Umran Ertok hayatını kaybetti

1395_2Tiyatro, dizi oyuncusu ve sinema sanatçısı Umran Ertok, 02 Ağustos Cumartesi günü İstanbul’da hayatını kaybetti. 

İstanbul Konservatuarı’nda tiyatro eğitimi alan sanatçı 1962 yılında sinemamızın ünlü yönetmen ve yapımcılarından Hulki Saner’le iki filmde birlikte çalıştı. Ayşecik Canımın İçi filminde reji ekibinde yer aldı,Küçük Beyin Kısmeti filminde ise yönetmen yardımcılığı yaptı.

Umran Ertok son yıllarda Öyle Bir Geçer Zaman ki, Sevdaluk, Kalbim Seni Seçti gibi TV dizilerinde önemli rollerde oynadı. Cenazesi, 04 Ağustos 2014 Pazartesi günü öğle namazını müteakip Üsküdar Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Umran Ertok Kimdir?

23 Temmuz 1940 yılında İstanbul Erenköy’de doğdu. Babasının asker olmasından dolayı bütün çocukluğu Anadolu’da geçti. İstanbul Konservatuarı’nda 1 sene tiyatro eğitimi gördükten sonra Şehir Tiyatrosu’na geçti. Oradan 1961 yılında Oraloğlu Tiyatrosu’nda Lale Oraloğlu ve Sadri Alışık ile birlikte Uyuyan Prens, Kötü Tohum gibi oyunlarda oynadı. 1962 yılında Hulki Saner’in 1 sene asistanlığını yaptı. Bu sırada Şehir Tiyatrosu’ndan ayrılan Gönül Ülkü – Gazanfer Özcan Tiyatrosu grubuna katıldı. 1967 yılına kadar Adile Naşit, Gazanfer Özcan, Gönül Ülkü ve Ziya Keskiner gibi oyunculardan feyz aldı.

1967’de Ankara Küçük Komedi Tiyatrosu’na geçti. Bu tiyatroda, Nazırın Karısı, Komşularımız vs. gibi oyunlarda oynadı. Bu arada “Nazırın Karısı” adlı oyunda Yardımcı Aktör Ödülü’ne layık görüldü. 1968’de Yılmaz Gruda ile birlikte Çuvaldız Kabare Tiyatrosu’nu kurdu. 2 sene bu tiyatroyu yöneten Umran Ertok, 1969 sonunda Uğur Mumcu, Ziya Demirel ve birkaç profesörün kurmuş olduğu Çağ Tiyatrosu’na geçti. Aziz Nesin’in Düdükçüler Fırçacılar adlı oyununda oynadı.

1971 sonunda Alman Devlet Tiyatrosu’nda sanat çalışmalarına devam etti. Tokat, Küçük ve Büyük, Kral Lear vs. oyunlarda oynadı. 1983’te Alıcısı Bulunamadı isimli televizyon filmi, Berlin Film Festival’ine iştirak etti. 1998 yılına kadar çeşitli televizyon filmlerinde oynadı. 1999 yılında emekliye ayrıldı. 2002 yılında Frankfurt’ta kendi ismiyle anılan “Umran Ertok Frankfurt Oyuncuları” tiyatro ve tiyatro okulunu açtı. 2008 yılına kadar devam eden bu zorlu mücadele Türkiye’ye dönmesiyle sona erdi. Türkiye’de dizi ve tiyatro çalışmalarına devam eden sanatçı, Öyle Bir Geçer Zaman ki, Sevdaluk, Kalbim Seni Seçti gibi birçok dizi filmde de önemli roller aldı. Bu bağlamda Tiyatro Kare’de oyunculuk hayatını sürdürmekte olup Aşka 103 Adım adlı oyunda Ruhi karakteriyle başarılı bir performans sergilemektedir.

Kaynak: Sadibey.com – http://www.sadibey.com/2014/08/03/umran-ertoku-kaybettik/

banner1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir