İnsanları Seveceksin: Fantastik Sinema’da Derin Mesajlar

yor_sinematikBu pazar sinemada ki derin göndermelere göz atmak için basit bir örnek üzerinden hareket etmeye karar verdim. Yazının konusu oldukça basit bir soruyu kaynak alıyor.

Antonio Margheriti ismini duymuş olanınız var mı?

Muhtemelen şu aşamada çok fazla bir şey ifade etmeyen bir isim, hatta kimdir acaba diyerek google üzerinden araştırmaya başlayanlar olmuştur.

Peki, Inglorious Basterds’i izlemiş olanınız var mı?

Tarantino’nun ezber bozan ikinci dünya savaşı güzellemesini pek çok insan izledi. Tarihi kendi fantazyası içerisinde kimi zaman sulandırıp kimi zaman western kalıplarında gösteren bu filmin içinde güzel bir detay sinemayla derinden ilgili izleyicinin gözünden kaçmamıştır.

Amerikan-Yahudi ekibin Alman ajanla beraber sinema gösterisine katıldığı sahnede filmin Erol Taş’ı Albay Landa’nın İtalyanca gösterisi yaptığı sahneyi hatırlarsınız. Takdim edilen “sahte sinema adamları”ndan birisinin ismi Antonio Margheriti’dir.

inglorious_basterds_sinematik

Margheriti, Fantastik Yeşilçam takipçilerinin yakından tanıdığı (veya bugün itibariyle tanıyacağı)bir isim. 1983 yılında yönetmenliğini üstlendiği YOR (Il Mondo Di Yor) kadrosunda Aytekin Akkaya’nın da yer aldığı ve bir bölümü Türkiye’de çekilmiş bir B İtalyan Bilim Kurgu- Çizgi Roman uyarlaması.

Sergio Leone’den bu yana süregelmiş, “önce kendimizi kabul ettirelim, ardından kendi ismimizi kullanmaya başlarız” geleneğinden ötürü isminin Anthony M. Dawson şeklinde değiştirilmesi kimseyi şaşırtmasın. Anlı şanlı Marghereti, Çetin İnanç ve Cüneyt Arkın’dan kısa bir süre sonra yine Ürgüp’ü kendine mekan olarak seçerek fantastik sinemaya İtalya üzerinden bir selam çakmayı ihmal etmiyor.

Tarantino’nun meraklısına özel küçük mesajlarla sevgisini her daim gösterdiği Fantastik Trash B Sinemadan varoluşu Fantastik bir yapıdan beslenen Yeşilçam’a atıfta bulunamamak mümkün mü?

Şu ana kadar Kore Sineması ve Türk Sinemasından Sınır Ötesine açılımlar konularını el almışken kendi bahçemizde ustalara saygıyı eksik etmemek adına küçük ama etkili mesajlarla geçmişimizden bu kadar kopuk olamayacağımızı da göstermemiz gerekiyor.

aytekin_akkaya

Ne kadar tüketim hastalığına hasıl edilmiş olsak dahi hala nostaljiyi seven bir milletiz. 80’leri dizi yapmış, 90’lar dediğinizde pek çok insanın anlatacak dolu hikayesinin olduğu bir ülkedeyiz.

Ufak bir sahnede Aytekin Akkaya’nın cameosu veya izlemeye doyum olmayan Kemal Sunal filmlerinin absürd kralı Natuk Baytan isimleri birer kez dahi olsa bugünün filmlerinde duyulmayı haketmiyor mu?

Mesaj kaygılı film ve diziler hastalığına kapılmışken kimi zaman böyle ufak nüanslarla insanların içindeki öğrenmeye muhtaç ve masum çocuğu sevindirmek te önemli. Hele yaptıkları sebebiyle hiç kimseyi diğerine düşman etmemiş, insanlara koşulsuz sevgi konusunda öğretecek bir şeyleri olmuş sinema adamlarımız için bunlar güzel birer vefa örneğidir.

Yazan: Gökay GELGEÇ – Yojimbooo

insanlari_seveceksin_banner

Inglorious Basterds Antonio Margheriti :

One thought on “İnsanları Seveceksin: Fantastik Sinema’da Derin Mesajlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir