Yeşilçam Arkeolojisi: Kara Murat (Alman basım VHS)

Karamurat_tysk Kara Murat
80 öncesi Türk sineması çok değişik maceralar yaşamış. Biz filmlerimiz tanınmıyor derken garip yerlerden acaip basımlar karşımıza çıkıyor. Yeşilçam arkeologluğu yapan Ercan Demirel ile birlikte böyle nadide eserleri bulmaya çalışıyoruz.  Öte yandan bu filmler zaten yollardır yabancı koleksiyoncuların ilgi odağı idi. Uyanık Türk esnafı bu filmleri yüksek meblağlarda yabancı koleksiyonculara sattı. Benim aslında enayi olan uyanık! esnafım bunu yaparken bu filmlerde birer koleksiyon objesi oldular.

Kara Murat Kara Şovalyeye karşı filminin ismi DER HEILIGE KRIEG yani Kutsal Savaş olarak değiştirilmiş ve bu şekilde de basılmış. Bu basım hakkında hatalı bilgilerde var keza Almanca veritabanında Karamurat: The Sultan’s Warrior olarak yer almış. Aslında Fatihin Fermanı idi Sultan’s Warrior. VHS formatında çıkan film almanca dublajlı. Sanırım 5-10 euro civarında bir fiyata bulunabiliniyor. Bir dönem 50 euro civarındaydı hatta.

Filmin bu basımının ilgi çekici bir noktası da kapakta çizilmiş Cüneyt Arkın resmi. Benzemiyor ve aslında bu vhs kapağını eşsiz kılanda Georg yazması ve benzememesi bence. Meral Orhonsay ise Sally Cox olmuş. Bunun dışında yurtdışı baskılarında Natuk Baytan‘ın ismi Natuck Baitan olarak geçiyor.
Almanca dublajlı Cüneyt Arkın izlemek isteyenler için ilginç olabilir…
picture_12

2 thoughts on “Yeşilçam Arkeolojisi: Kara Murat (Alman basım VHS)

  1. Kara Murat Şeyh Gaffara Karşı (1976)filmi ''ZDF'' kanalında gösterilmiştir. Merak edenler için link http://www.youtube.com/watch?v=i5ZvF7GiTMM filmin yabancı adları şöyledir
    KARA MURAT – la BELVA deII ANATOLIA
    Kara Murat – Der Rächer des Khan
    Kara Murat – sein Kung Fu ist tödlich

    Bu filmin jenerik kısmında yazan isimler Türkçe olarak yazılmamış ve bu jenerik Türk kanallarında aynen yayınlanmaktadır.Ayrıca film de Daniela Giordano nun dans ettiği sahneler kesilerek yayınlanıyor Türkiye'de.

    1. I would like to say to Murat Kurnaz, that i read his book Five Years of My Life. It not only helped iormpve my knowledge of the powers of the US governemnt, but left me almost transparent. I went through every emotion that a person can feel while i read his story. At some point i would have loved it if i could have just hugged him, i don’t believe it would have done much then, but it would have let him know that an American cares deeply about him. His story and many other former detainees story like Mohammed Jawad, Shafiq Rasul and many more have deeply inspired me to become a human rights attorney. It is because of these men and the horrific episodes of their lifes in Guantanamo that have persuaded a pre-law student like me to further my studies in human rights law. I have not only studied these three peoples stories that i just mentioned but have written argumentative papers, of how I would have changed US policies

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir