KANUNSUZLAR (2014)

Kanunsuzlar 2014 banner

BELA DAVULLU ZURNALI GELİYOR!

Sinemamıza şöyle kabaca bir baktığımızda, en kallavi eksikliklerimizden birinin “yol filmleri” olduğunu görürüz. Bu coğrafyaya at sırtından düştüğümüz göz önüne alındığında, yol filmi kabilinden eli yüzü düzgün örneklerin bir elin parmağını geçmemesi de ağız ekşiten bir tezattır aslında! Peki ya suç filmi ile baş göz edilmiş bir yol filminden bahsetsek mesela? Kanunsuzlar gibi örneğin?

Hiç kuşkusuz ki Barış Erçetin, Kerem Topuz ve Orçun Benli üçlüsünün iş birliğinden doğan Kanunsuzlar, sinemamızdaki birkaç gediği birden kapatacak bir yapımı doğurmuş. Suç gerilimiyle, yol filmi kalıplarının demirbaşlarını bir araya toplayın. Üzerine bir tutam kanka komedisi ilave edin, çıkan sonucu da kara komedi ile çarpın… Ortaya çıkacak olan sonuç, aşağı yukarı Kanunsuzlar’a tekabül edecektir!

Orçun Benli, Yeşilçam emekçisi unutulmaz kavgacı İhsan Gedik'i de unutmamış ve filmde rol vermiş.
Yapımcı Orçun Benli, Yeşilçam emekçisi unutulmaz kavgacı İhsan Gedik ile

Tabi Kanunsuzlar’ı farklı bir konuma yerleştirmemizdeki tek sebep, sinemamızda sık sık karşılaşmadığımız bir kimyaya ya da daha önce pek sık gerçekleştirilmemiş türden bir tür evliliğine girişmesi değil. Adeta izleyicinin gözünü alan ve sık sık oyunculardan rol çalan Kırmızı Mustang ile gittikleri her yere belayı davet eden İso ve Cengo karakterleri de hem grafik anlamda hem de pişkin icraatları söz konusu olduğunda sinemamızda emsaline sık rastladığımız türden bir eküri profili çizmiyorlar. İkiliyi Vinnie ve Sol’ün zıvanadan çıkmış hali olarak değerlendirmek ya da Katil Doğanlar’ın arıza çifti Mickey ve Mallory’nin kanka moduna evirilmiş modu olarak yorumlamak da pekala mümkün! Hadi gelin bu listeye bir de From Dusk Till Dawn’ın “deli fişek ikilisiGecko Kardeşler’i de ekleyelim! Örnekleri istediğimiz kadar çoğaltabiliriz! Her halükarda İso ve Cengo ikilisi, sinemamızın “zıvanadan çıkan kankalar” boşluğunu dolduran şu an görünürdeki tek çatlaklar!

Peki bu iki bıçkın, daha amirane tabirle “kodu mu oturtan” adam bozması, nasıl oluyor da zıvanadan çıkıyor? O da fazlasıyla basit aslında! Şöyle ki, yarım akıllı kaybedenimiz İso’nun “esrarengiz” İmam’dan aldığı bir çantayı “müşteriye” teslim etme görevi olarak başlayan yolculuk; sinir bozuculuk konusunda kendine has bir nam salmış olan Cengo’nun afili fitnelemeleri sayesinde çığırından çıkıyor! Çantada ne olduğunu öğrenmek için İso’nun kanına giren Cengo, cevabın hatırı sayılır miktarda eroin paketi olduğunu öğrendikten sonra da, Çorum kırsallarında raydan çıkan bir yolculuk için gaza basılmış oluyor!

kanunsuzlar-2

İso ve Cengo’nun yolculuğunda öyle ağır varoluşçu gevelemeler falan aramaya hacet yok. Ekürilerin amacı da icraatları da fazlasıyla doğrudan ve basit! Uçana kaçana adeta “kafalama girmeyi” kendisine vazife edinen ikili; bir türlü “tam anlamıyla kafası gelemeyen” kokainin de etkisiyle, kendi kaybeden kimliklerinin hesabını soruyorlar etrafa! Kurbanlarının biletlerini de rastgele kesiyorlar. Özellikle Bülent Çolak’ın ete kemiğe büründürdüğü Cengo karakteri, sinir bozuculuk konusunda izleyicinin sabrını zorlarken; her nasılsa daha naif olmayı başarabilen İso’ya hayat veren Orhan Eşkin’in de yerinde takviyeleriyle perdede garip bir uyum yakalamayı başarıyor ikili.

kirmizi mustang kanunsuzlar

Filmdeki en önemli mekân üçüncü ana karakter olarak da adını yazmaktan geri durmayacağımız Kırmızı Mustang’in ön koltukları! Hadi bunu söylememek için kendimi epey tuttum ama pes ediyorum: filmdeki o meşhur “Tarantinesk” diyalogların hemen hemen hepsi de bu ön koltuklarda geçiyor. Bu haliyle de Kanunsuzlar, Goetz Biraderler’in yönettiği Scenic Route’un beşinci vitesteki versiyonu gibi duruyor.

kanunsuzlar dissiinnnVadettiği eğlenceye rağmen, Kanunsuzlar’ın belli başlı kusurları da yok değil. Mesele böylesine konuşkan bir film için, ilk yarım saat boyunca İso ve Cengo arasında gerçekleşen diyaloglar, izleyiciyi yer yer içine almakta zorlanıyor. Diyalog temelli hadiselerin vaz geçilmezi olan bu eksiklik, film açısından türe herhangi bir zeval getirmiyor elbette fakat izleyiciyi kolundan tutup Kırmızı Mustang’in arka koltuğuna oturtmak konusunda hantal kalıyor biraz.

Son tahlilde Kanunsuzlar, bu türden ufak tefek kusurlarına rağmen ülkemiz sinemasının akıbeti düşünüldüğünde oldukça cesur bir proje! Es geçmeden belirtmek gerekir ki PMC’nin filme hibe ettiği tınısal katkı da, filmin tonlarına, atmosferine fazlasıyla yakışmış! Rap müzik ile arası açık olanların bile kayıtsız kalmakta zorlanacakları bir iş birliği doğmuş burada.
Nihayetinde Kanunsuzlar, suç gerilimine sarınmış yol filmi örneği olarak iyi bir başlangıç! Bu yönelimin katlanarak büyümesiyse en büyük temennimiz!

Sinematik Yeşilçam için yazan Fatih Yürür

Film müziği: Patron-Hayki-Sürveyan-Karaçalı-Saian – Kanunsuzlar

kanunsuzlar_afis

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir