Yeşilçam kitapları: Hüseyin Alemdar – Kalpzaman Yeşilçam

320094Heyamola Yayınları
Basım Tarihi: 2009-10
Boyut : 14.0×20.0
Sayfa Sayısı : 152
Kapak Türü : Ciltsiz
Kağıt Türü : 2. Hamur
Dili : Türkçe

Bir kentin tarihini, coğrafyasını, toplumsal hayatını, geçirdiği değişimleri, insan tiplerini, atmosferini, doğal güzelliklerini, unutulan değerlerini, yeme içme kültürünü, gecesini gündüzünü, yazını kışını, folklorunu, eğlence hayatını, daha bin türlü özelliğini, herkes kendince görür. Tarihçi başka, coğrafyacı başka, turizmci başka, asker başka, öğretmen bambaşka bir gözle görür ve kendi bakış açısıyla yazmak ister. Ama bir yazar-edebiyatçı, kendince bir duyarlıkla yaklaşır kentine. Çevresine gönül gözüyle bakar. Kendisini değişik insanların yerine koyar, onların yüreğiyle de hissetmeye çalışır, öylece yazar…

Yazar yazdığı zaman, birçok kimse o yazıda kendi duygularını, düşünüp de söyleyemediklerini bulur. Kendisinden önce yazılmış olanları da anımsamak ister…Bu düşünceden yola çıkarak, İstanbul’un kırk semti, kırk farklı edebiyatçı-yazar tarafından kaleme alındı. Okurla aynı zamanda buluşan bu kırk kitaplık dizi hem bir ilk olması hem de İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti‘ne armağan olması açısından yüksek değer taşımaktadır. (Yayınevi Bülteninden)

Hüseyin Alemdar ve Arzu Okay
Hüseyin Alemdar ve Arzu Okay

Hüseyin Alemdar’ın kitap üzerinden yapacağı bir söyleşinin anonim bir tanıtım yazısı:

iflah olmaz bir Türk sineması tutkunu” Hüseyin Alemdar, 2010 İstanbul Kültür Ajansı destekli 40 Semt 40 Kitap projesi kapsamında Yeşilçam’ı semt hâline getirdiği Kalpzaman Yeşilçam kitabından örneklerle, kalp makarasına sıkışmış 10 filmi ve yönetmenlerini şiire yaslanaraktan Trabzon’da anlatacak. Metin Erksan‘ın şiirsel başyapıtı Sevmek Zamanı‘ndan, Memduh Ün’ün başlayıp Tunç Başaran’ın tamamladığı Sinema Bir Mucizedir’e 1965-2005 yılları arasında çekilmiş 10 film Hüseyin Alemdar‘la siyah-beyaz başlayıp kalpzaman makarada yavaş yavaş renklenecek! “Şiirde sözcükler ve imge neyse, sinemada kamera ve sekans odur” diyen Alemdar’ın içine aldığı bu 10 film arasından Atıf Yılmaz’ın başyapıtı Selvi Boylum Al Yazmalım‘ın, Zeki Ökten imzalı Pehlivan‘ın, Ömer Kavur’un gerçek başyapıtı Anayurt Oteli’nin,Yılmaz Güney’in Seyyit Han‘ı ve Yol macerasının, Tunç Başaran imzalı Biri ve Diğerleri ile Nuri Bilge Ceylan’ın başyapıtı Uzak‘ın yerleri çok özel. 

alemdar yadigar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir