İnsanları Seveceksin: Fantastik Sinema’da Derin Mesajlar – II

cemil_donuyor02

Bu pazar ki yazımı arada ufak bir mola vererek 3 hafta önce ki Quentin Tarantino kökenli ilk yazımın kapanış bölümüne ayırıyorum. Yazının konusu ilk bölümde olduğu gibi basit bir soruyu kaynak alıyor.

Enzo Girolami ismini duymuş olanınız var mı?

Muhtemelen şu aşamada çok fazla bir şey ifade etmeyen bir isim, hatta kimdir acaba diyerek google üzerinden araştırmaya başlayanlar olmuştur. Açıkçası Enzo’nun ikinci ismini kendisinin dahi G. şeklinde geçiştirdiğini söyleyerek ona asıl şöhretini kazandıran soyisminin Castellari olduğunu belirteyim.

Fantastik Sinemada Derin Mesajlar yazısının ilk bölümüne de esin kaynağı olan Inglorious Basterds’in ilgili videosu ve isim – olay örgüsünün bu yazıyı oluşturma sebeplerini ilk bölümü okuyarak öğrenebilirsiniz.

Fantastik Sinemada Derin Mesajlar

Amerikan-Yahudi ekibin Alman ajanla beraber sinema gösterisine katıldığı sahnede filmin Erol Taş’ı Albay Landa’nın İtalyanca gösterisi yaptığı sahnede takdim edilen ilk isim Enzo Girolami’dir. Filmin kendi düzeni içinde lider adam olan Brad Pitt’e layık görülen isim, İtalyan B sinemasının lider yönetmenlerinden Enzo G. Castellari’ye yapılan göndermedir.

enzo_castellari_quentin_tarantino

Castellari, Yeşilçam avantür severlerin ufak bir hatırlatmayla hemen kavrayabileceği bir isim. Hatırlatmanın ismi : Cemil Dönüyor …

Melih Gülgen’in Cemil Dönüyor filminin başarısının ardında dönemin politik atmosferini doğal bir şekilde yansıtarak halk adamı polis karakterini yaratabilmek yatmaktadır. Cemil’in silah kaçakçılarının ele başlarıyla girdiği mücadele esnasında grev yapılan bir fabrikaya girerek Mersinli lakaplı eski katili araması, öncelikle mersinliyi teslim etmek istemeyen işçilerin Cemil’in politik tiradının ardından karar değiştirmelerini hatırlarsınız.

Bununla beraber Yeşilçam’da uyuşturucu, silah veya her türlü illegal organize örgütle mücadeleye girişen komiserlerin ortak bir kaderi vardır. Filmdeki rol sıralamasına göre çocuklarının, kardeşisinin veya finalde kendisinin öldürülme teması da sık sık işlenmektedir. Bu tip ‘kahpece’ eylemlerin Yeşilçam’a transferi de yine İtalyanlar aracılığıyla başlamış, görsel açıdan bu temayı en güzel işleyen yönetmen Castellarinin teknikleri de bu esinlenmeye öncülük etmiştir.

Yukarıda bahsettiğim iki temanın tek filmde vücut bulan ve dolayısıyla Cemil Dönüyor’a senaryo bütünlüğünü bozmadan ufak esinlemelerle hayat veren kaynaklardan en güçlüsü Enzo G. Castellari’nin yönettiği, başrolünü İtalyan sinemasında Cüneyt Arkın ekolüne en yakışan oyuncu Franco Nero’nun üstlendiği La Polizia Incrimina La Legge Assolve – High Crime’dir.

nero_high_crime

Blog olarak sinema yolculuğumuza başladığımız günlerde Sinematik Spaghetti ile beraber diğer kardeş yapılanmamız olan Sinematik Mafia’da ele aldığım High Crime filmi yazısı için aşağıdaki linke tıklayınız:

LA POLIZIA INCRIMINA LA LEGGE ASSOLVE

Derin Mesajların ilk bölümünde bahsettiğim gibi son dönem dizi veya filmlerde samimi sinema insanlarımızı referans alan ufak cameoların verilmesi Yeşilçam ile geçmiş ve bugün buluşmasını sağlayacak bir yöntem. Eskiye burun kıvırmaktansa onunla kucaklaşmak tarihin yeniden yazılmaya ve kabul ettirilmeye çalışıldığı bu günlerde son derece önemli bir atılım olacaktır.

Yazan: Gökay GELGEÇ – Yojimbooo

High Crime :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir