Yılmaz Güney – Öldürmek Hakkımdır (1968)

oldurmek hakkimdir banner

Milli Mücadele filmleri ve Yılmaz Güney Bölüm 1

Sinematik Yeşilçam için yazan: Hüseyin Hüsnü

Yılmaz Güney sinemasi her ne kadar sosyal içerikli olmuş olsa da ilk çekilen filmlerinde birkaç tanesi farklılıklarıyla  ilgi cekicidir. Bu filmlere örnek olarak Bu Vatanın Çocukları, Yedi Dağın Arslanı, Arslanların Dönüşü, Öldürmek Hakkımdır ve 10 Korkusuz Adam filmlerini söyleyebiliriz.

oldurmek hakkımdır afis

Internet ortamında ve bazı sinema kitaplarına baktığımızda Öldürmek Hakkımdır filmi ilgili detaylıca bir bilgi verilmemektedir. Benim gözümde Yeşilçam‘da, özellikle de Yılmaz Güney sinemasının tarihsel film açısından en önemli filmlerinden birisidir. Kitaplarda ve internet ortamında yazılanlar içerisinde filmin konusu şöyledir:

Nazif (Yılmaz Güney) ve Azize (Sema Özcan), iki kan davalı ailenin çocuklarıdır. Yıllar önce iki aile arasında başlayan düşmanlıkta ne Azize’nin ne de Nazif’in suçu vardır. Suçlular, birbirlerine düşman iki kan davalı ailenin ileri gelenleri, büyükleridir. Nazif’in annesi barışa, uzlaşmaya karşıdır. Geçmişteki acıların intikamını almak için yeni bir kurban daha istemektedir ve ona göre bu kurban Azize olmalıdır. Nazif ise, anasının bu kinci tavrına isyan eder, onu bu kararından vazgeçirmeye çalışır. Çünkü, kan düşmanları ağanın kızı Azize’yi sevmektedir. Azize de Nazif’e sevdalıdır. İki aile arasında bu kin, bu anlaşmazlık sürüp giderken birden harp patlar. Düşmanlar yurda girince tüm ulus silahlanır. Kurtuluş Savaşı’nın en hareketli günlerinde Nazif, “İşte şimdi öldürmek hakkımdir

Lakin konu bu yazılanlara yakın olsa da net olarak bu değildir öncelikle belirtmeliyim ki Nazif (Yılmaz Güney) ve Azize (Sema Özcan) iki kan davalı ailenin çocukları değil. Konu, tamamen kötü ve toprak hırsı olan Ağa yani Azize’nin babasının (Ali Şen) kızının sevdiğinin kim olduğunu öğrenmek istemesinden doğar. Halka çeşitli zulüm ederek kızının kimi sevdiğini öğrenmek ister ve de söylemeyenleri öldürür ve topraklarına el koyar. Bunlardan biri de Nazif’i küçük yaşta besleyip büyüten babalığını öldürerek zulüme başlar. Kızının sevdiği gencin Nazif olduğunu öğrenen Ağa köy meydanında çeşitli işkencelerle dayakla ve hatta kurşunla vurarak köy halkına ibretlik korku sergiler.

oldurmek hakkimdir 002 oldurmek hakkimdir 001

Öldü sanılan Nazif Ağaya karşı bir çete kurar sonrada ordusuyla Kurtuluş Savaşına katılır. Bunu öğrenen Ağa zorla kızını başka biriyle evlendirmek üzereyken köyü Nazif basar ve baska biriyle kıyılacak olan bu nikah Nazif ve Azize için kıyılır.

Ağa korkusundan köyü terk ederek düşmanla bir anlaşma yapar. Ani bir baskın planlayarak Nazif ve Azize‘nin evlerini basarlar. Yeni evli çift zar zor kaçarak başka bir köye yerleşir ve Nazif arkadaslarının yanına dönerek milli mücadeleye devam eder. Tesadüf eseri Ağa’nın düşmanla işbirliği içinde olduğunu öğrenen Nazif, Ağayı  öldürür ve o an Nazif‘e de haber gelir…

Mustafa Kemal ilk emrini vermiştir ve “ordular ilk hedefiniz akdenizdir ileri” demiştir. Bunun üzerine “İşte şimdi öldürmek hakkımdır” der.

Nazif’in savaştan sonra yüzbaşı olduğu haberinin ardından, şehit olduğu haberi köye gelir. Tabi köy halkı baita da eşi Azize olamak üzere bu olaya cok üzülür.

Nazif gerçekten şehit oldu mu?  Yoksa yaşıyor mu?…. Peki siz filmin sonunun nasıl bitmesini isterdiniz?

Öldürmek_hakkımdır_film_afişiEditör’ün notu: Film hakkında başta Sinematürk sitesi olmak üzere filmin konusu hakkında pek çok kaynakta eksik bilgi yer almaktadır. Filmin 2 afişi vardır. Afişinden yola çıkarak künyesini şöyle derledik

Filmin Künyesi:
Yönetmen: Nuri O. Ergün
Kamera: Özdemir Öğüt
Senaryo: Yahya Benekay
Yapımcı: Dede film
Oyuncular:
Yılmaz Güney, Sema Özcan,
Ali Şen, Suphi Tekniker,
Nedret Güvenç, Sadiye Arcıman,
Faruk Panter, Hikmet Olgun,
Mehmet Ali Akpınar

oldurmek hakkimdir 003

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir