YILMAZ GÜNEY – Torpido Yılmaz (1965)

TORPİDO YILMAZYönetmen: Cevat Okçugil
Senaryo:
Temel Tezol
Görüntü Yönetmeni:
Nejat Okçugil
Yapım: Seher Film 

Oyuncular: Yılmaz Güney, Tülin Elgin, Avni Dilligil ,Atıf Kaptan, Ali Ekdal, Nusret Ozkaya, Renan Fosforoğlu, Enver Dönmez, Ünal Tural, Necati Er, Mehmet Büyükgüngör, Faruk Panter, Kudret Karadağ, Hüseyin Zan

İşte elimizde kayıp film olarak ismi geçen ama eksik de olsa bulunabilen bir Yılmaz Güney filmi daha!!! Torpido Yılmaz …. Uzun süre Yılmaz Güney‘in kayıp filmlerinden biri olarak kabul edildi ayrıca 16 mm’Iik bir kopyası bulunmasına rağmen, jeneriğinin olmadığı ve büyük bir bölümünün eksik olduğu yazıldı.

Filmin bilgileri içerisinde 53 dakika yazmasına rağmen elimizdeki kayıtta filmin uzunluğu 59 dakika 28 saniye. Film de hem jenerik hem de son yazısı mevcut. Ancak filmin kopuk kopuk bir versiyonu elimize ulaştı. Eksik kısımlar gözönüne alındığında buradan vardığımız sonuca göre filmin gerçek uzunluğu 70 dakika üzerinde olabilir.

İnternette dolaşan bütün bilgiler içerisinde filmin jeneriğinin kayıp olduğu yazmasına rağmen bugün elimizde kopuk kopukta olsa baştan sona izleyeceğimiz bir kopyası var. bu yüzden bilgileri güncellemeye koyulduk ki tahminimiz bir beta veya vhs kasetten aktarıldığı üzerine. Ancak iyi ki de bilgileri düzeltmek istemişiz çünkü çok fazla hatalı bilgiyle karşılaştık.

Film oldukça genç ve kıpır kıpır bir Yılmaz Güney izlemek isteyenler için ve erken dönem Yılmaz Güney filmlerini merak edenler için kaçırılmaması gereken bir hazine. Ayrıca Tülin Elgin‘in güzelliği siyah beyaz görüntülerde oldukça öne çıkıyor.

torpido yilmaz 0001 torpido yilmaz 0004

Torpido Yılmaz hakkında çok fazla yanlış bilgi olduğundan bahsetmiştik, internette dolaşan bütün sitelerde yer alan ve filmin konusu olarak verilen konuyu aşağıya ekledik. Gerçekten çok üzücü bir durumla karşılaştık çünkü Sinematurk gibi çok değer verdiğimiz bir sitede, bu yanlış bilgiler yer alıyor. Tahminimiz bu bilgilerin kopyala yapıştır ile kullanıcılar tarafından eklemiş olduğu.

Ayrıca bazı sitelerde kaynak olarak Agah Özgüç’ün Bütün filmleriyle Yılmaz Güney kitabı ‘nın ismi veriliyor. Mesela aşağıdaki konuda Yılmaz Güney‘in Gülbin Eray’a aşık olduğu yazıyor ancak Agah Özgüç‘ün kendi kitaplarında oyuncular içinde Gülbin Eray yok.

torpido yilmaz 0005 torpido yilmaz 0002

Aşağıda pek çok sitede kaynak olarak verilmiş konu… Altına kırmızı olarak düzeltmeleri yaptık.

Konu: Çocukluğunu sokaklarda geçirip babasız büyüyen Yılmaz (Yılmaz Güney), korkusuz bir gençtir. Bu nedenle de çevresin de Torpido Yılmaz adıyla tanınmaktadır. Uzun yıllar ayrı yaşadiğı köydeki annesinden bir mektup alır. Annesi oğlundan, yıllardır kayıp olan babasını bulmasını ister.

Film böyle gelişmiyor Annesi kayıp olan babasını bulmasını istemiyor. ayrıca Torpido Yılmaz babasız da büyümüyor. Annesiz büyüyor ancak babası olarak bildiği eski bir uyuşturucu satıcısı.

Bıçkın delikanlı, çocukluğundan beri yüzünü görmediği babasını İstanbul’da aramaya başlar. Yılmaz, bu arayış sırasında güzel bir kızla (Gülbin Eray) tanışır. Kız, Yılmaz’ın bir türlü peşini bırakmaz Ondan hoşlanmıştır. Delikanlı da ona karşı boş değildir. Birliktelikleri sürerken Yılmaz, içi dolu bir çanta bulur. Eroin kaçakçıları Torpido‘nun peşine düşerler. Babasını ararken başı belaya giren Yılmaz polise sığınır. Bu kez polisle işbirliği yapan delikanlı ile kaçakçılar arasında büyük bir savaş başlar.

Zaten Istanbul’da ancak bir balıkçı yanında çalışıyor. Torpido Yılmaz kızla tanışmadan önce bir çanta ile kaçan bir kaadını kurtarıyor ve çantayı alıyor ancak çantanın içinden uyuşturucu çıkıyor. Eve gidiyor burada babası ile uyuşturucu yüzünden kavga ediyor. Daha sonra babası olarak bildiği adam ona babası olmadığını açıklıyor. Yanında çalıştığı balıkçı ise Torpido Yılmaz’a gerçek babasının adresini veriyor. Asıl babası çok zengin bir adam ve oğlu ile Lale’yi (Tülin Elgin) evlendirmek için söz kesmiş. Ancak Lale Cemal’i istemiyor eve geldiğinde Torpido Yılmaz’dan hoşlaanıyor.Babasını, onun oğlu olduğuna ikna ediyor bu da Yılmaz’ı Cemal’in kardeşi yapıyor. Çantanın sahibi çete tarafından kaçırılıyorlar ancak kurtuluyorlar. Polis daha sonra Torpido’yu buluyor. Torpido’da polise çeteyi şikayet eder ve polisle işbirliği yapar.

Kısa bir süre sonra kaçakçılar yakayı ele verir. Yılmaz da kayıp babasını bulur. Bir konakta oturan babası sayılı zenginlerden biridir, iç içe yaşanan bir maceradan sonra Yılmaz’ın artık sevdiği kızla evlenmesine hiçbir engel kalmamıştır.

Son kısım ise doğru ancak eksik. Cemal, Yılmaz’ı seven Lale’den zor da olsa vazgeçerek abisine sevdiği kadına ulaşması için ona yardım ediyor.

torpido yilmaz 0006 torpido yilmaz 0007

Görüldüğü gibi internette Torpido Yılmaz olarak bulunan konu olarak verilmiş bilgiler film hakkında doğru bilgileri içermiyor.  Bir dönem film kayıp olduğu için hafızaya güvenilip yazıldığı kanısına vardım filmin elimdeki versiyonu kopuk kopukta olsa konu net anlaşılıyor.

Umarız burada yazan bilgiler film üzerine olan yanlış bilgileirn yerine geçer. Künyelerde kullanmanız için filmin konusunu verdiğim cevaba göre kullanmanız için konuyu şu şekilde düzenledim:
[button color=”” size=”” type=”round” target=”” link=””]Konu: Torpido Yılmaz annesiz büyümüş bir gençtir. Karıştığı bir kavgada elinde kalan içi eroin dolu çantadan dolayı babası olarak bildiği adamın eski bir uyuşturucu satıcısı olduğunu öğrenir. Yanında çalıştığı ve kadim dostu balıkçı yıllardır ondan bu gerçeği saklamaktadır. Ancak durum ortaya çıkınca gerçek babasının varlık bir adam olduğunu Torpido Yılmaz’a anlatır. Babasının evine giden Yılmaz, burada Lale’yi görür ve birbirlerine aşık olurlar. Olaylar kayıp çanta, babası, yeni kardeşi, lale ve uyuşturucu çetesi arasında gelişir.Bol kavga sahnelerinin yer aldığı, matrak, eğlenceli ve de Yılmaz Güney‘li bir macera filmi…[/button]
Yazan: Utku Uluer

torpido yilmaz 0003

One thought on “YILMAZ GÜNEY – Torpido Yılmaz (1965)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir