Sinemamız için Hangi tanım uygun?

Merhaba

Geçen yıl Sinematik Yeşilçam sitesi blogspot adresinde iken “Sinemamız için Hangi tanım uygun?”  isminde bir anket yapmıştık. Maalesef sansür nedeniyle istenilen katılımı elde edemedik ve anketimiz 144 oyda kaldı.

O anketteki seçenekler arasında “Yeşilçam”, “Türkiye Sineması”, “Türkiye sineması” ve “90 öncesi yeşilçam 90 sonrası yeni Türk sineması” vardı ve sansür etkili olana kadar Yeşilçam seçeneği önde gitti. O dönem anket yayınlanırken Sinema yazarları, Blogcular, Sinema tarihçi ve araştırmacıları ile Yeşilçam sevdalısı pek çok kişiye ankete paralel  3 soru sormuştum. Sorula şunlar idi:

Anketimizdeki hangi şıkkı seçtiniz ve neden?
Yeşilçam kavramının sevdiğiniz ve sevmediğiniz yönleri nelerdir?
Bugün tv dizilerinin Yeşilçam ruhunu devam ettirdiği söyleniyor bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Murat Kızılca ( Öteki Sinema Editörü, kişisel blogu: Kızılca Kıyamet, Heavy Metal sever… ) Anketimizdeki hangi şıkkı seçtiniz ve neden? Türkiye Sineması şıkkını seçtim. Bir ülke sinemasına bir isim verilecekse en uygun ismin o ülkenin ismi olacağını düşünüyorum. Tabii ki her ülke sinemasında baskın gruplar, akımlar, şirketler, oluşumlar olacaktır. Örneğin Bollywood ve Hint Sineması ya da Hollywood ve ABD Sineması arasındaki ilişki gibi. Ama biliyoruz ki Hint Sineması sadece Bollywood değil. Bollywood’un dışında da üretim var, ama onun kadar çok sayıda ve her manada öne çıkan bir üretim gerçekleştiremiyor. Bu yüzden nicelik ve nitelik olarak çoğunluğu elinde tuttuğundan Bollywood bir başına Hint Sineması’nı temsil ediyor gibi görünebiliyor. Türkiye Sineması’na dönecek olursak, evet, Yeşilçam bu manada uzunca bir süre bayrağı taşımış olabilir. Ancak bugün için Yeşilçam’dan bahsetmek mümkün değil. Özellikle 80’li yıllardan sonra, malum sebeplerle büyük ‘darbe’ alan Türkiye Sineması, artılarıyla eksileriyle bir şekilde sinemamızda yer etmiş Yeşilçam’dan hızla uzaklaştı / uzaklaştırıldı. O günden sonra öne çıkan belli başlı akımlar, oluşumlar öne çıkar gibi olduysa bile hiç biri yeterince güçlü bir şekilde Türkiye Sineması’nı temsil edemedi. Türkiye Sineması’nın kimlik problemi gittikçe büyüyerek devam ediyor.

Yeşilçam kavramının sevdiğiniz ve sevmediğiniz yönleri nelerdir?:Yeşilçam kavramı ile bir problemim yok. Bir döneme ismini vermiş, olumlu ve olumsuz taraflarıyla Türkiye Sineması’na uzunca bir süre yön vermiştir.

Bugün tv dizileirnin yeşilçam ruhunu devam ettirdiği söyleniyor bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?:Çok anlamlı bir önerme değil gibi sanki. Günümüzde TV dizilerinin Yeşilçam ruhunu devam ettirmek ya da onun yerine geçmek gibi bir misyonu üstlendiği fikri bana biraz uzak geliyor. Her oluşum, akım, vs. kendi içinde, dönemin şartlarıyla (öncesiyle ve sonrasıyla) birlikte değerlendirilmeli. Sonuçta her dönemde belli akımlar, oluşumlar, vs. öne çıkacaktır. Bunların bir döneme ismini verebilmesi için uzun bir süre kalıcı olması ve belli bir düzeyde süreklilik göstermesi gereklidir. Ama bir döneme ismini versin ya da vermesin, asıl önemli olan her birinin Türkiye Sineması’na nasıl katkı yaptığı ya da nasıl engel olduğudur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir