Sinemerkez Akademi

sinemmerkezbanner

Son yıllarda festivaller, bloglar, siteler, dijital kamera derken zor dediğimiz pek çok şey için oldukça pozitif bir ortam oluştu. Bu ortamın düşündüğümüz farklılığı ortaya koyduğunu söyleyebilir miyiz? Yani artık teknik imkan sorunları ile uğraşmadığımız için üretimleirn farklılaştığı çeşitliliğin arttığı yıllara girdiğimizi düşünüyorduk hani 2000’lerin başı bu konuda umut vermedi değil. Ama sonra bir minimalist furyası, üniverstiden mezun olan sinema ve iletişim fakültesi öğrencilerinin sistem tarafından zorla yönetmen olmaya zorlandığı bir sektörde festivallerde ilk filmleri ile ödül kazanan ve sonra ismine rastlamadığımız, usta çırak ilişkisinden bihaber sistemin öğüttüğü pekçok sinemasever idealist insan…

Ülkemizde yaşanılan kültürel erozyonun tanımını yapmak pek mümkün olmuyor çünkü herkes şikayetçi ve çok az proje üretiliyor. Kimisi solcuların dincileri dışladığını , kimisi sistemin muhafazaklarlaştığını ve yeni fikirlere uygun ortamı yokettiğini kimisi de reklam sektörü mantığının sinema ve müzik sektörünü yozlaştırdığını savunuyor. Bu tartışma bitmez ama Türkiye’de bazı gerçekler hiç değişmez o da idealist olmanın bir hata ve enayilik olduğu.

Aztek Film ve Sinemerkez Akademinin dışarıdan görünüşü
Aztek Film ve Sinemerkez Akademinin dışarıdan görünüşü

Geçen yıl Sinematik Yeşilçam‘da Ali Murat Güven‘in sinema yazarlığını bırakma hikayesi üzerine bir yazı yazmıştım. Siyad konusunda aynı Ege Görgün gibi haksızlığa uğradığını düşündüğüm Ali Murat Güven, gazetecilik adına pek çok insanın yaşadığı bir zorluğu yaşamış ve sinema yazarlığına veda ettiğini açıklamıştı. Ülkemizdeki gazetecilik ile ilgili düzelmeyen bir durum onu da küstürmüştü bence.

O gün de Ali Murat Güven‘in kitap yazmasını zamanı geldiğini ve sinema olan ilişkisini daha farklı bir noktaya aktarmasının zamanı geldiğini yazmıştım. Doğru konuşmak gerekirse pek çok insan için Ali Murat Güven  ismi yanında soru işaretlerini  ve önyargıları yanında getirir ve “dinci” etiketi ve söylemleri sorgulanır. Pek çok siyasi konuda benim de hemfikir olduğum söylenemez ama bir insanla dostluk kurabilmek için bu çok önemli olmamalı. Ali Murat Güven‘in vefası ve paylaşımcılığı gördükçe ile dışarıdan görüldüğünden farklı bir insan olduğunu öğrendim. İlginçtir hep ortak noktalarımızda buluşabildiğimiz bir dostluk geliştirdik. Sinematik Yeşilçam sitesine verdiği destekte tabi farklı bir noktada.

Bundan  7-8 ay önce Ali Murat Güven ve değerli eşi Aysun Güven ile birlikte bir rüyalarını gerçekleştirmek için yola çıktılar. Birikimlerini ve enerjilerini bir sinema okulu açmak için harcadılar ve 2013 eylül ayında Sinemerkez Akademiz projesini hayata geçirdiler.

971913_583997781650464_176614940_n

Sinemerkez Akademi ilk açıldığı dönemde Istanbul’da değildim ancak  aralık ayında Istanbul’da iken fırsatını bulup Sinemerkez’i ziyaret ettim. Minik bir hediye olarakta İtalyan komedi ustası Toto’nun çerçeveli bir fotoğrafını hediye ettim önümüzdeki ay da Sinematik Yeşilçam’ın bir hediyesini takdim etmek dileğim.

1511344_670224939694414_569218168_n
Sinemerkez Akademi’deki mini müze

Öncelikle kapısı herkese açık bir yer Sinemerkez Akademi. Üsküdar’a yakınsanız ve zamanınız varsa ziyaret etmenizi öneririm. Dersliğin olduğu katta kapıdan girdiğiniz de karşınıza yukarıda fotoğraftaki koridor karşınıza çıkıyor. Bu müze şeklindeki koridor Ali Murat Güven’in ne kadar renkli bir kişi olduğunu da gösteriyor. Sinema makineleri, imzalı fotoğraflar, Saadettin Teksoy ceketi, Terminatör, Av Mevsimi, Fantastik Türk Filmleri ve Euro Spy film afişleri, minik objeler ile dikkatlice incelenmesi gereken bir mini müze. Ancak biliyorum ki Ali Murat Güven’de bütün  mekanı kaplayacak kadar malzeme vardır. Akademi içerisinde  ortama uyum sağlayıp sizi sinema ile bütünleştiren bir alan bu.

Mini müzede farklı formatlarda kaset ve diskler ile şeritler yer alıyor. Günümüzde herşeyi sadece ve sadece dijital formatta değerlendiren pek çok kişi için bu formatalrı da görmek bence çok önemli.

Sinemerkez dinlenme salonu
Sinemerkez dinlenme salonu

Okulun en sevdiğin köşesi ise dinlenme salonu oldu. İkramlar ve odanın girişinde bulunan kitap ve dvd’den oluşan kütüphane ile sinema üzerine araştırma yapmak isteyenler için uygun bir ortam sağlanmış. Burada müzik dinleyip kitabınızı okuyabilirsiniz. Ancak belliki akademide sinematik bir tavla turnuvası da yapılacak gibi. Bu odadaki Eurospy film afişi ve James Bond Rusya’dan sevgilerle posteri kuşkusuz gözeme çarpan en nadide eserler. Ayrıca müzik setinin altında yer alan plaklar arasında pek çok film müziği de bulabilirsiniz. Ali Murat Güven’in müzik merakı yeni keşfettiğim bir durum oldu sanırım bir dahaki görüşmemizde ağırlık müzik olacak

1239935_604764056240503_23616990_n

Derslikler ise 20 kişinin sıkışmadan rahatlıkla ders dinleyebileceği 2 tane mekan. Dersliklerden bir tanesi yeni döneme hazırlanıyordu. Ali Murat Güven dersliklere isimler vermiş ancak ben orada not almadığım için odaların isimleirni hatırlamıyorum ancak Metin Erksan diye aklımda kalmıştı.

Ali Murat Güven öğretim konusunu sıkı tutuyor ve sektörden pek çok sime yer veriyor. Hatta bu isimlerden birisi de Öteki Sinema‘nın editörü Murat Tolga Şen. Facebook sayfasında sık sık  gelenkonuklara ver veriliyor. Bugüne kadar  konuk olan isimler arasında Safa Önal, Kunt Tulgar ve Levent çakır gibi Yeşilçam için önemli isimlerde var.

Sinemerkez Akademi bence önemli bir teşebbüs. Ali Murat Güven belki zamanında çok sert yazılar yazan, pek çok konuda lafını esirgemeyen ve direkt olduğu için de devamlı şekilde farklı konularda tartışmalar içerisinde olan bir sinema yazarı idi. Ama eleştirme ve/veya tartışmalar içerisinde olmasıa rağmen bu enerjisini ve birkimini eğitime aktarmış olması ve yılmadan çalışıyor olması en azından saygı duyulması gereken bir durumdur. Dediğim gibi hem fikir olmayabilirsiniz, yaklaşımınız tamamen karşıt olabilir ancak üreten ve yetiştiren bir sinemasever olarak Ali Murat Güven kurduğu okul ile en azından bir tebriği hak ediyor.

Usta ve Çırak
Usta ve Çırak

Arkadaşlığımızdan dolayı mekanı tanıttığım düşünülmesin. Her yönüyle bu girişimi destekliyorum ve bu gibi sinema okullarının ve kursların sayısının artacağını düşünüyorum. 70lerde gelişmekte olan sinema hareketimizin üstinde 80 darbesi bir silindir gibi geçmişti. Ali Murat Güven “dindar” kimliğine rağmen herkese dönük bir sinema okulu oluştırmaya çalışıyor bu arada kendi fikirlerini söylemekten çekinmiyor ama her görüşe de yer veriyor. Amerikan sineması, b filmler ve vurdulu kırdılı filmlere olan ilgisini de sinema birikimi ile birleştiriyor. Sinemaseverliğin sadece eleştirmek değil paylaşamak olduğunu da unutmuyor.

Eğer kurslar ile ilgileniyrosanız Akademi ile iletişime geçmeniz yeterli. Adres Sultantepe Mahallesi / Selman-ı Pak Caddesi / Yedekçi Çıkmazı Sokak / Eylül Apartmanı / No: 2 / Kat: 2-3 (Hospital Turk Hastanesi’nin karşısı), Üsküdar, İstanbul
Telefon: + 90 / 216 / 492 41 81 pbx
[email protected]
facebook.com/pages/Sinemerkez-Akademi

Sinemerkez’den kareler üzerleirne tıklayarak büyütebilirsiniz.

One thought on “Sinemerkez Akademi

  1. Son derece mutlu olduğumuz, bizleri yüreklendiren bir tanıtım yazısıydı. Sahici ve hiç kesilmeyen desteği, ilgisi, dostluğu nedeniyle aziz kardeşim Utku Uluer ve sitesi Sinematik Yeşilçam’a en içten teşekkürlerimi sunuyorum. ALİ MURAT GÜVEN / SİNEMERKEZ AKADEMİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir