bu dünya üzerindeki en ciddi mesleklerden birisi ancak nedense insanın meslek demeye pek içi elvermiyor. Çünkü işin içine para girdiği zaman birşeyler kayboluyormuş gibi geliyor. Sonuçta bu dünyada para kazanılan ama idealizmin elden bırakılmaması ve profesyonelliğin minimumda tutulması gereken mesleklerden birisi öğretmenlik bence. Çünkü para ve buna bağlantılı durumlar işin içine girdikçe bakış açısının daraldığı ve objektif olmanın dar alanlara sıkıştığı bir meslek.

Öte yandan öğretmenler sadece para ile bir eğitim kurumuna bağlı olarak çalışan insanlar olarak sınırlandırılmamalı. Bazı sanatçılar kariyerlerinde bir noktaya geldikleri zaman  birikimlerini ve tecrübelerini başka insanlara aktarmaya başlıyorlar ki bence bu şekilde onla rda gönüllü öğretmen ünvanına erişiyorlar. Sanırım benim ele almak istediğim durumu biraz da bu. Bunun dışında bir de yaptıkları ile öğretmen konumuna taşınmış insanlar var. Mesela Yeşilçam’ı ele alalım.

Erotik Furya olarak geçen dönemde oynayan bazı kadın oyuncular pek çok Türk erkeğine seksi öğrettiğini söyler. Benim katıldığım bir analizdir ki aslında bu oyuncular bu konu da öğretmenlik yapmışlardır. Bazı insanlar ticari bir olaya eğitsel bir kılıf arama olarak görseler de cinselliğin bastırıldığı bir ülkede taşların yerine oturduğunu düşünüyorum. Görüldüğü gibi öğretmen kavramı biraz da baktığımız açıya göre değişebiliyor.

fft85_mf2072981Ayrıca yeşilçam bir okul gibidir usta çırak ilişkisinin özellikle set çalışanları ve oynayan kavgacılar için oldukça gelişmiş olduğunu düşünürüm. Zaten pek çok isim Yeşilçam içerisine doğmuştur.

Bir film ile yönetmen olan ve bir filmde çalışarak kendisini tecrübelenmiş insanlara eski yeşilçamlılar hep kızarlar. Teoride yetişmeyeceklerine inandıkalrı için olsa gerek tecrübenin sadece zamanla oluşacağı gerçeğini unutturmamaktır amaçları. Bu yüzden kuşak çatışması denilen ama aslında kuşak çatışması olmayabir durumdur bu. Çünkü usta çırak ilişkisi kuşakla veya bakış açısıyla alakalı bir durum değildir. Bir okul olan yeşilçamın iyi öğretmenleri de vardır kötü öğretmenleri de ama tecrübe yaşanan iyi ve kötü şeyleri toplamında oluşan bir durumdur.

Bugün Yeşilçam Emekçilerinin katıldığım ve katılmadığım serzenişlerini dinlerken hep bu durumu göz önünde bulundururum. Onalrın birazda vurgulamak istediği bu usta çırak durumudur. Ancak öte yandan kendi tecrübesini başkalarına taşımak istemeyen oyuncuları da unutmamak gerekli. Genellikle  zanaat ve sanatın içiçe geçtiği sinemada bu yaklaşımı çok doğru bulmam. Bir yöentmenin ve oyuncunun yetiştirdiği sürece daha büyüyeceğini düşünürüm çünkü. Aslında bu konuda Yeşilçam çok önemli bir gerçektir ve bence bugün Türk Sinemasında yokolmakta olan sadece pek çok filmin seyirciden uzaklaşması değil bu tavrın yerini çok daha bireysel ve usta çırak ilişkisini yok sayan bir yaklaşımın hakim olmasıdır.

Mahmut Hoca
Mahmut Hoca

Bugün 24 kasım, öğretmenler günü. Ben bütün öğretmenlerin diye bir genellemeye gitmek istemiyorum. Çünkü bazı öğretmenlere gerçekten bizlere birşeyler öğretmek için çabalayan ve emek sarfeden öğretmenlere, ustalara haksızlık etmek istemiyorum.

Her türlü görüş karşısında objektif olmayı ilke edinen, doğru bilgiyi paylaşmayı kendisine ilke edinmiş ve paylaşmayı, biraz idealist olmayı kendisine hayat felsefesi edinmiş bütün öğretmenlerin bugününü kutluyorum.

Zaten hababam sınıfında da vurgulanmak istenen bu değil midir. Bir tarafta otoriter olan ama öğrencilerine bu otoriteyi göstermek adına gücünü sonuna kadar kullanmayan (bir politikacıyı mı hatırlattı size yoksa?) ve yeri geldiğinde onlardan birisi olduğunu cesurca ortaya koyan Mahmut Hoca, onun karşısında ise eğitimi sadece para kazanmak için kullananalar bir okul sahibiş ve onun yanındaki birkaç el pençe öğretmen. Belki pek çok site ve hatta haber bültenin de bugün bu diyaloğu kullanacak ve bir klişe haline gelecek ama yazımı Hababam Sınıfından Mahmut hoca ile noktalıyorum:

Utku Uluer

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir