Gezi üzerine bir Çizgi Roman Projesi: #DİRENCiZGiROMAN

direncizgi banner

Bildiğiniz gibi geçen yıl 31 Mayıs’ta Istanbul’da yaşananlar Türkiye’nin 2000‘li yıllarda yaşadığı “acaip bir gelişmenin” sonucunun çok net bir yansımasıydı. Ancak vatandaşlarını anlamak ve diyalog kurmak yerine polis ile müdahele edilmesinin seçilmesi zaten Türkiye’de alışık olduğumuz bir tablonun yeniden yaşanmasına sebep oldu, günümüzün tabiriyle eski Türkiye yeniden canlandı! Ancak bu sefer bütün medya sansürüne ve farklı göstermeye çalışmaya rağmen olay büyük bir halk isyanına dönüştü ve tüm ülkeye yayıldı.

Bu süreç içerisinde başta hükümet olmak üzerine ülkemizdeki neredeyse bütün politikacıların yönetememe konusundaki “beceri” ve “yeteneklerini” gördük. Ancak sokaklar kendi muhalefetini, sanatını ve tepkisini çok net ortaya koydular. Başta Can Yalçınkaya olmak üzere Fatih Yürür, Serdar Kökçeoğlu ve Yigit Kocagöz gibi dostlarımız #dİRENCİZGİROMAN projesi ile direnişe bir selam çakmışlar … Kickstarter’da proje başlaması nedeniyle sitemizde biz de onlara destek vermek istedik

#DİRENCiZGiROMAN Nedir?

“Biz, bir grup yazar, akademisyen ve eleştirmen, Gezi Parkıyla başlayan ve memleketin farklı yerlerine yayılan direnişten aldığımız ilhamla bir çizgi roman projesine girişmeye karar verdik. Direniş, müzik, video, belgesel, graffiti, sokak sanatı, ilüstrasyon ve grafik tasarım gibi pek çok alanda çalışan sanatçıların harika işler üretmelerine yol açtı. Biz de anlatı sanatlarının en güzellerinden biri kabul ettiğimiz çizgi roman alanında üretim yapmak için bir araya geldik.” (Facebook sayfasından alıntı)

.

 

Can T. Yalçınkaya Kickstarter Projesini anlatıyor:

“Kickstarter bir crowdfunding/kitlesel fon sitesi. Crowdfunding, bagimsiz sanatcilar/ureticiler tarafindan, film, muzik, cizgi roman, tiyatro vb islere alternatif bir fon saglama yontemi. Turkiye’de de projemefon ve crowdfon gibi siteler bu yonde hizmet vermeye basladi. Ekumenopolis belgeseli ve Dalgin Sular cizgi romani bu sekilde fon sagladilar. Kitlesel fon sistemi, bir projeden cikacak son urunu (kitap, film, cizgi roman vs) ve ona bagli yan urunleri (tisort, poster vb) on-satis mantigiyla isliyor.

Yani bu projelere maddi destek sagladiginiz zaman bagis yapmis olmuyor, o projeyle ilgili urunler icin on-siparis vermis oluyorsunuz. Ureticiler gelen fonu projelerini gerceklestirmek icin kullaniyor ve proje tamamlandiginda destek olanlara on-siparis verdikleri urunleri gonderiyorlar. Biz Direncizgiroman projesine basladigimizda albumumuzu farkli dillere cevirerek mumkun oldugunca cok kisiye ulasmayi amacladik. Bu anlamda Turkce ve Ingilizce edisyonlari es zamanli yayinlama gayreti icinde olacagiz. Turkce baskimiz icin cizgi roman yayinlayan yayinevleriyle gorusecegiz. Fakat Ingilizce edisyonu bagimsiz olarak basmanin daha uygun olacagini dusunduk.

Kickstarter’i kullanma nedenimiz crowdfunding siteleri icinde en yaygin olarak kullanilani ve en cok bilineni olmasi. Ayrica, kickstarter projeleri, diger kitlesel fon sitelerine oranla bati medyasinin ilgisini daha cok cekiyorlar. Biz Gezi Direnisi’ni mumkun oldugunca cok kisiye anlatmak, cizgi roman okuyan batili bir kitleye de ulastirmak istiyoruz. Derdimiz budur.

Ayrica, memleketteki telif ucretleri durumu malumdur. Bilhassa cizer arkadaslarimiza yogun emeklerinin karsiligini vermek icin boyle bir projenin iyi olacagini dusunduk. Kickstarter projesine destek olan kisiler cizerlerimize makul telif ucretleri vermemize yardimci olmus olacaklar. Kisaca, elde ettigimiz fonlari sadece projemizi basmak icin degil, telif ucreti odemek icin de kullanacagiz. Editoryal/senaryo kadrosu olarak bizim maddi bir kazanc beklentimiz olmadigini belirteyim. Bizi tesvik eden tek sey Gezi direnisinden aldigimiz ilham ve cizgi roman uretme tutkusu. Ilginiz icin tesekkurler!” Kickstarter projemizin linki: https://www.kickstarter.com/projects/macabresque/resistcomics-a-comics-anthology7485a1a94ada6de0c0bdeae0f07d3900_large

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir