Zamanla Alışırız: Ege Görgün ve SİYAD üyeliği

end-of-the-Ninja-420x275Bazı yazarlar vardır söylemek istediklerinin içeriğine çok daha fazla önem verirler. Düşüncelerinin ve yazıp paylaşacaklarının üzerine sabah akşam kafa yorar ve detayları derlerler. Arkasında eksik bir bilgi kalmaması için çok fazla araştırmaya ve derlemeye zaman ayırırlar. Bu insanlar uzmanlaşmanın önemine inanır ve yaptıkları işte kılı kırk yararlar. Yazdıkları bir paragraf bile çok fazla bilgiye sahiptir.

Bazılarının 1 sayfada yazacağını 10 sayfada yazabilirler ve okumanız bittiğinde gerçekten kapsamlı bir araştırma okuduğunuzu düşünürsünüz. Ege Görgün bence bu uzun ve kapsamlı yazıları sadeleştirebilen başarılı bir kalemdir. Özellikle onu keşfettiğimden beri Ters Ninja, benim yeşilçam üzerine yaptığım araştırmalar için çok önemli bir yol gösterici oldu. Zaman içerisinde Ege’yi tanıdıkça onun gazetecilik ve çizgi roman kültürü adına yaptıklarını öğrendikçe ona saygım arttı. Bir okul gibi gördüm ve benim için ciddi şekilde yol gösterici oldu.

Herkesin yaşadıkları ve yaşayacakları elbette çok farklı olacaktır ancak Ege Görgün, özellikle derleme ve araştırma kültürüne kazandırdıkları nedeniyle takip edilmesi gereken bir yazar. Prensipleri ve ödün vermedikleri adına yaptıkları üzerine sayfalarca yazı yazılabilir. Ama son dönem yaşadıkları bu onun yazdıklarını, ürettiği içeriği ve yapmak istediklerini değersiz kılmaz. Son dönem üyesi olduğu Sinema Yazarları derneği ile yaşadıklarını yakından takip ettiğimi düşünüyorum. Bir insanın arkadaşının yaşadıklarını değerlendirirken objektif olması zordur.

yıkılmayan-adamSİYAD elbette ülkemizde sinema yazarları adına çok önemli oluşum. Ama sinema üzerine araştırma yapanları, sinema yazarlarını temsil eden tek oluşum olmamalı. Oluyor olması da Siyad’ın sorunu değil aslında çünkü başka bir birlik oluşturalamıyor demek ki. Sorun belki de bazı kavramların çok net oturmadığından dolayı ortaya çıkabiliyor.

Ege gibi hayatı sinema kültürü olan bir sinema aşığı ve araştırmacı bir yazarın, herşeyden önemli yazar olmayı meslek olarak sürdüren bir arkadaşımın ülkemizdeki yegane Sinema Yazarları derneğinden çıkartılmasına üzüldüm.

Bu durum Ege’nin yazdıklarını, yazacaklarını ve yaptıklarını değersiz kılmayacak. Umarım bu yaşananlar, herkese kurumsallaşma konusunu yeniden düşünmesine fırsatı sağlar. Çünkü ülkemizde hepimizin demokrasi konusunda 3-4 kez sağlama yapması gerekiyor bazen kendimizi en demokrat gördüğümüz anlar da bile demokrasiyi ikinci plana itebiliyoruz. Yine de toplantısı içinde bulunmadığım bir yeri eleştirmem doğru olmaz.

Pazar yazılarımın başlığı gibi, zamanla alışıyoruz ve önemli olan üretimlere moralleri bozmadan devam etmek. Bence Ege için SİYAD ile bağlarının tamamen kopması yeni bir başlangıç olmalıdır. Umarım bundan sonrası üretimlerine eskisinden daha fazla devam eder. Biraz işin gırgırına bakacak olursak sevgili Ege’nin önünde iki yol var, ya Cüneyt Arkın‘ın Hınç filmi ya da Cüneyt Arkın‘ın Yıkılmayan Adam filmi…

250_9637_-siyad-odulleri-ne-damgasini-vurduEge Görgün‘ün konu üzerine yazdığı yazıdan birkaç nokta:

  • Beni aleyhime çıkan 25 oydan daha fazla üzen ise iki güvendiğim, aynı lisandan konuştumuza inandığım dostun verdiği çekimser oylar oldu.
  • Kapıdan girerken beni destekleyen onursal bir üye beni içeride kürsüden istifaya davet etti. (Daha sonra herkes barışsın, kimse üyelikten çıkmasın fikrine destek verdi)
  • Bir başka üye “Başkanıma yapılmış hakareti kendime yapılmış sayarım” şeklinde bir çıkış yaptı.
  • Yanımda götürdüğüm avukatım, arkadaşım ve Ters Ninja yazarı Murat Ocakcan da başkanın yaptığı çarpıtmalar, konuları üyelere tamamen kendi işine gelecek şekilde aktarma çabaları karşısında hayretlere düştü.
  • Velhasılkelam istenmediğimiz yerde durmak bana zaten yakışmazdı, en hayırlısı oldu. Aksi olsaydı da bir şey değişmeyecekti. Muhtemelen ben istifa edecektim üyelikten. Daha yakışıklı bir kopuş olacaktı. Ama bazen her şey istediğiniz gibi olmuyor.
  • Bu arada, genel kurulun divan başkanlığını üstlenen Saim Yavuz hakkaniyetli, etik ve objektif duruşu ile hem benim hem Murat’ın saygısını ve hayranlığını kazandı. Esaslı adammış. Etrafındakiler keşke onu örnek alsa.

Yazının tamamı: http://www.tersninja.com/siyad-this-is-the-end/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir