Sadri Alışık – 19 yıl sonra ‘iki sevgili’ mezarlıkta buluştu

394348529400

Yeşilçam’ın ‘Turist Ömer’i Sadri Alışık’la özdeşleşen 1957 model klasik otomobil, duayen sanatçının ölümünden 19 yıl sonra mezarı başına getirildi

Türk Sineması’nın usta oyuncularından Sadri Alışık, 38 yıl boyunca kullandığı 1957 model klasik arabasıyla anıldı. 200’ü aşkın filmde oynayan Alışık için dün düzenlenen anma programında duygusal anlar yaşandı. Yeşilçam’da “Turist Ömer” tiplemesiyle nesiller boyu kitlelerin gönlünde taht kuran merhum Alışık’ın dün doğduğu gündü. Alışık, doğduğu gün 1957 model arabasıyla anıldı.
Zincirlikuyu’daki mezarı başında yapılan anma törenine, eşi Çolpan İlhan, oğlu Kerem Alışık, torunu Sadri Alışık ve dostları katıldı. İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği (İKOD) tarafından düzenlenen anma töreninde 57 yaşındaki Chevrolet marka araba göz kamaştırdı. İKOD üyeleri anma programına klasik otomobilleriyle katıldı.

Sadri AlışıkSarı renkteki 1957 model Chevrolet Belair marka otomobil usta oyuncu tarafından oynadığı filmlerinde de birçok kez yer bulmuş ve kendisiyle özdeşleşmişti. İKOD bünyesinde yenilenen araç, ileride açılacak Sadri Alışık müzesinde sergilenecek. 19 yıl geçmesine rağmen filmleri ve sevenlerinin bağlılıkları sayesinde hâlâ Sadri Alışık’ın hatıralarının yaşamaya devam ettiğini söyleyen Kerem Alışık, “Çocukken arabanın sesini duyduğumda babamın geldiğini anlardım. Bu arabayı çok severdi. Ayrılmaz bir parça gibiydi. İleride açmayı düşündüğümüz Sadri Alışık Müzesi’nde bu araba da inşallah yer alır” dedi.

Arabayı görünce çok duygulandığını belirten eşi Çolpan İlhan da “Yan koltukta oturur sürekli yavaş kullan diye uyarırdım” dedi. Mezarı başında okunan duaların ardından, sanatçının fanatik Fenerbahçeliliğini hatırlamak amacıyla üzerinde “Çok Yaşa Fenerbahçe” yazan lokum dağıtıldı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Kılıçdaroğlu, “Bir üzüntümü dile getireyim. Sanata ve sanatçıya gereken önemi vermiyoruz. Sanatçılar öldükten sonra onlarla ilgili güzel şeyler söylüyoruz. Keşke onlar hayattayken o güzel şeyleri biz söylesek ve onlar da duyabilse. Kendisini her zaman saygıyla andım ve saygıyla anmaya devam edeceğiz. O bizim kalbimizde ve yüreğimizde yaşayacak. Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın” diye konuştu.

 

Türkan Şoray, “Kendisi herşeyden önce çok yakın bir dostumdu. Bütün sırlarımı paylaşırdım. O kadar güzel içten dinlerdi ki, çok dost, sevecen bir insandı. Hayatımda büyük bir boşluk olacak” dedi. Türker İnanoğlu, “Çolpan İlhan ile aynı yıl doğduk. İlhan’ın sinemaya girdiği yıl ben de reji asistanı olarak sinemaya adım attım. Aramızda böyle bir kader bağı vardı. 1959’da ’Yalnızlar rıhtımı’nda o baş yıldız, ben de reji asistanı olarak beraber çalışma imkanı bulduk. Kendisi anlatılamayacak kadar zarif, hoş, fevkalade bilgi birikim olan bir insandı. Allah rahmet eylesin. İnsan yaşlanınca biraz daha duygusal oluyor bu nedenle fazla konuşamıyorum” dedi.

 

Ailesi adına bir konuşma yapan kuzeni Solmaz İlhan da Çolpan İlhan ile beraber büyüdüklerini belirterek, “Çolpan benden 8 yaş genç. Ölümünü hiç beklemiyorduk. Kör şeytan onu aramızda almadı. Bütün kaybettiklerimizin mevcut olduklarını ve bilhassa bu kadar yaptıklarıyla her gün beraber olacağımıza inanıyorum. Kerem’e de aynı şeyi söylüyorum. Eserleriyle, yaptıklarıyla onlar hiçbir yere gitmediler. Onu hep anacağız. Ailem adına herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir