Sinematik Yeşilçam facebook grubu, Günün Fotoğrafı ve Sedat Akkurt

facebook gunun fotosu

Bir süredir arşivleme ve görsel paylaşımına daha önem veriyoruz. Son dönemde Çok şey Bilen Kız Dilek ve Sedat Akkurt gibi iki yeşilçam aşığı dostumuzun içerik olarak sitemize yaptığı katkı hem bizleri sevindiriyor hem de motivasyonumuzu arttırıyor.

Facebook sayfamızdaki günün fotoğrafı bölümünü artık tamamen Sedat Akkurt üstlendi. Özellikle internet ortamında fazla bulunmayan fotoğrafları paylaşıyor. Ben de Sinematik Yeşilçam okuyucularının Sedat Akkurt gibi bir yeşilçam tutkununun arşivsel yaklaşımını yakından tanımasını istedim ve ona  arşivciliği hakkında bazı sorular sordum.

1391432_1382950771944444_2050556204_nFotoğraf toplamaya ne zaman başladın?

Hep klasik bir cevap olacak ama küçük bir çocukken başladım. Benim çocukluğumuzda hatıra defterleri olurdu ve genelde her sayfasında bir sanatçının resimleri olurdu. Bir kız arkadaşımda görmüştüm Tarık Akan’ın gazete ve dergiden kesilen fotolardan oluşan bir hatıra defteri sonra bende gazete ve dergilerden’artist ‘ fotolarını keserek hatıra defteri yaparak başladım sonra fotoromanlar biriktirdim, çizgi romanlar biriktirdim. Tek başıma sinemaya gitme çağıma geldiğimde 15 yada 16 yaşlarında genelde Üsküdar ve Kadıköy sinemalarından ya da yakın sokaklardan afisler toplamaya başladım.
Zaman zaman ailem bunları toplamama karşı çıktı kolilerce biriktirdiğim çizgi romanlar afişlerimi yaktılar. Onlara göre boş işlerdi onlar okumamı istiyorlardı. Oysa ben okuldan kaçar sinemalara giderdim sinema çıkısı As sineması olduğu sokakta kurulan sahaf ve antikacılardan afiş foto çizgi roman alırdım bu toplama işim yaklaşık on yıl kadar devam etti. Ailem evlendikten sonrada devam eden bu tutkumu bitirmek için tüm kolleksiyonumu imha etti çok üzüldüm ama yapacak bir şey yoktu. Sonra vhs kaset dönemi epey video film biriktirdim. Filmlerin bazılarını vcd ye aktardım. Şimdi dvd ye aktarıcam. Film kolleksiyonumun yarısı yeşilçam yarısı Hollywood hatta fazlası diyebilirim..

facebook gunun fotosu 2Uzun süredir bıkmadan usanmadan Facebook üzerinde fotoğraflar paylaşıyorsun. Ayrıca kaynakları da yeri geldiğinde veriyorsun. Yeşilçam fotolarını paylaşırken nelere dikkat edersin?

Yeşilçam fotolarını ilk olarak azbuz com da paylaştım. Yeşilçam müzesi sayfasını ilk 2007’de orada kurdum daha sonra facebookta da kurdum aynı yeşilçam müzesi grubunu. Burada Aykut Emrel Açıkalın ile tanıştım o da kendi çektiği fotoları paylaşıyordu grubunda . Onunla tanışınca diğer yeşilçam sayfalarını keşfettim Gökay Gelgeç ve Utku Uluer‘i.bu sayede tanıdım sinematik yeşilçamı takip etmeye başladım ismen duyduğum ama haklarında bir şey bilmedığim Çetin İnanc ve Natuk Baytan sinemasını daha geniş olarak inceleme fırsatım oldu.
Yeşilçam müzesi grubu facebook un ilk yeşilçam grublarındandır. Bu grup sayesinde yeşilçam dan pek çok oyuncu yönetmen gruba fotoğraf vede yazı eklemiştir Ahmet Hoşsöyler, Süha Kapkı, Gürcan Küçüker, Ümit Ardabak fotolarıyla, Feyzi Tuna, Ülkü Erakalın, Aytekin Çakmakçı ve Temel Gürsu yazılarıyla gruba katkıda bulunmuşlardır. Gruba üye olan pek çok sanatçımız vardır. İlk üye sanatçımız rahmetli Hülya Tuğlu‘ydu. Nazan Saatçi, Merih fırat. Tuğrul Meteer. Canan Perver, Bahar Öztan, Aysun Güven, Deniz Erkanat, Teoman Ayık, Ayşen Gruda, Figen Say, Murat Soydan, Nilüfer Aydan, Göksel Arsoy ve Selma Sonat gibi değerli sanatcılar gruptaki paylaşımları takip etmektedir. Ayrıca facebook üzerinde Yılmaz Duru, Önder Somer, Göksel Arsoy, Yıldırım Gencer, Sevda Ferdağ, Salih Kırmızı, Tanju Gürsu fan gruplarını kurdum. Hala bu gruplar devam etmekte.Yılmaz Duru grubunu eşi Sabah Duru devraldı ve şu an o devam ettiriyor yani anlayacağınızher an olmasa da yeşilçamla dolu dolu geçen günler yaşıyorum… Yeşilçam benim ilk gözağrım, tutkum.Benim için bir şarkıdır ömür boyu sürecek…

facebook gunun fotosu 5_n

Genelde oyuncularla ilgileniyordum. Yönetmen senarist hatta müzisyenleri de tanıma fırsatım oldu facebook iki hesabımı kapatmasaydı yaklaşık onbin fotodan oluşan dev bir arşiv olacaktı. Daha çok Yeşilçam‘ın siyah beyaz yılları olan altın yıllarından fotolar paylaşmayı seviyorum. Bundan önceki nostalji adamı olan hesabımda facebok yeşilçam müzesi grubunda paylaşımlarımı albümler şeklinde yapıyordum.ama o hesap kapanınca binlerce fotomda face tarafından silindi. Yeni baştan başladım ama eskisi kadar hızlı değilim okula giden iki çocuğum var. Onların dersleri okula götürmem getirmem epey vaktimi alıyor. Utku Uluer sağolsun Sinematik Yeşilçam sayfasına kabul etti sonuçta Sinematik Yeşilçam daha tanınan bilinen bir site.

Sinematik Yeşilçam’da günü fotoğrafı kısmını sen düzenliyorsun, bu bölümdeki paylaşım kriterlerin nelerdir…

Yeşilçam’ın siyah beyaz döneminden başlayarak 90lara kadar gelen sürenin yeşilçamın emektarlarını paylaşımlarını yapmak istiyorum. Az bilinen fotoları paylaşmak istiyorum. Bu sayfada paylaştığım fotoların en az 200/300 kişinin görmesi beni mutlu ediyor. Hem yeşilçam müzesi hem de sinematık yeşilçam da fotolar paylaşmaya devam edeceğim…

Yeşilçamı daha doğrusu sinemayı çok seviyorum. Vizyon filımlerinı takip edemiyorum ama digitürk kanallarında ki sinema filmleri mutlaka izliyorum. Daha önce bir sohbetimde anlatmıştım sana doğduğum günlerde Ezo Gelin filminde Fatma Girik ve Tugay Toksöz gibi iki büyük yeşilçam ustasının kollarına alınmış yesılcam hastalığına bu zamanlarda tutulmusum öyle bir hastalık ki yıllardır.devam ediyor ve hiç de şikayetçi değilim.

Paylaşımların için çok teşekkür ederiz…

Günün Fotoğraflarından bir demet:

SORULAR: Utku Uluer

2 thoughts on “Sinematik Yeşilçam facebook grubu, Günün Fotoğrafı ve Sedat Akkurt

  1. çok şey bilen kız dilek mi katkı sağlamış. o yabancı sinema meraklısı. biz kendisinden hiç de kayada değer yeşilçam resimleri göremedik.

    1. Facebook uzerinde genelde anonim paylasimalr yapiyor bazen bize de yolluyor ozelden, ayrica 10 kadar yazida arsivsel katki sagladi ve su an yayina sokmadigimiz Uyarlamalar yazisinda da gorsel ve yazi olarak destek verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir