Yeşilçam Emektarı Ahmet Karatop Aramızdan ayrıldı

amet karatop 2

Yeşilçam’ın kahrını çeken emektarlardan Ahmet Karatop bugün aramızdan ayrıldı.

Cenazesi Cumartesi öğle namazına müteakip Elazığ İzzetpaşa Camii’nden kaldırılacaktır.

Hepimizin başı sağolsun…

Ahmet Karatop Kimdir? (Sinematürk.com sitesindeki röportajından derlenmiştir)

1950 yılında Elazığ’ın Palu ilçesinde dünyaya gelir. Aynı yıl aile Elazığ’a taşınır. Çocukluğu bu şehirde geçer. 

Ahmet Karatop nasıl oyuncu olduğunu anlatıyor:

Çocukluğumda ve gençliğimde sanki Yeşilçam’ın içindeymişim gibi bir hissiyat yaşıyordum. Seyrettiğim filmlerde gözlem yapmayı severdim. Bu nedenle film çıkışında arkadaşlarımla film üzerinde konuşurduk. Bazen bu tartışmalar sert kavgalara dönüşürdü.Ortaokulu bitirdikten sonra Beykoz da oturan rahmetlik amcamın yanına geldim. Daha önceleri sinemada bazı Elazığlı arkadaşlarımın çalıştığını biliyordum. (Yeşilçam’da).İstanbul’a gelince arkadaşlarımı Ağa camii sokağında buldum. Onlarla sohbet ederken aynı gün şimdi ismini hatırlayamadığım bir ağabey yanımıza gelip, “bir set amirine ihtiyacım var” dedi. Arkadaşım da beni göstererek “set amiridir” dedi. Şahıs arkadaşlarıma adres tarifi yaparak gitti. Ben de niye beni söylediniz. Ben bir şeyden anlamam. Set amiri de ne ki dedim. Bana, “sen kafanı yorma, set dediğin bir klaket, reflektör ve şaryodan ibaret zaten yanında arkadaşlar olacak” dediler.

Rahmetlik Adnan Kıran “Şah İsmail’i çekiyordu. Hakikaten set ile ilgili hiç sıkıntı çekmedim. 2 gün çalıştık ara verildi. O iki gün içinde Adnan Kıran beni iyi gözlemlemiş ki “seni asistanım yapacağım” demişti. Kendisi oyunculuğa geçtikten sonra çok senaryo çalışması yaptık ama rahmetliye film çekmek bir daha nasip olmadı. Sinema ile tanışmam bu şekilde cereyan etti.

Sinema setiyle ve ışığıyla tanıştıktan sonra ben bu işin oyuncu kısmında yer almalıyım dedim. Zira rahmetlik Kayahan Arıkan o günlerde bir filmi çekiyordu. Bu ikinci setimdi. Başrolle bir kavga sahnesi çekilecekti. Benim de sette parandeler attığımı görüyordu.”Bu kavgayı seninle çekeceğim” dedi. Sanki yıllardır sinemada oyunculuk yapmışım gibi bana tek prova ile kavga sahnesini ve ölüm sahnemi çektikten sonra “sen kaç yıldır sinemadasın” dedi. Yeni olduğumu söyleyince “bravo sana eskiler bile böyle kavga sahnesini zor yapar, bundan sonra her filmimin oyuncususun” dedi. Bu da bana oyuncu olma yolunda kamçıydı.

Yeşilçam 1973’lerden sonra Erotik filmlere yönelince Yeşilçam’ı bırakmaya karar verdim. Askerliğim vardı askere gittim. Askerlik dönüşü sinemaya dönüş yaptım. Biri reji asistanlığı olmak üzere 2 film çalışması yaptım. Baktım düzelme yok 1976 sonunda bırakarak emniyete girdim… Emniyetteyken de arkadaşlarla ve Yeşilçam’la irtibatımı hiç kesmedim. Hayır oyunculuğu bırakmadım. Oyunculuk beni bıraktı. Biraz mizahi oldu ama 1997 de emekli olduktan sonra 2000ler de Yeşilçam’a dönüş yaptım (Tabi ne kadarı kalmışsa o kadar Yeşilçam) 2006 ya kadar dizi ve filmlerde oynadıktan sonra bizatihi kendi rahatsızlığımdan dolayı bıraktım demeyelim de ara verdim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir