Yeşilçam’ın Gerçek Kahramanları – Hüseyin Peyda

huseyin peyda banner

Doğum: 27 Ocak 1920, Eyyübiye
Ölüm: 30 Temmuz 1990, İstanbul
Çocukları: Mübeccel Peyda, Semra Peyda, Abbas Peyda

Hüseyin Peyda’yı yazmaya anlatamaya 100 ileti zor yeter. Yine de usta oyuncu için başlangıç için kısa bir tanıtım hazırlamak elzemdi.

Bazı kaynaklarda doğum yılı 1919 olarak geçen ve bazı kaynaklarda 1922 yılı olarak yazılan Peyda için biz de pek çok site gibi ortalama bir rakkam aldık. Şanlıurfa, Eyyübiye’de doğan Hüseyin Örmen daha sonra Hüseyin Peyda adını alıyor.50’lerin başında sinemaya başlıyor. Kameranın önünde ve arkasında başlayan Hüseyin Peyda 1951 yılında başrol oynadığı, şöhret elde ettiği ve Valentino olarak anıldığı “Mezarımı Taştan Oyun” filminin bu sefer 1952 yılında Diyarbakır’da yapımcılığını yapar.

Aslında öncesinde İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümünde okuyan ve Türkyolu isimli bir dergi çıkartan Hüseyin Peyda, görüldüğü gibi sinemamızın kamera önü ve arkasında yer almış bir sinema emekçisidir. Hüseyin Peyda bir gözünü de Türk Sinemasına feda etmiştir. Olayı onunl birlikte yaşayan Hülya Koçyiğit şöyle anlatmış:

” Bir defasında Yedikule zindanlarında, ‘Rabia Hatun’ filmini bir sahnesini çektiğimiz de, neredeyse kör olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Kullandığımız ark lambaları ultraviyole ışınları yayıyordu. Ancak, önünde cam olduğu ve ışınların zararını önlediği için kullanabiliyorduk. Cam kırılmış, ultraviyole ışını direk olarak gözümüze gelmiş. Rahmetli Hüseyin Peyda ve ben, birimiz sol gözümüzü, birimiz sağ gözümüzü kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kaldık. Üç gün bir şey göremedim. Büyük panikler geçirdim, çok korktum. Hatırlamak bile istemiyorum, epey bir tedaviden sonra anca görebildim. Maalesef Hüseyin Peyda gözünü kaybetti. İş kazası deyip geçtik, sigorta yok, herhangi bir güvencemiz de yoktu o zamanlar”.

Pek çok maskeli kahraman filminde hem kötü hem de iyi adam rollerinde oynamıştır. Çok karakteristik bir yüzü olan Peyda‘nın en önemli özelliği ise açık renkli gözleri ve sert bakışları idi. tabi bir de serçe parmağında sigarası. Birçok filmde Cüneyt Arkın ile beraber oynadı bunlarda onun akılda kalan filmleri oldu.

Oynadığı filmlerden elde ettiği kazancını kendi yönettiği filmlere yatıran gerçek bir sinema sevdalısı olarak bilinirdi. 40 yılı aşkın sinema kariyerinde kazandığı tek ödül 14. Antalya Film Şenliği 1977 yılında En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülüdür (Kara Çarşaflı Gelin). 19 filmi yönetmiş, 200’den fazla filmde oynamış, yine pek çok filme senayo yazmış bir isim Hüseyin Peyda. Pek çok yer de yazdığına göre Hüseyin Kazasfil adı ile senaryolar da yazmış. Ancak gerçek ismi Hüseyin Örmen adı ile de senaryo yazıp filmler çekmiştir.

Yeşilçam’a geçmeden önce fabrikatörlük yapmış ve güzellik salonu işletmeciliği, gazetecilik yapmış, zamanında ticaret ile uğraşmış, en son dönemde de Şehrimini’de bir lokanta açmıştı.  Maalesef bu değerli ismi önemli bir sinema kariyerinin ardından 1990 yılında akciğer kanserinden kaybettik.

Görsellerin üzerlerine tıklayarak büyütebilirsiniz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir