İnsanları Seveceksin: Yeşilçam’da Dev Hıyar ekolü

insanlari_seveceksin_banner

Bu pazar için başka bir konu üzerine çalışırken cuma günü okuduğum eski bir gazete haberi ve dün Ozan’ın paylaştığı kısa bir videonun sonucu olarak bu konuyu ele almaya karar verdim.

Hıyar, bilimsel olarak kabakgillerden bir bitki olan salatalığın argoda kaba adam anlamına gelen karşılığı. Büyük bir etki sağlamamakla beraber kavgada da edilebilecek tarzda küfürlerden birisi. Lise yıllarında tatlı sert tipi öğretmenlerin de vazgeçemediği bir argo kelimesi.

Dev Hıyarlar ise Yeşilçam filmlerinde Natuk Baytan Ekolü olarak lügatımıza giren bir dönemin imza temalarından birisi. Sakar Şakir filmi, Türkiyede bir dönemin şehirlerarası yolculuklardaki video yayınlarının en popüler filmlerinden birisidir. Güneyin sıcak kumlarına yapılacak seyahatlerin son aşamalarını daha eğlenceli ve absürt hale getiren otobüste yolculuk ve hıyar sahnesi, sadece Türkiyede yaşayan insanların değil yabancılarında izlediklerinde kahkahalarını tutamadıkları bir anın yıldızıdır.

unal_gurel_sakar_sakir_sinematik

Hıyar yedirmek, hıyar yemek veya hıyarla yüzleşmek şeklinde üç tipte cereyan eden dev hıyar ekolü, kimi zaman ikinci ve üçüncü şekillerin birbirini takip ederek kullanımıyla da bir bütün oluşturmaktadır.

Dev Hıyarlar, Gerzek Şaban filminde olduğu gibi iyi karakterlerin kötülere karşı mücadelesinde çok etkili bir silahıdır. Kötü karakter olarak tasvir edilen kabadayı veya mafyayı kendine hedef seçen iyi adam bu yöntemle hedefteki kişiyi madara eder ve aleme rezil olmasına sebebiyet verir.

Yadigar Ejder ve Ünal Gürel’in dev hıyarlarla imtihanları esnasında ki mükemmel oyunculuklarını takdir ederek, İlyas Salman’ın 1980’li yıllarla beraber toplumumuzun bir dönüşüm noktası haline gelen Köşe Dönücülüğe yenik düştüğü anlardan birisinde de dev bir hıyar başrolü oynamaktadır.

yadigar_ejder_gerzek_saban_sinematik

Bir zamanlar okul çıkışında hıyar satan adamları gördüğümüzde gülümsememize sebebiyet veren bu filmlerin içerisinde gelişen alternatif bir ekolü yaratan tüm sinema insanlarına teşekkür ederiz.

Hıyarlardan esinlenmeyle dev sucuklar ve bunların münasip bölgelere intikali esnasında oluşan proto gay tipi göndermeleri ise başka bir araştırma konusu olarak akademisyenlerin dikkatine sunuyoruz. Aşağıdaki linkte göreceğiniz hava kompresörüyle imtihanın dev sucukların evrilmiş bir hali olarak düşünülebileceğine en iyi yanıt konunun uzmanları tarafından verilebilir.

Türkiyenin Hava Kompresörüyle İmtihanı

Yazan: Gökay GELGEÇ – Yojimbooo

Uyanıklar Dünyası Hıyar Sahnesi:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir