Dünyada çekilen ilk Uzay Yolu (Star Trek) filmi hangi filmdir?

Star Trek 271587

Yeşilçam’ın külliyatın çok fazla bilimkurgu filmi yoktur. Hem prodüksiyonun risk almayı sevmemesi, belki istememsi hem de olanaklardan dolayı pek fazla bilim kurgu filmi yapılmamış. Tabi o yıllarda bilim kurguya çocuk filmi gibi bakıldığı da oluyordu. Sinemamız bu yüzden daha garanti filmlere ve konulara yönelmiş gözüküyor. Ancak Uzay Yolu’nun Teleziyonda gösterilmesi ile bu tür ile Türk seyircisinin barıştığını 70lerin uzay operaları ilede farklı bir yöne gidildiği de bir gerçek ancak bütçe ve efektler her zaman bir sorun olmuş.

Türk işi Star Trek

Ancak 60’lı 70’li yıllarda yapılan uyarlama filmleri içerisinde Turist Ömer Uzay Yolunda  (1973) filminin yeri bambaşkadır.  Film, senaryosunu Ferdi Merter’un yazdığı filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini ise Hulki Saner üstlenmiştir. Sadri Alışık’ın dokuz filmde canlandırdığı Turist Ömer karakterinin son filmidir. Sadri Alışık‘ın canlandırdığı ve efsaneleştiği Turist Ömer‘in Atılgan tayfası ile birlikte yaptığı film ayrıca dünya sinema tarihinin de ilk uzun metrajlı Star Trek yani Uzay Yolu filmidir. Star Trek dizisinin The Man Trap bölümünün beyaz perdeye uyarlanmış halidir.

türk işi star trek

Filmin çekimleri 1973’ün yaz aylarında İstanbul ve Efes’te gerçekleştirildi. Atılgan’da geçen sahneler İstanbul’daki Ant Stüdyosu’nda, Atılgan’ın dışındaki sahnelerin bir bölümü Halkalı’da diğer bir bölümü de Efes’te çekildi.

Uzay Yolu dizisinin Türkçe seslendirmelerini yapanlardan Erol Amaç ve Ferdi Merter seslendirdikleri karakterleri canlandırdılar. Kaptan Kirk’ü seslendiren Oytun Şanal ise, filmin çekimleri tiyatro oyunuyla çakışınca Kirk’ü oynayamadı, onun yerine Cemil Şahbaz oynadı. Fakat Kirk’ü yine Oytun seslendirdi.

Katkı da bulunan Fatih Danacı’ya teşekkür ederiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir